Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόλαφος για την Τουρκία η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Τι “ψέλλισε” ο Μπορέλ…

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιδεικνύει ανησυχητική διεκδικητική διάθεση – με αυξημένο αριθμό πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και υπογραφή μνημονίου για τον καθορισμό θαλασσίων χωνών με τη Λιβύη, την οποία δεν αναγνωρίζουμε εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζόζεπ Μπορέλ στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα, “Σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας”.

«Σε αυτά τα ζητήματα», είπε, «στέλνουμε σαφή μηνύματα στην Τουρκία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές, τις αξίες, τα σύνορα και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών».

Παρακάτω παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Μπορέλ:


Στο δεύτερο σημείο έχετε βάλει τίτλο: “Σταθερότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο και αρνητικός ρόλος της Τουρκίας”. Μόλις επέστρεψα από εντατικές συζητήσεις στην Τουρκία και τη Μάλτα. Την προηγούμενη εβδομάδα, επισκέφτηκα την Ελλάδα και την Κύπρο για να δείξω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σαφές ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απαιτεί τη συλλογική μας δέσμευση. Χρόνια συγκρούσεων στη Λιβύη και στη Συρία έχουν επηρεάσει αυτήν την περιοχή, επηρεάζοντας άμεσα τα συμφέροντά μας και την ασφάλειά μας όσον αφορά την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την τρομοκρατία ή την πολιτική αστάθεια από το Σαχέλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία επηρεάζεται, επίσης, από αυτήν την κατάσταση και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη. Στην πραγματικότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους δρώντες και στις δύο συγκρούσεις. Είχαμε σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά τη δράση της Τουρκίας στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο καταδίκασε κατηγορηματικά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τα πεδία, στα οποία συμπίπτουν τα συμφέροντά μας. Η Τουρκία δείχνει αλληλεγγύη και γενναιοδωρία σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και έχει παράσχει διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους εκτοπίστηκαν από τις πρόσφατες βάναυσες μάχες στο Ιντλίμπ.

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου θλίψη για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του [ΟΗΕ] να συνεχίσει να μην ανοίγει τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιντλίμπ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στη Λιβύη πρέπει να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας για να δρομολογήσουμε μια πραγματική πολιτική διαδικασία. Το ανέφερα και χθες στην παρέμβασή μου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας τη σημασία της Διαδικασίας του Βερολίνου και τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με τα μέσα που διαθέτουμε. Με την Επιχείρηση Irini θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά ύποπτες δραστηριότητες εμπορίας, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και προορισμού.

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιδεικνύει ανησυχητική διεκδικητική διάθεση – με αυξημένο αριθμό πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και υπογραφή μνημονίου για τον καθορισμό θαλασσίων χωνών με τη Λιβύη, την οποία δεν αναγνωρίζουμε εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτά τα ζητήματα, στέλνουμε σαφή μηνύματα στην Τουρκία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές, τις αξίες, τα σύνορα και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για μια πολιτική λύση στη Συρία και τη Λιβύη.
Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, μια υποψήφια χώρα και σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η τρέχουσα αρνητική τάση στις σχέσεις μας (το είπα και πριν από μερικές ημέρες στην Άγκυρα στους Τούρκους συναδέλφους μας, στον Υπουργό Εξωτερικών [Mevlüt Çavuşoğlu] και στον Υπουργό Άμυνας [Hulusi Akar] ) πρέπει να ανακοπεί και να αναστραφεί. Η δυναμική των αντιποίνων δεν καθιστά τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων όπου υπάρχουν διαφορές. Αυτό συζητούσα με Τούρκους συναδέλφους στο τελευταίο μου ταξίδι, τονίζοντας ότι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε. Τη Δευτέρα, με τους Υπουργούς Εξωτερικών [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] θα εξετάσουμε τους πιθανούς τρόπους προόδου”.

