Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία και Κατάρ κάθονται στο τραπέζι…



Μία σχέση πολυδιάστατη που εμπλέκει την ελληνική ασφάλεια

Μεγάλο ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση έχει η σύγκληση της Ανώτατης Επιτροπής Στρατηγικού Διαλόγου Τουρκία και Κατάρ. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στην Αττάλεια, στις όχθες της Μεσογείου. Το ενδιαφέρον προκύπτει από πληροφορίες που θέλουν τους Καταριανούς να έχουν εγείρει ενστάσεις στην πολιτική μετωπικής σύγκρουσης που έχει επιλέξει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα…

Ενδεικτικό της σημασίας του διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι ότι επικεφαλής των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, είναι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά της Τουρκίας και ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, από την πλευρά του Κατάρ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι “εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα”, παρότι στην ανακοίνωση προτεραιότητα δίδεται στη διμερή οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Το Κατάρ έχει επενδύσει σε πολλές τουρκικές εταιρίες, ορισμένες εκ των οποίων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπου έχει συνεταιριστεί με πρόσωπα του στενού κύκλου του Τούρκου προέδρου.

Επίσης, το Εμιράτο θεωρείται συγκεκαλυμμένος χρηματοδότης πολλών εκ των στρατιωτικών περιπετειών του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και “αιμοδότης” της τουρκικής οικονομίας που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της ανερμάτιστης και λαϊκιστικής οικονομικής πολιτικής του καθεστώτος, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές περιπέτειες σε πολλαπλά μέτωπα που έχουν αυξήσει το ρίσκο και έχουν κατακρημνίσει την τουρκική λίρα.

Η Τουρκία και το Κατάρ εμβάθυναν θεαματικά τις σχέσεις τους το 2017 ως αποτέλεσμα του εμπάργκο που επέβαλαν στο Εμιράτο οι υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της νεοθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν, τοποθετείται με στρατεύματα σε σημεία που δίνουν την αίσθηση στρατηγικής περικύκλωσης της Μέσης Ανατολής.

Προσφέρει στρατιωτική βοήθεια διατηρώντας στρατεύματα και βάσεις και σε αντάλλαγμα απολαμβάνει πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης. Εμμέσως δε, διά των δυνάμεων στο Εμιράτο, έχει ακόμα και δυνατότητα “εκβίασης των εξελίξεων”, υπό την έννοια των δυνατοτήτων να απειληθεί ακόμα και η καθεστωτική σταθερότητα…

Το βασικό κοινό στοιχείο που φέρνει κοντά τις δυο χώρες, είναι η υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ηγετικό μέλος της οποίας είναι ο Ερντογάν, ενώ το Κατάρ είναι βασικός χρηματοδότης.Το θέμα αυτό θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις.

Η διαφαινόμενη εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά δημιουργεί ελπίδες για αναβίωση της πολιτικής Ομπάμα που την είχε φέρει στο προσκήνιο, αλλάζοντας αποφασιστικά τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και οδηγώντας σε πολλαπλές περιπέτειες…

Το ζήτημα των σχέσεων του Κατάρ με την Τουρκία αφορά και την ελληνική ασφάλεια. Το Εμιράτο επιδιώκει ενεργά επενδυτική εμπλοκή με όπλο τα δισεκατομμύρια του επενδυτικού του ταμείου. Ωστόσο, πολλές από τις πρωτοβουλίες έχουν εγείρει στις αρμόδιες υπηρεσίες την υποψία απόπειρας απόκτησης πρόσβασης και σε περιοχές “ειδικού ενδιαφέροντος” για την ελληνική ασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, η Qatar Petroleum είναι εταίρος της αμερικανικής ExxonMobil στην προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η αναθεωρητική – εκβιαστική πολιτική της Τουρκίας είναι γνωστή. Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι το παζλ ήταν και παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκο…

Defence-Point




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]