Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο υπαρκτός κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης


Ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, είναι πραγματικός»!

Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν όλα σχεδόν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Ακόμη και αν η διένεξη δεν καταλήξει σε ένοπλη αναμέτρηση και οι δύο πλευρές αποσυρθούν προς το παρόν, η σύγκρουση για το φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει επιλυθεί» εκτιμά το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, αναφέροντας ότι και «οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν αεροναυτικά γυμνάσια στην ίδια περιοχή νότια της Κρήτης». Το διά ταύτα; Μόνο το Βερολίνο μπορεί να μεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης, απαντούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αφού «οι Αμερικανοί έχουν αποσυρθεί από την περιοχή».

Και το διακύβευμα είναι μεγάλο: «Το 2010, η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS υπολόγισε το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο σε 30.000 κυβικά χιλιόμετρα. Με μαθηματικούς όρους, αυτό θα ήταν αρκετό για να παρέχει φυσικό αέριο σε μια χώρα όπως η Γερμανία για περίπου 40 χρόνια» γράφει το N-TV στην ηλεκτρονική έκδοσή του.


Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει ότι «η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε διπλωματικό μέσο μια νέα κλιμάκωση στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας […] και πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν συνομιλίες “όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν λάβει χώρα”». Για ποιον «διάλογο» κάνουν, όμως, λόγο το Βερολίνο και ο Χάικο Μάας, όταν η «Die Welt», για παράδειγμα, γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η χώρα του «δεν θα κάνει ένα βήμα προς τα πίσω»; Και ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν είπε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες στη «Hurriyet», ότι «η Τουρκία είναι ουσιαστικά έτοιμη για διάλογο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει παραχωρήσεις».

Ο Χάικο Μάας παρέμεινε πέντε ώρες στην Αθήνα και τρεις στην Άγκυρα ασκώντας πιέσεις για απευθείας διάλογο. Σε ποια θέματα; Εφ’ όλης της ύλης; Δεν γνωρίζαμε το παρασκήνιο και τι ακριβώς διημείφθη όταν γράφαμε αυτές τις γραμμές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αρνήθηκε το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Τα λόγια υποστήριξης στην Αθήνα περίσσεψαν βέβαια… Αλλά από λόγια έχουμε χορτάσει. Θα το διαπιστώσουμε και πάλι άλλωστε στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, όπως λέει ο Μάικλ Τέιντσουμ, στέλεχος του Austrian Institute for European and Security Studies, «ο τελευταίος κύκλος της κλιμάκωσης κινδυνεύει, περισσότερο από ποτέ, να εξελιχθεί σε μια πολυεθνική σύγκρουση».

Μιχάλης Ψύλος
Newsbreak


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]