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι ομάδων, καθώς και πολλοί ευρωβουλευτές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταδίκασαν τις ενέργειες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και ζήτησαν από τον κ. Μπορέλ μία πιο αυστηρή και αποφασιστική στάση.

Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεών τους:

 Manfred WeberΠρόεδρος Ομάδας ΕΛΚ: Θα ήθελα να αναφερθώ στην Τουρκία σήμερα. Έχουμε πολλά κοινά με την Τουρκία. Υπάρχει εταιρική σχέση σε κάποιον βαθμό, αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Ζητήσαμε να διεξαχθεί η συζήτηση αυτή σήμερα, επειδή ανησυχούμε με τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ, Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν είναι ελληνοτουρκικά ή τουρκοκυπριακά τα προβλήματα. Είναι προβλήματα ΕΕ-Τουρκίας και δεν μπορούμε να αφήνουμε αβοήθητες τους την Ελλάδα και την Κύπρο. Το μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι είμαστε έτοιμοι να αναβιώσουμε τις υπάρχουσες εταιρικές μας σχέσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει εταίρο που συνεργάζεται. Η Τελωνειακή Ένωση είναι υπαρξιακής σημασίας για την Τουρκία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήταν ένα λάθος. Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει, να τερματίσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο εταιρικής σχέσης. Ελπίζουμε η Άγκυρα να είναι διατεθειμένη να κάνει αυτό το βήμα.

Λευτέρης Χριστοφόρου / ΕΛΚ: Καταγγέλλω την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες απειλές, εκβιασμούς και επιθέσεις σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος, δύο χωρών της ΕΕ, και ταυτόχρονα προειδοποιώ την ΕΕ ότι εάν δεν λάβει σήμερα άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα, αύριο θα είναι πολύ αργά και θα είναι ανεξέλεγκτες οι συνέπειες. Να καλέσουμε τις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν τις ναυτικές τους δυνάμεις στην ΕΕ για να μπορέσει να προασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, που είναι τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας. Είμαι περήφανος που ανήκω στο ΕΛΚ που υιοθετεί αυτή τη θέση και στηρίζει ανεπιφύλακτα τις θέσεις υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα υιοθετώ τη θέση του επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ ότι θα πρέπει να ανασταλεί η τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας, εάν η τελευταία συνεχίσει .στον ίδιο δρόμο. Εμείς ως ΕΚ οφείλουμε να περικόψουμε τα ενταξιακά κονδύλια και να αφαιρέσουμε την Τουρκία από το ΠΔΠ, γιατί μόνο έτσι μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα που δημιουργεί σε Ελλάδα και Κύπρο.

Nacho Sanchez AmorΠροοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Η σχέση με την Τουρκία είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να ξέρουμε για ποιο θέμα μιλάμε, καθώς έχουμε την τάση να κατακερματίζουμε τη σχέση. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της σχέσης μας. Δεν μπορούμε να είμαστε αλληλέγγυοι με Ελλάδα και Κύπρο, επειδή είμαστε η Ελλάδα και η Κύπρος. Για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και ως διαμεσολαβητές.

Hilde Vautmans / Renew EuropeΔιερωτώμαι εάν ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας αντιβαίνουν πλήρως σε όλες τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις σε χωρικά ύδατα (της Κύπρου), παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και εκφοβίζει συμμάχους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που προσπαθούν να επιβάλουν το εμπάργκο, οι απειλές της να ανοίξει τα σύνορα για μετανάστες και πολλά άλλα. Πιστεύω στην αναγκαιότητα μίας ισχυρής εταιρικής σχέσης, αλλά η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ΕΕ. Το ΕΚ ήταν σαφές στη θέση του: Αυτή η αυταρχική Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Να είστε ξεκάθαρος απέναντι στην Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει αναβάθμιση των σχέσεων, όσο οι ενέργειές της συνεχίζουν να είναι οι ίδιες.

