Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι σημαίνει η εκλογή Μπάιντεν για την Ευρώπη



Της Mathlde Ciulla

Όταν ο Emmanuel Macron και ο Donald Trump εξελέγησαν, οι παρατηρητές επιχείρησαν να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των δύο προέδρων: και οι δύο προέρχονται εκτός πολιτικού συστήματος και ήταν ξεκάθαροι ότι ήθελαν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο.

Αλλά παρά τις προσπάθειες του Macron να συνεργαστεί με τον Αμερικανό ομόλογό του και να τον πείσει για την αξία του πολυμερισμού, η σχέση τους τα τελευταία χρόνια δεν είναι λαμπρή.

Αλλά με τον Joe Biden στον Λευκό Οίκο, ο Macron μπορεί να ξεκιννήσει από την αρχή και να βοηθήσει ώστε να οικοδομηθεί μια ισορροπημένη σχέση με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Drian, στο twitter.

Οι σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ υπέστησαν πολλά περισσότερα από τον Trump από ό,τι η Γαλλία, και μπορεί να πρέπει να επιδιορθωθούν οι ζημιές που έχουν γίνει προτού οι δύο χώρες επιστρέψουν στο επίπεδο εμπιστοσύνης που υπήρχε πριν από τον trump: με την Angela Merkel να αποχωρεί, ο Macron θα μπορούσε να βρεθεί στο προσκήνιο της νέας πολυμερούς δέσμευσης.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να το δεχθεί αυτό, και έχει ήδη δεσμευτεί να εισέλθει εκ νέου στις πολυμερείς συμφωνίες που εγκατέλειψε ο Trump.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Le Drian υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκμετααλλευτεί αξιοπρεπώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της σε τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα και η στρατηγική αυτονομία.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, όποιος και αν είναι ο πρόεδρος, συμπεριλαμβάνοντας και αυτές (τις προσπάθειες) σε ζητήματα σημαντικά για τη Γαλλία σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο: η συμφωνία σε έναν ψηφιακό φόρο, η ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, και η ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής για την Κίνα και την Ασία.

Η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε τις τελευταίες ημέρες της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των εκλογών, για να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους της: όποιος και αν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η διατλαντική σχέση δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Και η Γαλλία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ακεραιότητα όταν οικοδομήσει τη σχέση της με το νέο Αμερικανό πρόεδρο.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]