Απτά βήματα προόδου από Άγκυρα αναμένει η Αθήνα
Η Τουρκία υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το σημερινό διά ζώσης Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάιο Μάας ενημέρωσαν για τις αντίστοιχες επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους, βάσει των ίδιων πηγών, ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.
Επίσης, σημειώνουν πως από τη συζήτηση προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, όπως επισημαίνεται, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.
Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, όπως κάνουν ακόμα γνωστό, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Μπορέλ: Σημαντικό βήμα
Νωρίτερα, ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
«Σήμερα, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν και ελπίζουμε ότι μέχρι τα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου η πρώτη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θα γίνει επίσης» επισήμανε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «η ανησυχία μου είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ, για όλα τα ζητήματα που το 2020 ήταν δύσκολα». Κατέληξε δε λέγοντας ότι όλα πρέπει να μείνουν ήρεμα για να υπάρχει καλό κλίμα.
Στέιτ Ντιπάρμεντ: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για μείωση εντάσεων
Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.
Νέος γύρος διερευνητικών στην Αθήνα
Υπενθυμίζεται πως σε συμφωνία για διεξαγωγή του επόμενου γύρου των επαφών στην Αθήνα ήρθαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών.
Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκαν περίπου στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), διαρκώντας λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...