Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eurogroup, ο θρίαμβος του 4ου Ράιχ


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Δυστυχώς δεν αντέδρασε ούτε η Ιταλία απαιτώντας τουλάχιστον την υιοθέτηση του Ευρωομολόγου, το οποίο η ίδια είχε δηλώσει ως απαραίτητο απειλώντας τη Γερμανία έμμεσα με τη διάλυση της Ευρωζώνης – με πιθανότερο αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο γερμανικό ΔΝΤ, στον ESM και στο μνημόνιο που θα της επιβάλλει. Ως εκ τούτου τα σύννεφα του ναζισμού στον ουρανό της Ευρώπης είναι πιο σκοτεινά από ποτέ – ενώ η χώρα μας, με την τρομακτική ύφεση που προβλέπεται εάν δεν σταματήσει το Μάιο το κλείδωμα της οικονομίας της, θα υποχρεωθεί σε ένα τέταρτο οδυνηρό μνημόνιο και στο ξεπούλημα των πάντων, καταλήγοντας στα σκουπίδια της ιστορίας. Με απλά λόγια η μετανάστευση των Ελλήνων θα συνεχιστεί, οι παράνομες μεταναστευτικές εισροές επίσης, με αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας – όπως ακριβώς σχεδιάζει και επιβάλλει η Γερμανία, για να είναι ευκολότερα ελεγχόμενη η αποικία χρέους της. Οφείλουμε λοιπόν να σχεδιάσουμε και να τολμήσουμε το GREEXIT – όσο υπάρχει ακόμη καιρός και μην επιτρέποντας σε μία ακόμη δουλοπρεπή, γερμανόφιλη και ανίκανη κυβέρνηση να μας καταστρέψει εντελώς. Έτσι θα διατηρήσουμε αν μη τι άλλο την εθνική μας υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια μας, αναλαμβάνοντας θαρραλέα όλο το κόστος – καθώς επίσης διώχνοντας τους Γερμανούς και τα πιόνια τους ξανά από την Ελλάδα, αφού ασφαλώς μπορούμε.

Τελικά επικράτησε η Γερμανία στο παράνομο δικό της κατασκεύασμα που επινόησε ο Σόιμπλε μετά την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2010 που ο ίδιος πυροδότησε μέσω της Ελλάδας, στο χθεσινό Euro Group – φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα τέταρτο επίσημο μνημόνιο, ενώ την Ιταλία στο πρώτο, με την Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και άλλες χώρες στα πρόθυρα. Τα περί Γερμανικού-Ολλανδικού-Αυστριακού- Φινλανδικού άξονα είναι ένας μεγάλος μύθος, αφού πρόκειται για δορυφόρους της Γερμανίας που τους χρησιμοποιεί προσχηματικά – με στόχο την άλωση της ΕΕ και την ηγεμονία της, μέσω της εκμετάλλευσης όλων των κρίσεων που εμφανίζονται, ακόμη και των υγειονομικών.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως από το ξεκίνημα της κρίσης το 2010 τονίζαμε ότι, οι χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλα χρέη και με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας απέναντι στη Γερμανία, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καμία κρίση, αφού δεν διαθέτουν δική τους κεντρική τράπεζα και αυτόνομη δημοσιονομική πολιτική – οπότε κανένα απολύτως όπλο. Έτσι είναι στο έλεος της αλαζονικής Γερμανίας, η οποία λειτουργεί επεκτατικά κανέναν ηθικό ενδοιασμό – της χώρας που δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο, γνωστή για τις δεκάδες απάτες της εις βάρος όλων των άλλων.


Δυστυχώς δεν αντέδρασε ούτε η Ιταλία χθες απαιτώντας τουλάχιστον την υιοθέτηση του Ευρωομολόγου, το οποίο η ίδια είχε δηλώσει ως απαραίτητο απειλώντας τη Γερμανία έμμεσα με τη διάλυση της Ευρωζώνης – με πιθανότερο αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο γερμανικό ΔΝΤ, στον ESM και στο μνημόνιο που θα της επιβάλλει. Δυστυχώς το είχαμε προβλέψει στο κείμενο μας «Η πανδημία, η ιταλική τραγωδία και το 4ο Ράιχ» – αφού γνωρίζουμε πως η χώρα κυβερνάται από την 5η γερμανική φάλαγγα υπό τον πρόεδρο της που συνέβαλε στην ανατροπή της προηγούμενης συγκυβέρνησης, υπηρετώντας πιστά την καγκελάριο.

Φάνηκε δε ξεκάθαρα η γύμνια της Γαλλίας, η οποία δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να στηρίξει με επιτυχία την ομάδα των 9 κρατών που τοποθετήθηκαν υπέρ του Ευρωομολόγου – σημειώνοντας πως εμείς δεν το θεωρούμε σε καμία περίπτωση πανάκεια, αφού πρόκειται για χρέος, αλλά μόνο εάν αγοραζόταν από την ΕΚΤ και πάγωνε. Εναλλακτικά, εάν εκδιδόταν απ’ ευθείας από την ΕΚΤ αυξάνοντας τη ρευστότητα όπως η Fed στις Η.Π.Α., η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ή η Τράπεζα της Αγγλίας – η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα χρηματοδοτήσει το κράτος χωρίς τη μεσολάβηση των αγορών.