Thierrry MarianiΤαυτότητα και Δημοκρατία (ID): Για πόσο καιρό ακόμα θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Τι περιμένουμε; Την ένωση όλων των μουσουλμάνων υπό τη σημαία του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη Μεσόγειο; Βλέπουμε ότι το Κόσοβο και άλλες χώρες μετατρέπονται σε τουρκικά προτεκτοράτα. Στη Λιβύη κάνουμε το ίδιο λάθος, όπως και στη Συρία. Πριν από λίγες μέρες υπήρξε περιστατικό στη Μεσόγειο με γαλλική φρεγάτα και τουρκικό πλοίο που ήταν στα όρια της πολεμικής ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει σταθερή και σκληρή στάση. Και ελπίζω το όνομά σας, κ Borrell, να μη συνδεθεί με αυτό του Chamberlain.

Tineke StrikOμάδα των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας: Ο τίτλος της σημερινής συζήτησης δίνει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε έναν και μόνο κακό παράγοντα στη Μεσόγειο, στον οποίο χρεώνονται όλες οι απειλές ασφαλείας. Αυτό το απλουστευτικό αφήγημα είναι ελκυστικό, αλλά όχι ιδιαίτερα χρήσιμο. Η κατάσταση στα σύνορά μας είναι πολύ περίπλοκη και το πιο ανησυχητικό είναι η έλλειψη επιρροής που έχουμε εμείς σε Συρία και Λιβύη. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η Τουρκία είναι ένα από τα κράτη που έχουν εμπλακεί στη Λιβύη προς προώθηση των συμφερόντων τους. Το ίδιο, όμως, ισχύει και τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Είναι θλιβερό το ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ δεν σέβονται τη Διαδικασία του Βερολίνου. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε περιφερειακή σταθερότητα και να αρχίσουμε από την Κύπρο. Πρέπει να βρούμε λύση για το ζήτημα που αγνοήσαμε επί μακρόν. Παρά τις κακές σχέσεις με την Τουρκία, έχουμε και κοινά συμφέροντα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε αδιέξοδο και να προσποιούμαστε ότι δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε. Στηρίζω την προσέγγιση για επανεξέταση της στρατηγικής μας, όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, αλλά και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Assita KankoOμάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: Με φίλους σαν την Τουρκία, ποιος χρειάζεται εχθρούς; Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι η Τουρκία υπό τον Erdogan δεν μπορεί να είναι έμπιστος σύμμαχος. Είναι καιρός πια να αναγνωρίσουμε ότι το πλαίσιο των σχέσεών μας με την Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας. Ίσως δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι και ίσως πρέπει να έχουμε μόνο συναλλακτικές σχέσεις, αλλά η Τουρκία πρέπει να γίνει καλύτερος γείτονας. Μπορείτε να το πετύχετε, κ. Borrell.

Γιώργος Γεωργίου / Oμάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών: Η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται για να ξαναγίνει το μοίρασμα εδαφών και πλούτου. Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια η Τουρκία με έναν πειρατικό τρόπο. Κατέχει ήδη παράνομα την μισή Κύπρο. Τώρα επεμβαίνει σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Σομαλία. Απειλεί την Ελλάδα και πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ευρώπη προτείνει διάλογο. Να γίνει ο διάλογος, αλλά να καθοριστεί σωστά το πλαίσιο και το διακύβευμα του διαλόγου. Πώς απαντά η Τουρκία; Με απειλές και με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Τώρα δεν απειλείται μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά η αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ. Χωρίς αυστηρές κυρώσεις και νόμιμες, συνολικές λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, οι τουρκικές απειλές απειλούν να πνίξουν στο τέλος την ίδια την ΕΕ. Η ανοχή της Ευρώπης απέναντι στο θηρίο απειλεί να την καταφάει.

