Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «άγνωστη κρίση» που καίει τους Ευρωπαίους στην Αφρική


Μπορεί η Ευρώπη να είναι απασχολημένη με «καυτά» θέματα όπως η αντιμετώπιση του κορονοϊού, η εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσφάτως η έκρηξη στον Λίβανο, όμως η κατάσταση στο Μάλι στη Δυτική Αφρική, ανησυχεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περισσότερο όλων, τη Γαλλία.

Από τις αρχές Ιουνίου, έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις στην πρώην γαλλική αποικία με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου οι οποίες σημαδεύτηκαν από χαμηλή συμμετοχή 30% και κατηγορίες νοθείας. Το γεγονός που αποτελεί πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους δεδομένου ότι το Μάλι βρίσκεται στη προμετωπίδα της μάχης κατά των τζιχαντιστών στη περιοχή του Σαχέλ.

Το Σαχέλ αποτελεί μια ιδιόμορφη λωρίδα της Αφρικανικής Ηπείρου που σχηματίζει μια μεταβατική ζώνη ανάμεσα στις έρημες εκτάσεις της Σαχάρας στον Βορρά και στις υγρές σαβάνες στο Νότο. Από το 2011, το Μάλι και η ευρύτερη περιοχή, πέραν της φτώχειας, της ξηρασίας και άλλων αρνητικών φαινομένων, αντιμετωπίζει έντονη αστάθεια. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία νέων τζιχαντιστικών οργανώσεων οι οποίες μεταξύ άλλων εκμεταλλεύονται και όλους τους διαύλους των μεταναστών μέχρι τη Βόρεια Αφρική.


Σύμφωνα με στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων περίπου 500,000 άνθρωποι ήταν εσωτερικοί μετανάστες στο τέλος του 2019, ενώ 8 εκατομμύρια θεωρείται ότι έχουν άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Από το 2013, η Γαλλία η οποία έχει χάσει μεταξύ άλλων 41 άνδρες στην περιοχή από τρομοκρατικές επιθέσεις προσπαθεί να στηρίξει κυρίως το Μάλι και τις υπόλοιπες χώρες του Σαχέλ. Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η Συμμαχία G5 στην οποία συνεισφέρουν μεταξύ άλλων Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Γαλλία με 5,100 δυνάμεις.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα παρά τις καλές προθέσεις. Αρχικά, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι εν συνόλω ένθερμοι υποστηρικτές του project. Αυτό γιατί, μόνο έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις: η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ενώ οι υπόλοιπες στηρίζουν μόνο "πολιτικά".

Ο δεύτερος λόγος είναι όπως αναφέρθηκε, η πολιτική κατάσταση στο Μάλι το οποίο παρά τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης των χωρών του Σαχέλ αλλά και της Γαλλίας έχει δει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 2,000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους μετά από συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και πολιτοφυλακών. Παράλληλα, οι Μαλιανοι σε ποσοστό περίπου 60% είναι αρνητικοί και καχύποπτοι απέναντι στη γαλλική και ξένη παρέμβαση γενικότερα.

Όλα τα παραπάνω περιπλέκουν την κατάσταση με πολλές και ασύμμετρες συνέπειες. Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που η μεταναστευτική κρίση του 2015, δοκίμασε έντονα τη συνοχή της Ευρώπης.

Γιάννης Μαντζίκος
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]