Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι κρύβει η «αναχώρηση» του YAVUZ από την Κυπριακή ΑΟΖ


Μετά από πολύμηνη παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε οριοθετημένα Οικόπεδα της, όπου πραγματοποιούσε παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz σήκωσε άγκυρα νωρίς το πρωί με κατεύθυνση προς την τουρκική ακτή, σε μια κίνηση που μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση και στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η τελευταία NAVTEX 1156/20 είχε εκδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και προέβλεπε την συνέχιση των γεωτρήσεων σε περιοχή που επικαλύπτει και το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, αλλά φαίνεται ότι η Τουρκία αποφάσισε να το «τραβήξει» πριν την εκπνοή της NAVTEX.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η απόσυρση του Yavuz εντάσσεται σε πρωτοβουλία της Γερμανία, η οποία και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει και επιμείνει να μην υπάρξει απόφαση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανική προεδρία και η ίδια η κ. Μέρκελ είχε ενημερώσει στις κατ ιδίαν συνεννοήσεις με τον Κ.Μητσοτάκη και τον Ν.Αναστασιάδη, ότι έπρεπε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην υπάρξει απόφαση για κυρώσεις, ώστε να μην το εκμεταλλευθεί η Τουρκία και τορπιλίσει τις διερευνητικές, αλλά και γιατί ήταν σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια με την Αγκυρα προκειμένου να αποσύρει τα δυο πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η κίνηση αυτή δεν είναι γνωστό εάν θα ακολουθηθεί και με την απομάκρυνση του Barbaros το οποίο συνεχίζει παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Εάν ολοκληρωθεί η απόσυρση του Yavuz (το οποίο ήδη βρίσκεται μεγάλο διάστημα στην ανοικτή θάλασσα) θα είναι ένα πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση που θα πρέπει να συνεχισθεί και με την αποχώρηση του Barbaros.

Αλλά δεν είναι γνωστό εάν αυτή η κίνηση έχει «χρονοδιάγραμμα» και εάν οι πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν τόσο στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο κυπριακό κυρίως μετά την «προεδρική» εκλογή στο ψευδοκράτος, ή εάν η Άγκυρα απλώς αποσύρει τα πλοία της προκειμένου να εξωραΐσει την εικόνα της και να δώσει «επιχειρήματα» στους επίδοξους μεσολαβητές, αλλά και για να διεκδικήσει ανταλλάγματα στο παζάρι με την Ε.Ε. και όταν επιλέξει να τα ξαναστείλει την Κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Νίκος Μελέτης
Liberal





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]