David McAllister / Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ): Οι πρόσφατες ενέργειες κλιμάκωσης της Τουρκίας, με την παραβίαση της ακεραιότητας Ελλάδας και Κύπρου δοκιμάζουν την εταιρική μας σχέση. Πρέπει ως ΕΕ να τονίσουμε ότι όλες οι επιθετικές αυτές ενέργειες (μεταξύ αυτών οι επιθέσεις στα ελληνικά σύνορα και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου) είναι απαράδεκτες. Και απέναντι στην Τουρκία πρέπει οι 27 να είναι ενωμένοι.

Vincenzo SofoΤαυτότητα και Δημοκρατία (ID): Τα χρήματα που έδωσε η ΕΕ στην Τουρκία βοήθησαν τον Τούρκο Πρόεδρο στο εσωτερικό του πρότζεκτ. Είναι αυτοκτονία να αναθέτουμε τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων σε δυνάμεις που θέλουν να αποδυναμώσουν την ΕΕ. Είναι ουτοπική η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η Μεσόγειος, όταν κάποιος θέλει να την κατακτήσει.

Damian BoeselagerOμάδα των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας: Όσο οι χώρες της ΕΕ κλείνουν τα λιμάνια τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, όσο η πανδημία χρησιμοποιείται για να λειτουργούν de facto κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά, όσο ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδοτούν το Λιβυκό Λιμενικό και την παράκαμψη της διαδικασίας ασύλου, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στη Μεσόγειο. Αυτή θα υπάρξει μόνο με την εφαρμογή του Διακίου της Θάλασσας και της διαδικασίας ασύλου.

Εμμανουήλ Φράγκος / Oμάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: Είναι λογικό να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε από την Τουρκία, όταν αυτή σφετερίζεται τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας , διακινεί λαθρομετανάστες, παραβιάζει καθημερινά τα ελληνικά σύνορα και διακατέχεται από έναν νεο-οθωμανικό επεκτατισμό. Με έκπληξη άκουσα τον κ. Borrell να λέει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Μέχρι πότε η ΕΕ θα γυρίζει την πλάτη της στα μέλη της; Όχι μόνο αυτό, αλλά άμεσα και έμμεσα στηρίζει μία χώρα που, σύμφωνα με χιλιάδες καταγγελίες, τον 21ο αιώνα στρατολογεί παιδιά 6 και 7 χρονών και στο όνομα μίας θρησκείας τα καλεί να γίνουν μάρτυρες και να θυσιαστούν για την Τουρκία. Η Ελληνική Λύση απαιτεί να διακοπεί κάθε χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ και να διακοπεί κάθε διάλογος μαζί της.

Özlem DemirelOμάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών: Για ποιο λόγο συνεχίζετε, συνάδελφοι, να είστε δεσμευμένοι στη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, όταν συμβαίνουν όλα αυτά που σας εξαγριώνουν; Σταματήστε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Αυτό θα ήταν πιο αποτελεσματικό. Όλα γίνονται για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το ΑΚΡ, αλλά και την Ιταλία και τη Γαλλία. Όλες οι χώρες πρέπει να αποσυρθούν.

Λουκάς Φουρλάς / Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ): Όταν επιτρέπεις σε κάποιον να σου επιτίθεται, να σε εκβιάζει και να σε προσβάλλει, χωρίς να αντιδράς, δημιουργείς μία κατάσταση η οποία βαίνει εκτός ελέγχου και μία χώρα που συνεχώς αποθρασύνεται. Αυτό πάθατε, αυτό πάθαμε με την Τουρκία, με μία χώρα που, αν είναι δυνατόν, είναι υπό ένταξη, που σας ζητάει να διαπραγματευτείτε αυτά που έχει κλέψει. Και το πιο εξωφρενικό είναι ότι βρίσκει έδαφος. Δύο χώρες της ΕΕ βρίσκονται υπό συνεχή απειλή από την Τουρκία. Δεν θέλουμε να μας πείτε ότι έχουμε δίκαιο. Το ξέρουμε. Θέλουμε να μας πείτε τι θα πράξετε για να μας υποστηρίξετε ουσιαστικά, εμπράκτως, όχι με λόγια, για να διασώσετε, έστω και την ύστατη ώρα, την αξιοπρέπεια της ΕΕ. Είναι η ώρα να υπερισχύσουν οι αρχές της ΕΕ και όχι τα συμφέροντα.

