Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τραμπ αρνείται να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον παρουσιαστή του Fox News, Κρις Γουάλας και προβλήθηκε την Κυριακή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος, ενώ παράλληλα επέκρινε τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και χαρακτήρισε "ψεύτικες” τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να έπεται του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Με αφορμή τη δημοσκόπηση του Fox News που δείχνει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να βρίσκεται 8 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Μπάιντεν, ο Τραμπ δήλωσε στον Γουάλας: "Πρώτα απ’ όλα, δεν χάνω, διότι πρόκειται για ψεύτικες δημοσκοπήσεις”.

Όταν δε ρωτήθηκε από τον Γουάλας "να μπορεί να απαντήσει ευθέως για το αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών” του Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: "Θα το δω. Πρέπει πρώτα να το δω. Όχι, δεν θα πω αβίαστα ‘ναι’. Δεν πρόκειται να πω ‘όχι’, δεν το έκανα ούτε την τελευταία φορά”.

Το σχόλιο του Τραμπ θύμισε τα λόγια του κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές του 2016. "Θα σας πω όταν έρθει η ώρα. Θα σας κρατήσω σε αγωνία”, είχε δηλώσει τότε σχετικά με το αν θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του 2016, προσθέτοντας: "Θα αποδεχθώ πλήρως το αποτέλεσμα αυτής της εξαιρετικής και ιστορικής προεδρικής εκλογικής διαδικασίας εάν κερδίσω”.


Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν να υπολείπεται σημαντικά του αντιπάλου του, χαρακτηρίζοντάς τες "ψευδείς” και "εκφοβιστικές”, επικαλούμενος από τη μεριά του ανέκδοτες μετρήσεις όσον αφορά τους υποστηρικτές του ως δείγμα της αποδοχής του από τους ψηφοφόρους.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είπε ακόμη στον παρουσιαστή του Fox News ότι δεν έχει μάθει να χάνει, ενώ επανέλαβε την αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας του ότι "η επιστολική ψήφος έχει στόχο να χειραγωγήσει το εκλογικό αποτέλεσμα”.

Η δημοσκόπηση του Fox News, πάντως, καταδεικνύει ότι η ψήφος μέσω ταχυδρομείου είναι ευρέως αποδεκτή, με το 63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε σε όλους των Αμερικανούς πολίτες να δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, τη στιγμή που μόλις το 28% δηλώνει αντίθετο σε αυτήν.

Από τότε που εξασφάλισε την υποψηφιότητά του τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το "βρώμικο παιχνίδι” που παίζει το "στρατόπεδο” του Τραμπ. Τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Τραμπ "θα προσπαθήσει να αναβάλλει τις εκλογές με κάποιον τρόπο, βρίσκονται μια δικαιολογία ώστε να μην διεξαχθούν” και θα συνεργαστεί κρυφά με τη Ρωσία. Ο πρώην αντιπρόεδρος προέβη σε ανάλογους ισχυρισμούς και τον Ιούνιο, δηλώνοντας στον Τρέβορ Νόα, παρουσιαστή της εκπομπής Daily Show ότι "ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να ‘κλέψει’ τις εκλογές”.

Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, μιας διαδικτυακής εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάιντεν δήλωσε σε μια ομάδα δικηγόρων ότι έχει αρχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας που δείχνουν ότι "οι Ρώσοι εξακολουθούν να προσπαθούν να παρέμβουν στην εκλογική μας διαδικασία. Είναι γεγονός”.

Με αφορμή δε τα σχόλια του προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Γουάλας του Fox News, ο επικεφαλής "άμεσης απόκρισης” του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, Άντριου Μπέιτς, δήλωσε ότι "οι Αμερικανοί θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απολύτως ικανή να οδηγήσει τους καταπατητές εκτός του Λευκού Οίκου”.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι αυξάνονται οι ανησυχίες πως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 ενδεχομένως να μην οριστικοποιηθεί τη βραδιά των εκλογών - ή ακόμη και εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή τους. Η Νέα Υόρκη εξάλλου, ακόμη μετρά ψηφοδέλτια από τις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες. Παράλληλα, στην Καλιφόρνια, περισσότερες από 100.000 επιστολικές ψήφοι δεν καταμετρήθηκε, ενισχύοντας τις ανησυχίες για πιθανή χειραγώγηση του αποτελέσματος, γεγονός που στηρίζεται στους εκπεφρασμένους φόβους των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να εκφοβίσουν-επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στις αμφιλεγόμενου αποτελέσματος πολιτείες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]