Η προβλεπόμενη αποτυχία του Euro Group

Περαιτέρω, οι τρεις παρεμβάσεις που αποφασίσθηκαν από το Euro Group ήταν οι απολύτως αναμενόμενες γερμανικές προτάσεις: (α) δάνεια έως 240 δις € από τον ESM για δαπάνες σχετικές μόνο με την υγειονομική κρίση (β) δάνεια 200 δις € της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων για επιχειρήσεις και (γ) επιδοτήσεις 100 δις € της Κομισιόν για θέσεις εργασίας. Δάνεια επί δανείων δηλαδή και αέρας κοπανιστός, συνολικού ύψους 540 δις € (*αναλυτικά στο τέλος του κειμένου) – τα οποία, μαζί με τις παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, σύμφωνα με εκτίμηση του Συμβουλίου (δάνεια και εγγυήσεις), ανέρχονται θεωρητικά στο 1τρις €.

Όλα αυτά όταν η ΕΚΤ είχε δηλώσει πως, εξαιτίας της ύφεσης που θα φτάσει στο 10%, χρειάζονται 1,5 τρις € το 2020 και 1 τρις € το 2021 – ενώ τα μέτρα που πήρε η Γερμανία μόνο για το εαυτό της είναι της τάξης του 1,2 τρις €, συν φυσικά αυτά που θα λάβει από τα ευρωπαϊκά! Έτσι, ενώ όλες οι άλλες χώρες θα μάχονται με τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας για τις οικονομίες τους, η γερμανική οικονομική ισχύς θα γίνει μεγαλύτερη από τη στρατιωτική του 1940 – την οποία θα χρησιμοποιήσει ξανά για επεκτατικούς σκοπούς, για την κατοχή δηλαδή των άλλων χωρών της ΕΕ, όπως της Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτά, τα σύννεφα του ναζισμού στον ουρανό της Ευρώπης είναι πιο σκοτεινά από ποτέ – ενώ η χώρα μας, με την τρομακτική ύφεση που προβλέπεται εάν δεν σταματήσει το Μάιο το κλείδωμα της οικονομίας της (ανάλυση), θα υποχρεωθεί σε ένα τέταρτο οδυνηρό μνημόνιο και στο ξεπούλημα των πάντων, καταλήγοντας στα σκουπίδια της ιστορίας. Με απλά λόγια η μετανάστευση των Ελλήνων θα συνεχιστεί, οι παράνομες μεταναστευτικές εισροές επίσης, με αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας – όπως ακριβώς σχεδιάζει και επιβάλλει η Γερμανία, για να είναι ευκολότερα ελεγχόμενη η αποικία χρέους της.

Συνεχίζοντας, σε σχέση με την επί πλέον χρηματοδότηση που αναμενόταν να ανακοινωθεί, αυτό που αποφασίσθηκε είναι η πρόταση του σχεδιασμού ενός νέου Ταμείου, με τη χρηματοδότηση του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία» – επίσης αέρας κοπανιστός δηλαδή, με τη γνωστή αναβολή της επίλυσης των προβλημάτων εκ μέρους της Γερμανίας για κάποια στιγμή στο μέλλον, έτσι ώστε να παραμένουν ζωντανές οι ελπίδες των άλλων και να έχουν κάτι να «πουλήσουν» στους Πολίτες τους οι κυβερνήσεις, για να μην αντιδράσουν. Δυστυχώς δε, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών έσκυψε ξανά το κεφάλι στη Γερμανία, δηλώνοντας ανόητα τα εξής:
“Πρόκειται για μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορώνα ιού. Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία – καθώς επίσης η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου”.
Εν προκειμένω, δεν γνωρίζω εάν κάποιος «αγοράσει» αυτές τις ανοησίες, αλλά νομίζω πως είναι ντροπή να προσβάλει η γερμανόφιλη αυτή κυβέρνηση την εθνική υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια ενός ικανότατου λαού, όπως είναι οι Έλληνες, απλά και μόνο για να υπηρετεί δουλικά τη Γερμανία. Είναι απαράδεκτο και δεν πρόκειται να το δεχθεί κανένας Έλληνας – γνωρίζοντας πως έτσι θα οδηγούσε στη γερμανική γκιλοτίνα όλες τις μελλοντικές γενιές, σημειώνοντας πως ειδικά για τα παιδιά τους οι Έλληνες θυσιάζουν ανέκαθεν τα πάντα.   