Tonino PiculaΠροοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Όσο συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα, η αντίδραση της ΕΕ πρέπει να είναι ανάλογη και σε πλήρως αλληλέγγυα προς Ελλάδα και Κύπρο.

Nathalie Loiseau / Renew EuropeΗ Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες μας, αλλά και στρέφεται και κατά των συμφερόντων μας. Στη Συρία αποδυναμώνει τον αγώνα της συμμαχίας κατά του ISIS. Στη Λιβύη παραβιάζει το εμπάργκο όπλων. Οι πράξεις αυτές δεν μπορούν να μην έχουν συνέπειες. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη διπλωματική γλώσσα. Από εσάς, κ. Borrell, περιμένουμε σκληρή γλώσσα.

Νίκος Ανδρουλάκης / Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της Τουρκίας επενδύσει στον εθνικισμό και στην ένταση. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τη στρατηγική του ανοίξει ζητήματα που είχαν κλείσει 100 χρόνια πριν με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Πρόσφατα δήλωσε ότι θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προκαλώντας τους χριστιανούς όλου του κόσμου. Σε αυτή την κλιμάκωση η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με εμπάργκο όπλων και με κυρώσεις όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και βέβαια, εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις, ακόμα και τον ξαφνικό θάνατο της Τελωνειακής Ένωσης. Η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία.

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου / Renew Europe: Το πρόβλημα μας αφορά όλους. Η ΕΕ παρακολουθεί τι συμβαίνει και δεν αναλαμβάνει δράση, είναι εκ νέου αδύναμη διχασμένη. Δεν πρέπει, όμως, να αφήσει την Τουρκία να αποκτήσει έλεγχο επί της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου. Η ΕΕ πρέπει να δράσει αμέσως.

Jerome RiviereΤαυτότητα και Δημοκρατία (ID): Γαλλικές φρεγάτες έχουν δεχθεί τρεις φορές επίθεση από τουρκικά πλοία. Το Συμβούλιο δεν αντέδρασε. Η υποταγή του στην Τουρκία είναι απόλυτη. Κύριε Επίτροπε, είπατε η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ο ελληνικός στρατός προσπαθεί από μόνος του να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα. Πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση μας με την Τουρκία.

Angel DzhambazkiOμάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: Ο Τούρκος Πρόεδρος πολεμάει τους Κούρδους στην επικράτειά του, προσπαθεί να καταλάβει τη Μεσόγειο. Τουρκικές εφημερίδες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ελήφθη απόφαση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Πότε θα καταλάβετε επιτέλους ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι δεν θα γίνει ποτέ; Γιατί συνεχίζουμε το τσίρκο με τις ενταξιακές συνομιλίες; Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν. Και, σας παρακαλώ, προσπαθήστε να μην μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Emmanuel Maurel / Oμάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών: Θα παραμείνουμε για πολύ καιρό αδρανείς απέναντι στην επιθετική στάση και προκλητικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο; Απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής φρεγάτας απέναντι στο βάρκα του γαλλικού ναυτικού, που δρούσε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, δεν υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, ενώ έγιναν πολύ λίγες ενέργειες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει δύναμη και ως Ευρωπαίοι αναγνωρίζουμε ότι επιτρέψαμε στην Τουρκία να έχει μεγάλη επιρροή στην περιοχή.

Massimiliano Salini / ΕΛΚ: Αυτό που συμβαίνει στη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. δεν είναι απλά μια αρνητική εξέλιξη, αλλά αποτελεί έλλειψη σεβασμού κανόνων λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Δείχνει την θέση σε ισχύ μιας νέο-οθωμανικής στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και τη Λιβύη. Η Τουρκία θέλει να αντικαταστήσει την Ε.Ε. στη Μεσόγειο.

