Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν σε Τούρκους της Γερμανίας: Ώρα να σώσουμε τα τζαμιά μας


Μία "μυστηριώδη" καμπάνια αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι Τούρκοι ισλαμιστές της Ευρώπης, την ώρα που όλη η ήπειρος είναι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η επέλαση του κορωναϊού, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Την ώρα λοιπόν που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες, ιδίως στους πιο ευκατάστατους, να δώσουν τον οβολό τους ώστε να μην καταρρεύσει χρηματικά το σύστημα στην Τουρκία, την ώρα που οι τράπεζες της χώρας, αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, με αρκετές από αυτές, όπως η Akbank να δανείζονται ξένο χρήμα ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα, η θρησκευτική αρχή της χώρας έχει το δικό της πρόγραμμα.

Το διαβόητο Diyanet, που έχει αναλάβει τα ηνία, εδώ και αρκετά χρόνια, ώστε να καταστήσει την "κοσμικότητα" που πρέσβευε το δόγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, μία "τουρκική παρένθεση" στην οθωμανική ιστορία της χώρας, έχει φυσικά παρακλάδια σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως φυσικά στη Γερμανία. Το DITIB (Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği), είναι το παράρτημα της Ένωσης, στη Γερμανία, έχοντας ιδρυθεί το 1984 στην Κολονία.

Εκεί λοιπόν ξεκίνησαν μία καμπάνια με σύνθημα: "Τώρα είναι καιρός να υποστηρίξουμε τα τζαμιά μας ...", που στόχο έχει να σώσει τα περίπου 900 τζαμιά, στη γερμανική επικράτεια, που έχει υπό τον έλεγχό της η DITIB, τα οποία είτε είναι υπό κατασκευή, είτε έχουν χρέη.


Ζητώντας την υποστήριξη του κόσμου στην εκστρατεία, ο πρόεδρος του DİTİB, Καζίμ Τουρκμέν δήλωσε: "Υπάρχουν περισσότερα από 50 τζαμιά στη Γερμανία, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή σε μεσαία και μεγάλη κλίμακα και δύο ή τρεις φορές περισσότερα από αυτά, με μεγάλο χρέος. Δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της κατασκευής τζαμιών και η πληρωμή των χρεών υπό αυτές τις συνθήκες. Οι ναοί συνεχίζουν την ύπαρξή τους υπό την αιγίδα και ευθύνη των πιστών σε όλο τον κόσμο. Συζητήθηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία για να υποστηρίξουμε τα τζαμιά μας και να τα προστατέψουμε".

Η δράση της DİTİB

Περίπου τα δύο τρίτα των 4.5 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γερμανίας προέρχονται από την Τουρκία και η Τουρκική-Ισλαμική Ένωση για θρησκευτικές υποθέσεις (DİTİB), η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Γερμανίας, ιδρύθηκε το 1984 ως υποκατάστημα του Diyanetö ώστε να προστατεύσει τους μετανάστες Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη, ενάντια σε "καταστρεπτικά και διχαστικά" κινήματα και να συγκεντρώσει τους ανθρώπους κάτω από τη στέγη του τζαμιού. Το Τμήμα Κοινωνικών Σχέσεων (TİB), ένας μηχανισμός ψυχολογικού πολέμου, που συνδέεται με το Γενικό Επιτελείο, έχει μερίδιο στην ίδρυσή της Ένωσης. Υποστηρίζεται ακόμη ότι το TIB της DITIB προέρχεται από αυτή τη σύνδεση. Αναπτυγμένο ως ινστιτούτο ψυχολογικού πολέμου, το DİTİB τέθηκε για πρώτη φορά υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Millî Görüş και στη συνέχεια του ΑΚΡ.

Σήμερα επιβλέπει περίπου 900 τζαμιά στη Γερμανία, για τα οποία η τουρκική κυβέρνηση εκπαιδεύει και διορίζει ιμάμηδες. Οι ιμάμηδες του DİTİB κατηγορήθηκαν για κατασκοπία εκ μέρους της Τουρκίας, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης το 2017.

Φαίνεται πως η συνεχιζόμενη επιρροή της Τουρκίας στη γερμανική επικράτεια, μέσω του πολιτικού ισλαμ, τίθεται σε αργία, λόγω των αναγκών της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζεστό χρήμα, με τα προβλήματα να είναι όλα σε κρίσιμη καμπή και ο μόνος τρόπος, είναι οι ίδιοι οι Τούρκοι της Γερμανίας, να συνεχίσουν να πληρώνουν για να λαμβάνουν τη "γραμμή" του ΑΚΡ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]