Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοράσουν από την Τουρκία τους ρωσικούς S-400;


Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα S-400 σύμφωνα με νομοθεσία που προτάθηκε στη Γερουσία, την περασμένη εβδομάδα. Είναι μια προφανής προσπάθεια ενός ισχυρού νομοθέτη να μετριάσει το αδιέξοδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με τα μαχητικά F-35, σχολιάζει το DefenseNews.

Ο Γερουσιαστής Whip John Thune, πρότεινε μια τροποποίηση του νόμου περί εθνικής άμυνας του 2021 που θα επέτρεπε την αγορά, μέσω του Νόμου Προμήθειας Πυραύλων των ΗΠΑ (NDAA). Όλα αυτά ένα χρόνο μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, επειδή έλαβε τους S-400 σε μια συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Jim Risch, εισήγαγε μια τροπολογία που θα υιοθετούσε μια πιο αυστηρή στάση, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Τραμπ να εφαρμόσει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία εντός 30 ημερών από την περάτωση της NDAA. Ο Risch επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατηγόρησε για κακή πίστη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για τους S-400.


Σύμφωνα με το νόμο Countering America's Adversaries Through Sanctions, ή CAATSA, που ψηφίστηκε το 2017, κάθε έθνος που προμηθεύεται ένα σημαντικό αμυντικό όπλο από τη Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλες κυρώσεις.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την αγορά της, αλλά παραμένει ένα κρίσιμο σημείο στη σχέση. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σύστημα, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα F-35.

Ο Thune και ο Risch είναι και οι δύο γερουσιαστές με επιρροή, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τροπολογίες τους θα ληφθούν υπόψη, ή ότι θα συμπεριληφθούν στο μαζικό NDAA - ή, εάν εγκριθούν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας, ότι θα επιβιώσουν από τις διαπραγματεύσεις με το Σώμα.

Το σχέδιο εξουσιοδότησης της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας περιέχει ήδη κάποια λεγόμενα που αφορούν την Τουρκία και το πρόγραμμα F-35. Συγκεκριμένα, δίνει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ την εξουσία να αποδέχεται, να λειτουργήσει ή ακόμα και να τροποποιήσει τα έξι συμβατικά μοντέλα απογείωσης και προσγείωσης F-35A που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin για την Τουρκία, αλλά ποτέ δεν παραδόθηκαν επίσημα.

Τα μέλη της Γερουσίας συνήθως καταγράφουν συμφωνίες για μη αμφιλεγόμενες τροπολογίες, αλλά η διαδικασία τροποποίησης συχνά καταρρέει προτού πολλές από τις εκατοντάδες των προτεινόμενων τροποποιήσεων λάβουν έγκριση.

Πέτρος Κράνιας
CapitalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]