Μπρος γκρεμός (πόλεμος) και πίσω ρέμα (διάλογος)
Του Κώστα Μαρδά
«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, είναι σήμερα η κατάσταση στο ελληνο- τουρκικό μέτωπο… Μπρος , είναι η απειλή πολέμου σύμφωνα με την πρόσφατη …διαβεβαίωση Ερντογάν… Και πίσω , προκειμένου να αποφευχθεί μια ρήξη , είναι προοπτική διαλόγου για διεκδικήσεις της Τουρκίας , καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, από αλληλέγγυα προς την Ελλάδα δύναμη, έχει παράλληλα μεταβληθεί , επί γερμανικής προεδρίας, σε ουδέτερη μεσολαβήτρια οντότητα.
Ο Πρωθυπουργός, βέβαια, έχει πει ότι συζητάμε μόνο για την ΑΟΖ και όχι υπό καθεστώς προκλήσεων .
Αν, πάντως, δεν θέλουμε κανένα διάλογο για τα δικαιώματά μας, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για άμυνα.
Διότι:
Ο Ερντογάν μας απειλεί κατά ξηράν θάλασσα και αέρα, συνιστώντας τον πιο επικίνδυνο, για την πατρίδα μας, Τούρκο ηγέτη, από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο . Ακόμα κι αν χάσει στις επόμενες Προεδρικές εκλογές του 2023 , θα έχει αφήσει την υποδομή για δημιουργία, προοπτικά , πυρηνικής βόμβας, με συνεργασία του Πακιστάν, όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε ταξίδι του στο Ισλαμαμπάντ . Χαρακτηριστικό είναι ότι στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ , πέρσι τον Σεπτέμβριο, είπε από το επίσημο βήμα: « Ή δεν θα έχει κανείς πυρηνικά, ή θα έχουμε όλοι!».
Τα μέτρα που θα συζητήσει η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου , αν εν τω μεταξύ δεν αρχίσει ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, όπως επιθυμεί η Γερμανία, θα είναι τέτοια που θα είναι σαν να μας έχουν …πάρει μέτρα διαλόγου για τουρκικές διεκδικήσεις.
΄Οσο πέφτει η λίρα, τόσο ο Ερντογάν θα ανεβάζει τις απειλές, που δεν είναι ρητορικές, όπως νόμιζαν κάποιοι , αλλά πραγματικές, αφού το Ορούτς Ρέις όλο και πλησιάζει το Καστελόριζο…
Όσον αφορά τη συζήτηση περί την έκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του απειλούμενου Καστελόριζου:
Βεβαίως και θα πρέπει να ζητάμε το μέγιστο για την ΑΟΖ του νησιού μας, αλλά να μην κοροϊδεύουμε το λαό με ψευδαισθήσεις, καθώς πρέπει οι ειδικοί και τα μίντια να τον προειδοποιήσουν ότι: Ναι μεν η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει διατάξεις που δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά υπάρχει και διάταξη που παραπέμπει την οριοθέτηση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, βάσει της αρχής της ευθυδικίας. Της αναλογικότητας έκτασης , πληθυσμού και μήκους ακτών…
Τελικά, αν εξαναγκασθούμε να πάμε σε διάλογο προς αποφυγή πολέμου, όπως έγινε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ανάλογη κρίση του Αυγούστου 1976 με το πάγωμα ερευνών του Πρωτοκόλλου της Βέρνης και επί Ανδρέα Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987 με κατάληξη το Νταβός, οφείλουμε να πάμε με λίστα διεκδικήσεων .Μια ελληνική λίστα απαιτήσεων από την Τουρκία θα μπορούσε να περιλαμβάνει απόδοση στην Ελλάδα νησιών τα οποία κατέχει η Τουρκία απέναντι από τη Μυτιλήνη , ενώ βρίσκονται εκτός των ορίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης.
Αλλιώς, δεν θα είναι τραπέζι διαπραγματεύσεων , αλλά …σκαμνί διαπραγματεύσεων….
