Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Πενταρόφσκι, μιλά για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα


Τουλάχιστον «περίεργες» αλλά γεμάτες από τον γνωστό αλυτρωτισμό μερίδας της γείτονος οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Klan TV», σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει ο ιστότοπος in.gr αλλά και μεθερμηνεύει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι «δυστυχώς τα νέα από τη Βουλγαρία μιλούν για μια σταθερή θέση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης έναντι της χώρας μας, έτσι που όποιος και να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή».

Ωστόσο, ελπίζει ότι «οι ευρωπαίοι φίλοι μας στις Βρυξέλλες θα βρουν μια διατύπωση που δεν θα αρνείται το θεμελιώδες δικαίωμά μας για το πώς αισθανόμαστε και αυτό-δηλωνόμαστε, και έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

«Δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Εχουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω τον εαυτό μου όπως νιώθω. Εάν νιώθω σαν Μακεδόνας που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα μου απευθυνθείτε», σχολίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού ιστότοπου news.bg.

Ερωτηθείς για τη θέση της Σόφιας σχετικά με την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ο Πενταρόφσκι εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση.

«Η απαίτησή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Η νούμερο ένα αρχή στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά μετά το 1945, είναι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Επομένως, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην εσωτερική τάξη της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, εάν κάποιος απευθυνθεί μόνος του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τα Σκόπια τον ενημέρωσε ή τον πλήρωσε» συνέχισε ο κ. Πενταρόσφκι.

«Μακεδόνες και στην Ελλάδα»

Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε», σημείωσε ο Πενταρόφσκι.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]