Evin Incir / Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: O Erdogan και η κυβέρνηση της Τουρκίας αποτελεί απειλή προς τον τουρκικό λαό, απειλή προς τον πληθυσμό της Μέσης Ανατολής, απειλή προς την Ευρώπη. Οι ενέργειες της Τουρκίας υπήρξαν ανησυχητικές για αρκετό διάστημα και οδηγούν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και ενέχουν τον κίνδυνο νέων συγκρούσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, η παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου, οι παράνομες γεωτρήσεις στα αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς οι απειλές εξαπλώνονται προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Bernhard Zimniok / Ταυτότητα και Δημοκρατία: Αν δούμε πώς εξελίσσεται το μεταναστευτικό πρόβλημα από το 2015, αντιλαμβανόμαστε πως ούτε η Ευρ. Επιτροπή ούτε η φιλο-Ευρωπαίοι της ομάδας της Angela Merkel επιθυμούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, για να το επιλύσουν. Ο Ερντογάν μας εκβιάζει. Στην Ελλάδα λειτουργεί η μεταναστευτική μαφία, ο Ερντογάν ελέγχει τη Βαλκανική Οδό, ενώ η παρουσία στρατευμάτων στη Λιβύη σημαίνει ότι ο Ερντογάν ελέγχει και τη Μεσογειακή Οδό. Ο Ερντογάν δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα και πρέπει να αντιδράσουμε σε μία γλώσσα την οποία καταλαβαίνει. Πρέπει να αρνηθούμε κάθε είδος υποστήριξης, να σταματήσουμε την οικονομική βοήθεια και να κλείσουμε τα εξωτερικά σύνορα.

Carlo Fidanza / Oμάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: Η Τουρκία μέσα σε μισό αιώνα έχει αναδειχθεί ως μεγάλη δύναμη και θα γίνει η πιο μεγάλη στον κόσμο, δήλωσε ο Σουλτάνος Erdogan στο Κοινοβούλιο. Είναι φανερός ο ισλαμισμός, οι διώξεις των Κούρδων, παράνομες εξορύξεις στην Κύπρο, ενάντια στα συμφέροντα Ιταλίας και Γαλλίας. Πιέζουν με το μεταναστευτικό, ενώ η Ευρώπη αδρανεί. Όσον αφορά στους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη, πρόκειται περί εποικισμού, των ίδιων και των παιδιών τους. Η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Πώς είναι υποψήφια για ένταξη; Θα πρέπει να κόψουμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία.

Mick Wallace / Oμάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών: Η Τουρκία έχει εισβάλει στο Ιράκ, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Εμείς το δεχόμαστε; Συζητάμε για τις αξίες της Ευρώπης, αλλά παίζουμε δευτερεύοντα ρόλο στην περιοχή. Συνεργαστείτε με τη Συρία, αγνοήστε τις απειλές των Αμερικανών. Η Συρία θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της, προκειμένου να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

Lukas Mandl / ΕΛΚ: Η ηγεσία της Τουρκίας, προς την οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία των Τούρκων κάνει τα πάντα λάθος και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή. Κλιμακώνει αντί να αποκλιμακώνει και χρειάστηκε η πανδημία, ώστε να το μάθουν αυτό όλοι. Βλέπουμε τη Λιβύη, πώς φέρεται έναντι εταίρων του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν και στην Ευρώπη αψιμαχίες που υποκινούνται από την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι ώριμη, και πρέπει κάποια στιγμή να λάβουμε μέτρα.