Επίλογος   

Ολοκληρώνοντας, θεωρείται βέβαιο πως η ΕΚΤ θα χρειασθεί να επανέλθει παρεμβατικά προκειμένου να καλύψει το χθεσινό κενό και να εξισορροπήσει, έστω έμμεσα, τις πιέσεις που αναπόφευκτα θα δεχθεί το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος. Άλλωστε η νέα κίνηση της Fed να ενισχύσει αφενός μεν την οικονομία των ΗΠΑ με 2,3 τρις $ επιπλέον, αφετέρου η απόφασή της να επεκτείνει τις αγορές της και σε τίτλους χωρίς επενδυτική βαθμίδα (non investment grade) έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωζώνη – η οποία ήδη κλυδωνίζεται.

Εν τούτοις, δεν φαίνεται να καταφέρνει κάτι σημαντικό, κρίνοντας μεταξύ άλλων από τη γεμάτη απόγνωση επιστολή της κυρίας Lagarde προς όλους τους Ευρωπαίους (πηγή) – ενώ υποθέτουμε πως οι Ιταλοί Πολίτες δεν θα δεχθούν τη μετατροπή τους σε γερμανικό προτεκτοράτο, όταν τα ελλείμματα της χώρας τους εκτοξευθούν στα ύψη το 2020 και το δημόσιο χρέος τους υπερβεί το 150%, οπότε δεν θα χρηματοδοτείται από τις αγορές.

Η κατάσταση στην ΈΕ λοιπόν είναι πολύ ρευστή, οι φυγόκεντρες δυνάμεις αυξάνονται ταχύτατα, η καταπολέμηση της διπλής κρίσης (πανδημία, κραχ) φαίνεται αδύνατη και εμείς πρέπει να λάβουμε γρήγορα τα μέτρα μας – προτού τα ελλείμματα μας εκτοξευθούν ξανά στα ύψη όπως το 2009, πριν το χρέος μας υπερβεί το 200% του ΑΕΠ και προτού ο στασιμοπληθωρισμός καταστήσει το κόκκινο ιδιωτικό μας χρέος εντελώς ανεξέλεγκτο.

Οφείλουμε δε να σχεδιάσουμε και να τολμήσουμε το GREEXITόσο υπάρχει ακόμη καιρός και μην επιτρέποντας σε μία ακόμη δουλοπρεπή, γερμανόφιλη και ανίκανη κυβέρνηση να μας καταστρέψει εντελώς. Έτσι θα διατηρήσουμε αν μη τι άλλο την εθνική μας υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια μας, αναλαμβάνοντας θαρραλέα όλο το κόστος – καθώς επίσης διώχνοντας τους Γερμανούς και τα πιόνια τους ξανά από την Ελλάδα. 


Οι ανακοινώσεις του Euro Group

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Euro Group για τα μέτρα στήριξης αναφέρονται τα τρία εργαλεία των 540 δις €:

1. Η ΕΤΕπ ενισχύεται με εγγυήσεις ύψους δις € για να δώσει δάνεια 200 δις € σε εταιρείες με επίκεντρο τις ΜΜΕ, σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω τραπεζών.

2 .Ενεργοποίηση των γραμμών ECCL ως πιστοληπτικών γραμμών προσαρμοσμένων στην κρίση. Θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης με τυποποιημένους όρους που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από τον ESM. Η μόνη απαίτηση για την πρόσβαση θα είναι να δεσμευτούν τα κράτη πως θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης από την υγειονομική κρίση. Το ποσό μπορεί να φτάνει έως το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους.  Θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες και θα είναι διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών τους παραμέτρων σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και την ευελιξία που παρέχεται.

3. Πρωτοβουλία SURE για την οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 100 δις €.  Θα καλύψει προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας. Θα σταματήσει  μόλις παρέλθει η έκτακτη ανάγκη που προκαλεί η κρίση λόγω του COVID-19 (σ.σ. ο εν λόγω όρος προστέθηκε μετά από πίεση κρατών).

Από τα τρία χρηματοδοτικά μέσα που αποφασίστηκαν για άμεση χρήση μέχρι του ποσού των 540 δις €, ένα εργαλείο, αυτό του ESM, αποκαλύπτει τη σαφή ανεπάρκεια των χθεσινών αποφάσεων. Τα δάνεια που οι χώρες μέλη θα ζητήσουν από αυτό, μπορούν να είναι απαλλαγμένα δημοσιονομικών (μνημονιακών) προϋποθέσεων μόνο στο βαθμό που η χώρα σε κάθε έλεγχο είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι έχει ξοδέψει το δάνειο για δαπάνες υγείας και μόνο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων… Κάθε άλλη δαπάνη, όπως φρόντισε με πολλή επιμέλεια να εξηγήσει ο ίδιος υπουργός θα υπόκειται στις (μνημονιακές) δεσμεύσεις του ECCL, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ESM.

Για άλλη μια φορά η έκδοση ευρωομολόγου, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του χρέους για τη χρηματοδότηση αντιμετώπισης της πανδημίας και της ακραίας κατάστασης ύφεσης που συνδέεται με το lockdown σε κάθε χώρα, παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον.

Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]