Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream ΙΙ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους να σταματήσουν τις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ, προετοιμάζοντας το έδαφος για κυρώσεις σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να εξετάζει έναν νέο γύρο κυρώσεων σε συνεννόηση με το Κογκρέσο "στο εγγύς μέλλον" ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο έργο με επικεφαλής την ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Τον περασμένο Αύγουστο, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τομ Κότον, Τον Τζόνσον και Τεντ Κρουζ με επιστολή στην Fährhafen Sassnitz GmbH, τον χειριστή του λιμένα, στην Βαλτική θάλασσα εφιστούσαν τη προσοχή για "ευρύ φάσμα αμερικανικών κυρώσεων με στόχο τον Nord Stream ΙΙ".

Η Ρωσία αυτό το μήνα συνέχισε τις εργασίες στον αγωγό ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,5 δισεκατομμύρια ευρώ), ο οποίος είναι 90% ολοκληρωμένος, μετά από μια χρονική παύση που προκλήθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το νέο έργο επικεντρώθηκε σε μια έκταση 2,6 χιλιομέτρων (1,6 μίλια) σε ρηχά νερά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Γερμανίας, αλλά όχι ακόμη στα τμήματα βαθέων υδάτων της Δανίας που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ημιτελούς έκτασης 100 χιλιομέτρων.

Ο Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020, έχει στόχο να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής σε σχέση με τον Nord Stream Ι, που έχει τη μισή χωρητικότητα και λειτουργεί από το 2012.

Για την κατασκευή του συνεργάζονται η ρωσική Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες: η γαλλική Engie, οι γερμανικές Uniper και Winteshall, η αυστριακή OMV και η αγγλοολλανδική Shell, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετες στην κατασκευή του είναι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ που μάχονται κατά του αγωγού αυτού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το Nord Stream ΙΙ σε αρκετές συναντήσεις, ενώ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή κυρώσεων για να πιέσει τη Γερμανία να ενισχύσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Μετά τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξέι Ναβάλνι, η Μέρκελ δεν απέκλεισε κυρώσεις, παρότι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο αγωγός θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]