Και μην ξεχνάμε: Η Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας ως χώρας του ΝΑΤΟ, έχουν δεσμευθεί με την Συμφωνία των Βάσεων –επιστολή Πομπέο- να παρέμβουν προς αποτροπή στρατιωτικής λύσης στο Αιγαίο, αλλά δεν έχουν δεσμευθεί ότι θα υπερασπίσουν τη γραμμή των συνόρων μας. Τραγικό παράδειγμα, τα ελληνικότατα Ίμια, στα οποία δεν αναγνωρίζουν ελληνική (και …τουρκική ) κυριαρχία.
Ούτε και η Ε.Ε. μας έχει δώσει διαβεβαιώσεις στρατιωτικής υποστήριξης. Διότι, ενώ –πράγματι – υποστήριξε τα σύνορά μας στον Έβρο και στο Αιγαίο, ως άμυνα δημοσίας τάξεως έναντι της παράνομης επιθετικής μετανάστευσης που υποκινήθηκε από την Τουρκία, οι Βρυξέλλες δεν έχουν δεσμευθεί ότι θα υπερασπισθούν την ακεραιότητα της Ελλάδας, αφού η Ε.Ε., δεν διαθέτει τέτοιο αμυντικό δόγμα. Ασχέτως αν εμείς, αφελώς, καλλιεργούμε μια τέτοια αυταπάτη… Με πρώτον τον ανίδεο περί τα στρατηγικά, πρώην Πρόεδρο Παυλόπουλο…
Θα το κάνει η Γαλλία, για μερικά δις; Θα αναλάβει προστάτιδα δύναμη της Ελλάδας , ωθούμενη από κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου; Μακάρι ! Αν τελικά, το Παρίσι (που ευθύνεται για τη διάλυση της Λιβύης με τους επί οκτάμηνο βομβαρδισμούς του 2011 με χρήση της Σούδας από Μιράζ ) δεχθεί να υπογράψει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής έναντι τουρκικής επίθεσης , θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και εμείς Έλληνες στρατιώτες, στις ενδεχόμενες επιχειρήσεις της σε πρώην αποικίες της;
Να θυμίσω ότι το 2014- 15 η Γαλλία, χάρις στην διοίκηση του στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λάρισα και υπό τον Έλληνα επιτελάρχη Χρήστο Δρίβα, διεξήγαγε πολεμική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ,επιβάλλοντας την ειρήνη μεταξύ χριστιανών και τζιχαντιστών, χωρίς όμως συμμετοχή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, αλλά με συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών στην στελέχωση του στρατηγείου , ομού μετά Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Τότε, οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αφρικανική χώρα, πρώην κτήση της Γαλλίας, απ΄όπου προμηθεύεται, μέσω εταιρειών της ραδιενεργά ορυκτά. Κόστος που θα υπολογίσουν και τώρα οι χώρες της Ε.Ε. σε ενδεχόμενη θερμή ρήξη Ελλάδας- Τουρκίας. Εξαιρουμένης της Γαλλίας, που όμως δεν ξέρουμε ακόμη μέχρι πού θα το φθάσει με την Τουρκία…
ΟΚ : Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία!
Να ξέρουμε όμως και πόσο θα μας κοστίσει… Κι ας μην θριαμβολογούμε πριν από τη νίκη μας επί του Ερντογάν…
Έχοντας , επιπλέον υπόψη , ότι αν τελικά ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιήσει το… «γαλλικό κλειδί», ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα made in USA… «αντικλείδι»… Και γερμανικό… «προφυλακτήρα»!
Βλέπετε; Ο κίνδυνος μιας γενικής ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι… «εξασφαλισμένος»!..
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Σας… «ευχαριστούμε» αδελφοί μας Κύπριοι πολιτικοί, που με την πολιτική αυταπάτη των «άοπλων γεωτρήσεων» από το 2011, εν μέσω ελληνικής χρεοκοπίας, δώσατε – χωρίς, βέβαια, να το θέλετε – αλλά δώσατε, πάτημα στο άγριο θηρίο Ερντογάν και μας οδηγήσατε στα πρόθυρα πολέμου, με το «Ορούτς Ρέις» να ταπεινώνει την Ελλάδα της φιλοτουρκικής γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης !..
Να… εύφλεκτο υλικό τακτικο- στρατηγικής , να διδάσκεται στις Σχολές Πολέμου!
Προς αποφυγήν, βεβαίως- βεβαίως!
Militaire
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...