Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα απίστευτα ρεζιλίκια της “ενωμένης” Ευρώπης…


Η Ε.Ε. ομολογεί τη στρατιωτική της ανεπάρκεια

Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (Robin Emmott) από τις Βρυξέλλες ενημερώνει για την παραδοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αδυναμίας της να πετύχει το στόχο που προωθούν τα ισχυρότερα μέλη της για ανάπτυξη αυτόνομης στρατιωτικής δύναμης η οποία να μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ αλλά και να εμπλακεί έγκαιρα σε περιπτώσεις περιφερειακών κρίσεων.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες αδυναμίες της στον τομέα αυτό, παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους Υπουργούς Άμυνας των κρατών-μελών η ετήσια αμυντική επισκόπηση της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, μόνο το 60% των εθνικών στρατευμάτων και όπλων που θεωρητικά τίθενται στη διάθεση του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις φέρονται να είναι επιφυλακτικές ως προς την αξιοποίηση αυτών των στρατευμάτων.

Στις επίσημες στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε. λαμβάνει μέρος μόλις ένα 7% του στρατιωτικού προσωπικού όλων των κρατών-μελών. Ενώ αυτές οι αδυναμίες της Ε.Ε. ήταν ευρέως γνωστές, καθώς η στρατιωτική δύναμη της ποτέ δεν ήταν παρόμοια με την οικονομική ισχύ της, οι Κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) ελπίζουν πως η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων και η δημόσια παραδοχή των αποτυχιών σε αυτόν τον τομέα θα αποτελέσει ένα ορόσημο.

Ο Josep Borrell δήλωσε την Παρασκευή σχετικά με το ζήτημα αυτό στους δημοσιογράφους πως «η Ε.Ε, δεν διαθέτει όλες τις απαραίτητες στρατιωτικές ικανότητες ώστε να εκπληρώσει τις υψηλές της φιλοδοξίες. Η ευρωπαϊκή άμυνα πάσχει από κατακερματισμό, αλληλεπικαλύψεις και ανεπαρκή επιχειρησιακή εμπλοκή».

Τα μικρότερα κράτη, όπως η Ελλάδα, η Σουηδία και η Πολωνία, επιδιώκουν την προστασία των εθνικών τους βιομηχανιών όπλων κάτι που οδηγεί στην παραγωγή ίδιων προϊόντων στον κλάδο της κατασκευής όπλων. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την επίτευξη συντονισμού για την προστασία της ηπείρου ως σύνολο.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζεται στις ΗΠΑ για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων. Από το Δεκέμβριο του 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Γαλλίας μία προσπάθεια ανάπτυξης μεγαλύτερης δύναμης πυρός από την Ε.Ε., η οποία να είναι ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία ταμείου ανάπτυξης οπλικών συστημάτων για το οποίο προβλέπεται για πρώτη φορά κονδύλι ύψους 8 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας είναι να υπάρξει τα επόμενα χρόνια αποτελεσματικότερος συντονισμός των Κυβερνήσεων των κρατών-μελών ως προς την παραγωγή όπλων.

Reuters Robin Emmott, In first review, EU comes clean on military failings

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Με απλά λόγια, θα πληρώνουμε να αναπτύσσουν και να παράγουν όπλα οι γαλλογερμανοί, τα οποία θ' αγοράζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]