Κώστας Μαυρίδης / Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Είναι σημαντικό ότι συζητάμε τις παρανομίες της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στην Ανατολ. Μεσόγειο ευρύτερα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Κορυφαία λάθη στην ιστορία επαναλαμβάνονται, επειδή οι έχοντες εξουσία δεν διδάσκονται από τα λάθη του παρελθόντος. Η αξιοπιστία της Ε.Ε. κρίνεται στην Ανατολ. Μεσόγειο. Θα προασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαΙϊκό δίκαιο και τις αξίες μας; Ή θα συνεχίσουμε να πουλάμε όπλα στην Τουρκία; Η Γερμανία πουλάει υπερσύγχρονο εξοπλισμό στην Τουρκία, η οποία θα τον χρησιμοποιήσει εναντίον των συμφερόντων της Ε.Ε.

Francesca Donato / Ταυτότητα και Δημοκρατία: Στον διάλογο με την Τουρκία είστε επιεικείς, είστε ευγενικοί απέναντι σε ένα κράτος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν 11 εκ. πρόσφυγες και 300.000 θύματα από τον πόλεμο, η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο των όπλων, ενώ δίνουμε εδώ και χρόνια δισεκατομμύρια στην Τουρκία από το προενταξιακό ταμείο, για να διαχειριστούν τους Σύρους πρόσφυγες. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και το καθεστώς στη χώρα είναι αυταρχικό. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις και παύση συνεργασίας με τους νέο-Οθωμανούς.

Jorge Buxade Villalba / Ταυτότητα και Δημοκρατία: Από την κρίση του περασμένου Μάρτιο και τους πρόσφυγες στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, πλέον έχουμε τις προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και τις απειλές που ακούστηκαν όταν πήγατε εσείς στην Άγκυρα. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αποφασιστικότητα στην Ε.Ε., δεν υπερασπιζόμαστε επαρκώς τις χριστιανικές μας αξίες. Σε επιστολή μας, ζητήσαμε να σταματήσετε να πληρώνετε εκατομμύρια στην Τουρκία και μας απαντήσατε πως όλα τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε 1, 7 τρις. ευρώ σε μία χώρα που δεν είναι εταίρος μας; Σας ζητάμε να σταματήσετε αμέσως τις πληρωμές προς όλες τις χώρες που δε συνεργάζονται μαζί μας στις πολικές μετανάστευσης και να μπει ένα τέλος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Zeljana Zovko / ΕΛΚ: Όταν η ασφάλεια στη Μεσόγειο διακυβεύεται πρέπει να αντιδρούμε όλοι μαζί. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι υποφέρουν από την Τουρκία.

Andreas Schieder / Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Ο Erdogan ήταν ανέκαθεν μακριά από από τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Βαγγέλης Μειμαράκης / ΕΛΚ: Όλοι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα μας σέβεται και θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δε θα τους καταπατά, όπως προκλητικότατα συμπεριφέρεται τελευταία. Αλλιώς δεν έχει νόημα αυτός ο διάλογος, γιατί αυτή η χαλαρή συμπεριφορά δίνει στον Erdogan χώρο να προκαλεί, να εκβιάζει, να αυθαιρετεί. Μέχρι και την Αγιά Σοφιά, το παγκόσμιο αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, θέλει να μετατρέψει σε τζαμί. Μας προκαλεί, διότι δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση αυτό, είναι χτύπημα στον πολιτισμό μας, είναι χτύπημα στον χριστιανισμό και για εμάς τους Έλληνες είναι χτύπημα στην καρδιά μας. Γι’ αυτό εξεπλάγημεν όλοι από τις εικόνες που είδε ο πλανήτης στο πλαίσιο της επίσκεψής σας, κύριε Borrell, στην Τουρκία. Αφού αρνήθηκε να σας συναντήσει ο Erdogan, ταπεινώνοντας για άλλη μια φορά την Ε.Ε. στο πρόσωπό σας, όπως είχε κάνει και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Michel και την κα. Ursula von der Leyen και έφυγε επιδεικτικά και δεν πήγε, τον ακούσατε τον Υπουργό να υβρίζει; Τρία κράτη της Ε.Ε. και δεν του απαντήσατε και δεν είχατε την αντίδραση την οποία θα έπρεπε να έχετε και ήταν σαν να δίνετε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία. Εσείς όμως έπρεπε να αναφέρετε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου (διακοπή).
Jordan Bardella / Ταυτότητα και Δημοκρατία: Βρέθηκα πρόσφατα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και είδα από κοντά την επιθετικότητα του Τούρκου Σουλτάνου απέναντι στην Ελλάδα, την οποία έχετε εγκαταλείψει.

