Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι αυτό το αντίο της Ευρώπης στον Ερντογάν;


Η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, και θα διαρκέσει για έξι μήνες, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, χάρη στους σχετικά ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.

Η Γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό σε πολλούς στην Τουρκία, όμως, γρήγορα οι προσδοκίες αυτές χαντακώθηκαν, καθώς οι προτεραιότητες της Μέρκελ είναι πολλές, βρίσκονται σε πολλά άλλα πεδία, ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην Τουρκία.

Όταν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, παρουσίασε το πρόγραμμά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – προς απογοήτευση αρκετών στην Τουρκία – δεν ακούστηκε το όνομα της χώρας τους, ούτε μία φορά.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου, το πρόγραμμά της με σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης», και επικεντρώθηκε στην ανάκαμψη της Ευρώπης, όπως και στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που θέτει η πανδημία COVID-19.

Η Μέρκελ, τόνισε ακόμα πέντε τομείς στους οποίους η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ώστε να βγει κερδισμένη, ενωμένη, και ισχυρότερη από ποτέ από την τελευταία κρίση. Οι προτεραιότητες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, βρέθηκαν σε ιδανικά και αρχές, όπως, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες, η αλληλεγγύη, και η συνοχή, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο.


Η πορεία της Τουρκίας

Για τον Ερνούτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, ακούγοντας τις δηλώσεις της Καγκελαρίου, στο μυαλό του κυριαρχούσε η ιδέα πως στην Τουρκία καθημερινά καταργούνται οι ελευθερίες. «Όταν κοιτάζουμε την Τουρκία από την Ευρώπη, βλέπουμε ότι η πλειονότητα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών καταργείται». «Βλέπουμε ότι το δικαστικό σώμα δεν είναι ανεξάρτητο και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έχει ουσιαστικά παγώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε κόντρα μεταξύ τους.

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις μετά από σοβαρές ανησυχίες της τελευταίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Από τότε οι εντάσεις της Τουρκίας με την ΕΕ μονίμως κλιμακώνονται, ειδικά τον τελευταίο καιρό, καθώς η Άγκυρα επιμένει να κάνει παράνομες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ο Ερνούτ, πιστεύει πως η ΕΕ δε θέλει στα αλήθεια να χάσει την Τουρκία. Παρόλα αυτά, όμως, η Τουρκία του Ερντογάν, κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θα την έφερνε στην αγκαλία της ΕΕ.

Για τον Ερνούτ, είναι ζήτημα ηγεσίας: εάν η Τουρκία λάβει μέτρα για την ενίσχυση της δημοκρατίας, η ΕΕ θα ανταποκριθεί αμέσως θετικά και εποικοδομητικά. Και καθώς η υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναπόφευκτα πλήττει και την οικονομία της, ίσως αυτή η εξέλιξη να είναι το γεγονός που στο τέλος θα αλλάξει και το τωρινό καθεστώς της.

Ahval
OnAlertΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]