Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι Λίβυοι ζήτησαν από την Αίγυπτο να στείλει στρατό»


Πηγές ασφαλείας στην Άγκυρα, δηλώνουν ότι η Αίγυπτος ανέπτυξε στρατιώτες πριν από περίπου δύο μήνες σε δύο τοποθεσίες κοντά στα σύνορα της Λιβύης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ΧαμπέρΤουρκ», μετά την απόφαση της Αιγύπτου για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, η Τουρκία θα παρακολουθήσει στενότερα τώρα την κατάσταση και να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κινήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, 14 ηγέτες φυλών από τη Βεγγάζη και το Τομπρούκ συναντήθηκαν με τον ηγέτη της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, απαιτώντας από την Αίγυπτο να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Κατόπιν αυτού του αιτήματος, ο Σίσι υποσχέθηκε να αναλάβει δράση. Κατά συνέπεια, το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας και ο Σίσι προσέφυγαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζητώντας άδεια για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Το «πράσινο φως» δόθηκε, αλλά αυτή η κίνηση της Αιγύπτου αναμένεται να αυξήσει την ένταση στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική φιλο-κυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα.

Πηγές ασφαλείας στην Άγκυρα, δηλώνουν ότι η Αίγυπτος ανέπτυξε στρατιώτες πριν από περίπου δύο μήνες σε δύο τοποθεσίες κοντά στα σύνορα της Λιβύης. Επομένως, η Τουρκία μετά την κίνηση αυτή της Αιγύπτου λέγεται ότι βρίσκεται επίσης σε στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή. Τονίζοντας ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να κινηθεί από μόνη της στην περιοχή, διπλωματικές πηγές της Λιβύης δηλώνουν ότι οι υποστηρικτές του Χαφτάρ προσπαθούν να προσελκύσουν επίσης τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.


Η Αίγυπτος στέλνει στρατεύματα ως απάντηση στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, εκτιμά η «ΧαμπέρΤουρκ», αλλά ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας με παρόμοια κίνηση στη Λιβύη, οι τουρκικές αρχές θα συνεχίσουν την ίδια αποφασιστική στάση για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης.

Οι τουρκικές πηγές δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης εναντίον τουρκικών στρατευμάτων, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι στο έδαφος της Λιβύης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία σκέφτεται να αυξήσει την επιχειρησιακή της ικανότητα στη Λιβύη ή τον αριθμό των στρατευμάτων της, σημειώνει η «ΧαμπέρΤουρκ».

Σχέδιο δύο κινήσεων

Αναφέρεται ότι η Άγκυρα, η οποία παρακολουθεί εδώ και πολύ καιρό τις πολιτικές δηλώσεις του Καΐρου, έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο δύο σταδίων, που περιλαμβάνει τόσο διπλωματικές όσο και στρατιωτικές κινήσεις ενάντια στην απόφαση της Αιγύπτου.

Η στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας θα γίνει πιο έντονη γύρω από τη Σύρτη και τη Τζούφρα μετά το μπαϊράμι. Σύρτη και Τζούφρα έχουν οχυρωθεί στρατιωτικά κατά 80%, προκειμένου να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατάληψή τους από το στρατό της Λιβύης, ο οποίος δέχεται συμβουλές από Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους. Η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει μετά το μπαϊράμι, το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Η Τουρκία μέσα στην εβδομάδα θα συνεχίσει παράλληλα τις διπλωματικές επαφές με την Ιταλία, Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και με ορισμένες άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]