FrancoisXavier Bellamy / ΕΛΚ: Το μήνυμα του Erdogan είναι σαφές και ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία είανι ανησυχητικός. Θέλω να υποστηρίξω την Ελλάδα και την Κύπρο. Να μπει τέλος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Pierfrancesco Majorino / Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Στην Τουρκία υπάρχει άνοδος του αυταρχισμού.

Sean Kelly/ ΕΛΚ: Επιχειρείται παραβίαση των εθνικών συνόρων και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Χρειάζεται αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Μαρία Σπυράκη / ΕΛΚ: Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα συνομολόγησε ήδη τη Συμφωνία για τα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Ιταλία και εργάζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση και με την Αίγυπτο. Στόχος της Ελλάδος είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και – σε περίπτωση μη συμφωνίας – η προσφυγή από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία απειλεί επισήμως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και αμφισβητεί τις Διεθνείς Συμφωνίες. Ξέρετε, η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδος με την Τουρκία δεν είναι μια διμερής υπόθεση. Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας στην Ε.Ε., αυξάνοντας την αυτονομία της. Γι’ αυτό η Ε.Ε. έχει κάθε συμφέρον όχι μόνο να επαναλαμβάνει τυπικά και εκφραστικά τη θέση της για την ΑΟΖ, αλλά κυρίως να ωθήσει την Τουρκία, ώστε να καταστεί υποχρεωτική γι’ αυτή η διευθέτηση της ΑΟΖ είτε με διαπραγμάτευση είτε μέσω της αμοιβαίας προσφυγής στη Χάγη. Σας ευχαριστώ πολύ.

Rasa Jukneviciene / ΕΛΚ: Θα πρέπει να μιλήσουμε για τη δυνατότητα της Ευρώπης να δρα κοντά στα σύνορά της, σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των ευρωβουλευτών, τον λόγο έλαβε εκ νέου ο κ. Μπορέλ, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις τους επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειές του κατευθύνονται στην αποφυγή μίας σύγκρουσης.“Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην Άγκυρα. Υπεραμυνθήκαμε με αποφασιστικότητα της ακεραιότητας και των δικαιωμάτων των χωρών, που επηρεάζονται από ενέργειες της Τουρκίας, που τις θεωρούμε παράνομες, π.χ. γεωτρήσεις, πρέπει να αντιληφθούμε, όμως, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και ότι χρειαζόμαστε μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία”, σημείωσε συμπληρώνοντας ότι “πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε την ένταση στη Μεσόγεια, όπου είχαμε προσφάτως περιστατικά”.

“Δεν πρόκειται εδώ για τη δημιουργία μίας Ιεράς Συμμαχίας απέναντι σε μία νεο-οθωμανική εισβολή, όπως φάνηκε να εισηγούνται αρκετοί από εσάς σήμερα”, υπογράμμισε. “Έχουμε πολλά προβλήματα να λύσουμε και υπάρχει ανάγκη να το κάνουμε. Και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Με σταθερότητα, αλλά και προσπαθώντας να αποφύγουμε την κλιμάκωση των εντάσεων”.

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις για διακοπή της χρηματοδότησης προς την Τουρκία, ο κ. Μπορέλ ζήτησε “να μην μπερδεύουμε τα θέματα, ότι είναι άλλο η προενταξιακή χρηματοδότηση και άλλο τα κονδύλια που προορίζονται για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να τους στηρίζουμε; Αυτά δεν είναι χρήματα για την Τουρκία, όπως είπαν κάποιοι”.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]