Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόσχα για Αγία Σοφία: Περιμένουμε μια ισορροπημένη απόφαση


Σε παρέμβαση για το μείζον ζήτημα της Αγίας Σοφίας προχώρησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι "παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη", ενώ παράλληλα ζητά από την τουρκική ηγεσία "ισορροπημένη" απόφαση, υπογραμμίζοντας τον "πανανθρώπινο" χαρακτήρα του μνημείου της UNESCO.

"Ο ναός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με περίπλοκη ιστορία", δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι "σήμερα είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, το οποίο επισκέπτεται ετησίως μεγάλος αριθμός τουριστών από όλες τις χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και από τη Ρωσία".

Πάντως να σημειωθεί πως η Ρωσίδα εκπρόσωπος αποφεύγει να αναφερθεί στη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ή στη μετατροπή του ναού σε τζαμί. Επιλέγει να αναφερθεί σε δημόσια συζήτηση στην Τουρκία σχετικά με τη δυνατότητα "επανάληψης εκεί τακτικών μουσουλμανικών ακολουθιών" και υπογραμμίζει την "εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική σημασία του Ναού ως πανανθρώπινη κληρονομιά".


"Η Αγία Σοφία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχουμε ως αφετηρία μας ότι όλες οι απαιτήσεις, που σχετίζονται με αυτό το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων της διατήρησης και της προσβασιμότητας του μνημείου, θα τηρούνται αυστηρά", επισημαίνει με νόημα η δήλωση της Ρωσίδας εκπροσώπου.

"Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO", καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το Κρεμλίνο θέλει να περάσει στην Άγκυρα με αποτελεσματικό τρόπο το μήνυμα της ρωσικής διαφωνίας σε τυχόν αλλαγές στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής κοινής γνώμης και προπαντός χωρίς να ταυτιστεί με τις συνήθως επιτιμητικών τόνων δηλώσεις δυτικών πρωτευουσών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]