Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

NYT: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πιθανώς θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή


Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να ανακαλέσει το στάτους που διατηρούσε επί 80 χρόνια η Αγιά Σοφιά ώστε να μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί είναι πιθανό να προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, σχολιάζουν οι New York Times.

Ήταν μια απόφαση που επιζητούσαν εδώ και καιρό οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι στην Τουρκία και ιδιαίτερα ο Recep Tayyip Erdogan, η δημοτικότητα του οποίου φθίνει έπειτα από 18 χρόνια στην τουρκική πολιτική ζωή.

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως, με την αλλαγή αυτή, έχει στόχο να αναθερμάνει την εθνικιστική και θρησκευτική βάση υποστηρικτών του εκθειάζοντας την οθωμανική ιστορία και κάνοντας ένα βήμα πίσω από τη διάρκειας περίπου 100 ετών αφοσίωση της Τουρκίας στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Η υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Erdogan είναι πιθανό να δημιουργήσει πολλών ειδών περιπλοκές, όπως τα εισιτήρια της εισόδου, αφού μέχρι στιγμής όλοι επισκέπτες πλήρωναν είσοδο για να μπουν στην Αγιά Σοφιά -μια μεγάλη πηγή εσόδων για την πόλη.


Οι συντηρητές έργων τέχνης και οι ιστορικοί τέχνης έχουν εκφράσει ανησυχίες για το τι θα συμβεί στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες εντός της Αγιάς Σοφιάς, οι οποίες απεικονίζουν την Αγία Οικογένεια αλλά και στα πορτρέτα των Χριστιανών αυτοκρατόρων, καθώς οι σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι μπορεί να ζητήσουν την κάλυψή τους. Ταξιδιωτικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το κτήριο μπορεί να παραμένει κλειστό για τους τουρίστες σε ώρες προσευχής ή ακόμη κάποια τμήματα του κτηρίου να είναι χωριστά για τους μη Μουσουλμάνους.

Όταν ακούστηκε πρώτη φορά το σχέδιο για την Αγιά Σοφιά, ξεσήκωσε αντιδράσεις από πολλούς θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλον τον κόσμο. Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε δηλώσει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος θα απογοητεύσει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και θα διχάσει μουσουλμάνους και χριστιανούς δεδομένου ότι αποτελούσε κοινό τόπο λατρείας.

Η Αγιά Σοφιά, γνωστή για το μεγαλείο του μεγέθους της και του εμβληματικού της τρούλου, μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. Χαρακτηρίστηκε αριστούργημα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει γίνει η πιο δημοφιλής τουριστική ατραξιόν της Τουρκίας έλκοντας 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι.

Οι New York Times σημειώνουν ότι η ιδέα της μετατροπής προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στην Ελλάδα που βλέπει τον εαυτό της ως κληρονόμο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τη μετατροπή ως μη αποδεκτή και μίλησε για παραβίαση του στάτους της Αγίας Σοφίας ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO.

Η Ουνέσκο τόνισε νωρίτερα ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]