Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγριότερες διώξεις για τους Κούρδους από τον Ερντογάν


«Εξπρές του μεσονυκτίου» για πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία με εξωφρενικά στημένες κατηγορίες και πίεση από τους Γκρίζους Λύκους


Από τον Μιχάλη Ψύλο

Αυτό κι αν είναι ρεσιτάλ «δημοκρατίας τύπου Ερντογάν»! Σε 22 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη καταδικάστηκε η πρώην βουλευτίνα του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) Λεϊλά Γκιουβέν. Το έγκλημά της; Είχε πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2018 απεργία πείνας επί 11 εβδομάδες για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης του καταδικασμένου σε ισόβια Κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η 54χρονη Λεϊλά Γκιουβέν ήθελε με αυτόν τον τρόπο να καταγγείλει ότι το καθεστώς Ερντογάν απαγορεύει στον Οτσαλάν το στοιχειώδες δικαίωμα να συναντά τους δικηγόρους του, ενώ είχε μόνο περιορισμένες επισκέψεις των μελών της οικογενείας του. Ποια ήταν η επίσημη κατηγορία που απαγγέλθηκε στην Γκιουβέν από το καθεστώς Ερντογάν; Συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας! Η πρώην βουλευτίνα του HDP και συμπρόεδρος του κουρδικού Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) είναι εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Κούρδων πολιτικών. Από το 1994 πρωτοστατεί στον αγώνα για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων. Αν και βουλευτίνα, η Γκιουβέν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 επειδή άσκησε κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία και έκανε λόγο για «εισβολή» σε ξένη χώρα.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Γκιουβέν έκανε την απεργία πείνας για τον Οτσαλάν και τελικά απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 λόγω της επιδείνωσης της υγείας της.

Τον περασμένο Ιούνιο το καθεστώς Ερντογάν αφαίρεσε την κοινοβουλευτική έδρα της Γκιουβέν, μαζί με άλλους δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η Λεϊλά θα έχει τώρα την ευκαιρία να δει και πάλι στην πράξη τις συνθήκες των τουρκικών φυλακών, που τόσο παραστατικά περιέγραψε η παλιά αλλά πάντα επίκαιρη κινηματογραφική ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου». Το μόνο «παρήγορο» για τη Λεϊλά είναι ότι δεν θα είναι μόνη της! Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του φιλοκουρδικού HDP σαπίζουν στις τουρκικές φυλακές. Ανάμεσά τους από το 2016 οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος – ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Ο εφιάλτης για τους Κούρδους πολιτικούς στην Τουρκία δυστυχώς αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Παρακολουθώντας τις βραδινές ειδήσεις σε κάποια τουρκικά κανάλια, βλέπεις έντρομος να αλλάζουν το έμβλημα του HDP. Αντί για ένα δέντρο με φύλλα και αστέρια, να εμφανίζουν το έμβλημα του κόμματος με… χειροβομβίδες και σφαίρες και μια κόκκινη σφραγίδα, σαν να έχει ήδη απαγορευτεί το κόμμα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε πολλές φορές στο κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι ATV και σε πολλούς λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, παρά τις επίσημες διαμαρτυρίες του HDP.

Ο ακροδεξιός ηγέτης και εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επίγονος των διαβόητων Γκρίζων Λύκων, έχει ήδη αρχίσει εκστρατεία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP. «Οποιαδήποτε κομματική οργάνωση που υποστηρίζει τον εθνοτικό διαχωρισμό και την τρομοκρατία πρέπει να τεθεί εκτός νόμου» δήλωσε πρόσφατα ο Μπαχτσελί αναφερόμενος στο HDP. «Εάν είναι απαραίτητο», είπε ο ακροδεξιός «επίτιμος» ηγέτης των διαβόητων Γκρίζων Λύκων, «να αλλάξουμε το Σύνταγμα, να μεταρρυθμίζουμε τον νόμο περί πολιτικών κομμάτων και τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα για να σταματήσουμε αυτή την πληγή που αιμορραγεί»!

Στον «γύψο»

Η τουρκική εθνικιστική Ακροδεξιά πιέζει για να βάλει ακόμη πιο βαθιά στον «γύψο» την Τουρκία. Και δεν αποκλείεται να το πετύχει, αφού από τον Μπαχτσελί κρέμεται ο Ερντογάν.

Για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ χρειάζεται υποχρεωτικά την υποστήριξη των βουλευτών Μπαχτσελί. Αλλά και για να έχει τύχη στις προεδρικές εκλογές του 2023, ο Ερντογάν έχει απαραιτήτως ανάγκη τις ψήφους των οπαδών του ακροδεξιού εταίρου του.

Όπως λέει ο Γκιονούλ Τολ, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, ο Μπαχτσελί έχει «σφίξει τις βίδες στην κουρδική πολιτική του Ερντογάν», αυξάνοντας ασφυκτικά την πίεση εναντίον του φιλοκουρδικού HDP. Οι πιέσεις εναντίον του HDP αυξήθηκαν μάλιστα σε τρομακτικό βαθμό καθώς το φιλοκουρδικό κόμμα ήταν η μόνη δύναμη στην τουρκική Βουλή που αρνήθηκε να καταδικάσει τις αμερικανικές κυρώσεις στην Αγκυρα λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Κάτι που έκαναν -σε συνεργασία με τον Ερντογάν και τον Μπαχτσελί- τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο Μπαχτσελί ζητά να τεθεί εκτός νόμου το HDP και σήμερα, με δεδομένη την ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή, η απαγόρευση του κόμματος θα ήταν πολύ μεγάλο βήμα και για τον Ερντογάν» τονίζει ο Τούρκος αναλυτής μιλώντας στην ιστοσελίδα Al-Monitor.

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε επίσης και στην απομάκρυνση και των τελευταίων δημάρχων που πρόσκεινται στο HDP και παραμένουν ακόμη στη θέση τους. Μέχρι σήμερα άλλωστε έχουν καθαιρεθεί με διάφορα προσχήματα αρκετοί δήμαρχοι στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Τουρκίας.

«Καταδίκασαν σε φυλάκιση τη Λεϊλά Γκιουβέν και τώρα συζητούν την απαγόρευση λειτουργίας του HDP. Aν συνδυάσουμε όλα αυτά τα πράγματα, είναι σαφές ότι το καθεστώς στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό και συμβολικό μήνυμα στον κουρδικό λαό ότι αυτό το κράτος και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με ειρηνικούς όρους» λέει ο Χιτσιάρ Οτσόι, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος από το Ντιγιάρμπακιρ. Εκτιμά μάλιστα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «θα είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στην αντιπολίτευση τους προσεχείς μήνες».

"δημοκρατία"






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]