Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποκάλυψη-σοκ για Τραμπ και Ερντογάν


Ο Τούρκος Πρόεδρος “του πήρε και τα σώβρακα”!

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου CNN εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με άλλους ξένους ηγέτες, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Περιγράφει μία καταθλιπτική κατάσταση για τον κ. Τραμπ. Άλλοτε να άγεται και να φέρεται από τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο, και άλλοτε να φτάνει σε σημείο να βρίζει ηγέτες χωρών συμμάχων της Αμερικής, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

Η συμπεριφορά του κ. Τραμπ χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη καθώς έφτασε στο σημείο να αποδέχεται ότι ζητούσε ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία επέτρεψε στην Άγκυρα να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το CNN, η συχνότητα των συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αμερικής – στις οποίες ο Τούρκος ηγέτης πίεζε συνεχώς τον Τραμπ για πολιτικές παραχωρήσεις και άλλες εύνοιες – ήταν πηγή ανησυχίας για τους στενούς συνεργάτες του, όπως ο στρατηγός ΜακΜάστερ, Τζον Μπόλτον και Τζον Κέλι.


Ιδιαίτερα προκαλούσε κάκιστη εντύπωση η ευκολία με την οποία ο Ερντογάν παράκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον κ. Τραμπ.

Η αίσθηση που υπήρχε ανάμεσα στους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”). Είναι μία φρικτή φράση στη διπλωματική αργκό ιδιαίτερα όταν αναφέρεται στον Αμερικανό Πλανητάρχη.

Δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία – μια κίνηση που ωφέλησε την Τουρκία και τη Ρωσία. Μίλησαν ίσως για το πιο οδυνηρό παράδειγμα της επιρροής του Ερντογάν στον Τραμπ. “Του έδωσε και το κατάστημα”, είπε ένας από αυτούς, αναφερόμενος στη Συρία.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να γνωρίζει πότε μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε ορισμένοι βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν πειστεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσαν το καθημερινό πρόγραμμα του Τραμπ και παρείχαν πληροφορίες στον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το πότε ο Πρόεδρος θα είναι διαθέσιμος για να δεχθεί το τηλεφώνημά του.

Σε μερικές περιπτώσεις ο Ερντογάν του τηλεφώνησε όταν έπαιζε γκολφ και ο Τραμπ καθυστερούσε το παιχνίδι, ενώ οι δύο μιλούσαν με τις ώρες.

Δύο πηγές περιέγραψαν τον Πρόεδρο ως ανεπαρκή σχετικά με την ιστορία της συριακής σύγκρουσης και της Μέσης Ανατολής γενικά, και ανέφεραν ότι συχνά ήταν απρόσεκτος και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για να συμμετάσχει με ισότιμους όρους σε μια συζήτηση πολιτικής με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντα έκανε ότι ήθελε στις συζητήσεις του με τον Τραμπ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι βλαβερές πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τη Συρία – συμπεριλαμβανομένης της εντολής του Προέδρου για απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, οι οποίες στη συνέχεια επέτρεψαν στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους που βοήθησαν τις ΗΠΑ να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να το νικήσει- εξασθένησαν τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Η εντολή του Τραμπ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα του Ερντογάν να τηλεφωνεί όποτε ήθελε στον Τραμπ και να τον πείθει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιστασιακά εξοργιζόταν εναντίον του Ερντογάν – μερικές φορές λόγω των αιτημάτων του να δοθεί στην Τουρκία προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς, και όταν ο Τούρκος ηγέτης δεν απελευθέρωσε τον φυλακισμένο Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, όπως είχε υποσχεθεί στον Τραμπ.

Ο Ευαγγελιστής πάστορας είχε κατηγορηθεί αδίκως ότι «βοηθούσε τρομοκράτες» και για ανάμειξη στο πραξικόπημα του 2016 για την ανατροπή του Ερντογάν.

Ο Μπράνσον τελικά απελευθερώθηκε μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.

CNN
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]