Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε επιφυλακή Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό


Στον εντοπισμό και στην αποτύπωση περίπου έξι φορτηγών πλοίων, τα οποία βρίσκονται στις τουρκικές ακτές και προετοιμάζονται να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες σε ελληνικά νησιά, έχουν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την προσπάθεια επανάληψης ενός σεναρίου ανάλογου με εκείνο της 16ης Μαρτίου, όταν φορτηγό πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας προσάραξε στο λιμάνι της Τζιας με 193 μετανάστες, οι οποίοι υποχρεωτικά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα.

Σε γενικές γραμμές το Π.Ν. βρίσκεται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.) το οποίο θα έχει και την ευθύνη της πρώτης υποδοχής ενός πιθανού τέτοιου περιστατικού, με τα πολεμικά να ενεργοποιούνται σε περίπτωση που τα φορτηγά πλοία δεν σταματούν. Από τα φορτηγά πλοία που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές, υπολογίζεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ενδεχομένως ένα ή δύο θα επιχειρήσουν έξοδο προς το Αιγαίο με σκοπό τη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε μικρά νησιά ή νησίδες.


Οι λόγοι ανησυχίας της Αθήνας είναι διπλοί, καθώς εξελίσσεται και η κρίση του κορωναϊού και είναι εύκολα αντιληπτό ότι η πιθανή μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε μικρά νησιά θα μπορούσε να δημιουργήσει τοπικά, μια υγειονομική βόμβα. Και, σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά της Άγκυρας στον Εβρο και στα νησιά τους προηγούμενους μήνες, υποδεικνύει ότι έχει εντάξει μόνιμα στη φαρέτρα της τις υβριδικές απειλές, κάτι που κρατά την Αθήνα σε επιφυλακή.

Η πρόσφατη μαζική έξοδος των μονάδων του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους συνδέεται περισσότερο με την προσπάθεια της Άγκυρας να αποφύγει το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωναϊού και στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Στην Ελλάδα, πάντως, τα πληρώματα του Π.Ν. βρίσκονται σε άριστη κατάσταση με την εξάπλωση του κορωναϊού να μην έχει πλήξει ακόμα τη δυνατότητα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων. Οι επιχειρησιακές διαθεσιμότητες βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, αν και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]