Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διχασμένη η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας


Θλιβερή η εικόνα των Ευρωπαίων, δεν βοηθούν Ελλάδα και Κύπρο

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Jean Quatremer επισημαίνει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρώπη δεν καταφέρνει να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ένωση αντιμετωπίζει άμεσες απειλές εναντίον δύο κρατών-μελών της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά δεν είναι σε θέση να αντιδράσει από κοινού στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος.

Έτσι, μόνο η Γαλλία και η Ιταλία απέστειλαν στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο για να καλμάρουν τις ορέξεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει το μερίδιό του από τα πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) των δύο γειτόνων του, ενω οι υπόλοιποι περιορίζονται σε δηλώσεις, ή ακόμα χειρότερα, κοιτάζουν αλλού.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι δεν πρόκειται για μία νέα διαπίστωση, αφού είναι ήδη γνωστό ότι η ΕΕ, οικονομικός και εμπορικός γίγαντας, δε συνιστά διπλωματική και στρατιωτική δύναμη, παρά μια απλή συνομοσπονδία κρατών με συχνά διαφορετικά συμφέροντα και περιορισμένους ή ανύπαρκτους στρατιωτικούς πόρους.

Εάν και οι 27 υποστηρίζουν κατ ‘αρχήν την Αθήνα και τη Λευκωσία, απέχουν πολύ από το να ευθυγραμμιστούν όσον αφορά στον επείγοντα χαρακτήρα και την ένταση της απάντησης που θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία. Μπορεί στην πραγματικότητα κανείς να μην πιστεύει ότι η Τουρκία θα διακινδύνευε μια ανοικτή σύγκρουση, αλλά η ιστορία είναι γεμάτη από πολέμους που κανείς δεν ήθελε και είναι πολύ πιθανό ότι για μια ακόμα φορά ο Erdogan επιδιώκει να διχάσει και να αποδυναμώσει τους Ευρωπαίους.


Για το γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, είναι μια χρυσή ευκαιρία για να δείξει η Ευρώπη ότι εάν χρειαστεί θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Ωστόσο πρόκειται για μια αλλαγή παραδείγματος που πολλά κράτη-μέλη δυσκολεύονται να ενσωματώσουν και αυτό μάλιστα ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία, η οποία μεταπολεμικά αντιτίθεται σε οτιδήποτε μπορεί να μοιάζει με ένοπλη σύγκρουση, ακόμη περισσότερο επειδή δεν διαθέτει επαρκείς στρατιωτικούς πόρους.

Γι’ αυτό και χαριτολογώντας, το Παρίσι αρνείται ότι έχει γίνει κατανομή των ρόλων με το ίδιο να αναλαμβάνει εκείνον του κακού αστυνομικού και η Γερμανία του καλού αστυνομικού.

Ο συντάκτης επισημαίνει εν συνεχεία ότι η Γερμανία δε θα ήθελε με κανέναν τρόπο να δει να επαναλαμβάνεται το 2015, οπότε και η Άγκυρα άνοιξε τα σύνορά της και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη, ενώ αναμφίβολα η στάση της επηρεάζεται και από το γεγονός ότι στο έδαφός της η τουρκική κοινότητα αριθμεί πολλά εκατομμύρια που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Erdogan. Παρόλο που η διαδικασία ένταξής της Τουρκίας έχει de facto παγώσει από το 2017, η Τουρκία, παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ και αντιστρόφως έχει μεγάλη σημασία και για την Τουρκία, καθώς αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το 60% των επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την ΕΕ.

“Ωστόσο, και αυτό είναι νέο, η Angela Merkel παραδέχεται ιδιωτικά ότι υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία και ότι ήταν συλλογικό λάθος η πεποίθηση ότι ο Erdogan επρόκειτο να εντάξει το πολιτικό Ισλάμ στις δημοκρατικές τάξεις” , αναλύει ένας διπλωμάτης. Κάποιες χώρες αλλά και οι κοινοτικοί θεσμοί εκτιμούν ότι η στάση των Ελλήνων προκαλεί αναστάτωση και δεν πρέπει “να πέσουμε στο παιχνίδι τους”, όπως εξηγεί καλός γνώστη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

«De facto, αυτή η χώρα δε διαθέτει ΑΟΖ λόγω των πολλών ελληνικών νησιών που βρίσκονται όχι μακριά από τις ακτές της. Δεν είναι άνευ σημασίας που δεν υπέγραψε τη συνθήκη για το όριο των χωρικών υδάτων και ότι επομένως θεωρεί ότι εμπίπτει στα δικαιώματά της να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή να δημιουργήσει έναν θαλάσσιο διάδρομο μέσω των κρητικών υδάτων για να φτάσει στη Λιβύη”.

Εν ολίγοις, γι’ αυτόν, θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο συνεννόησης με την Τουρκία, για παράδειγμα συνδέοντας το τουρκικό τμήμα της Κύπρου με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Αλλά αναγνωρίζει “ότι χρειάζονται δύο για συζήτηση και ότι η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις”.

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι στο τραπέζι, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι κατά το παρελθόν δεν είχε φέρει αποτέλεσμα.
Η οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι κάτι που συζητείται καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στον Erdogan να υποστηρίξει ότι αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι Ευρωπαίοι κοροϊδεύουν την Τουρκία, όπως υποστηρίζει αρμόδιος αξιωματούχος. «Ωστόσο είναι απίθανο ότι διστακτικές κυρώσεις αρκούν για να φρενάρουν τις ορέξεις του τούρκου Προέδρου, τις οποίες όλοι πια γνωρίζουν στις Βρυξέλλες».

Liberation στις Βρυξέλλες, Jean QuatremerHellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]