Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Άγκυρα θέλει να στρατιωτικοποιήσει το μεταναστευτικό


Πλήρη επιφυλακή και νέα αναχώματα στον Έβρο
Οι πληροφορίες για προσπάθεια αποσταθεροποίησης σ’ ολόκληρη τη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία είχαν φτάσει στο Ελληνικό Επιτελείο, σχεδόν πριν ένα τετράμηνο

Επιπλέον έργα οχύρωσης ώστε ν’ αντέξει η γραμμή άμυνας που έχουν αναπτύξει Σώματα Ασφαλείας και Στρατός Ξηράς βρίσκονται ακόμη και αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη καθώς οι τουρκικές κινήσεις που μέρα με τη μέρα στρατιωτικοποιούν τα γεγονότα στον Έβρο, δείχνουν και τις προθέσεις που υπάρχουν από τη γείτονα.

Οι επίσημες εικόνες (και σε αυτές πρέπει να στηρίζεται η ψύχραιμη ενημέρωση) αναδεικνύουν το μέγεθος της Τουρκικής προκλητικότητας διότι από την άλλη πλευρά των συνόρων στον Έβρο, τα στρατιωτικού τύπου οχήματα «Hizir- Ates» είναι εκείνα που βοηθούσαν στις προσπάθειες ώστε να πέσει ο Ελληνικός αποτρεπτικός φράχτης.

Η ειρωνεία μάλιστα μπορεί να εστιαστεί στο γεγονός πως αυτά τα οχήματα παρελήφθησαν από την Άγκυρα τον περασμένο Μάϊο, με χρήματα που είχαν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλυψαν σχεδόν το 75% των αναγκών για την κατασκευή τους. Κατά συνέπεια ένας εκ των δούρειων ίππων που χρησιμοποιεί η Άγκυρα αυτή την ώρα για να πορθήσει τον Έβρο είναι οχήματα που κατασκευάστηκαν και με Ελληνικά χρήματα.


Στρατιωτικές πηγές μάλιστα έλεγαν ότι η παρουσία του τουρκικού τεθωρακισμένου οχήματος στο συγκεκριμένο σημείο εντάσσεται στα μεθοριακά επεισόδια και αυτό αποδεικνύει ότι η Άγκυρα επιδιώκει την σταδιακή κλιμάκωση. Πάντως στην Ελληνική πλευρά τα έργα δεν σταματούν τόσο από τα στρατιωτικά μηχανήματα που είναι στον Έβρο, αλλά και από οχήματα της περιφέρειας. Ακόμη και πρόχειρα αναχώματα κάλυψης κατασκευάζονται τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες το τουρκικό πρακτορείο Anadolou μεταδίδει εικόνες που απαθανατίζουν άνδρα Ειδικών Επιχειρήσεων σε περιβάλλον που προσομοιάζει τα σύνορα του Έβρου στις Καστανιές. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έλεγαν πως έγινε μια καλή προσπάθεια στην τουρκική μονταζιέρα, πλην όμως τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων δεν βρίσκονται στην περιοχή του Έβρου ποταμού. Η παρουσία της στρατοχωροφυλακής και της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας της τουρκικής αστυνομίας, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα δρα ήδη με προσωπικό στο οποίο παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση.

Και αν πει κανείς ότι και η Ελλάδα έχει αποστείλει τμήματα του Στρατού Ξηράς τόσο από τον Έβρο, όσο και από την ενδοχώρα, αυτό συμβαίνει πρώτον λόγω του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επιφορτισμένες με την εξωτερική φρούρηση των συνόρων και δεύτερον επειδή δεν αρκεί ο αριθμός του αστυνομικού προσωπικού.

Η εντολή σαφέστατα κι έχει αποτυπωθεί και από την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι η αποτροπή.

Οι πληροφορίες που δημιούργησαν τη γραμμή άμυνας

Το γεγονός πως άντεξε η αμυντική γραμμή στα 212 χλμ του Έβρου δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι πληροφορίες για μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης σ’ ολόκληρη τη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία είχαν φτάσει στο Ελληνικό Επιτελείο, σχεδόν ένα τετράμηνο νωρίτερα.

Από τότε κυρίως ο Στρατός Ξηράς και παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες είχαν περιέλθει και στην ΕΛ.ΑΣ, ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου με έργα τα οποία είχαν σκοπό την αποτροπή. Πολλά σημεία στις όχθες του ποταμού Έβρου καθαρίστηκαν σχολαστικά και χαράχτηκαν εκ νέου τα μονοπάτια της περιπόλου που τα διέσχιζε, σε άλλα σημεία τοποθετήθηκαν επιπλέον πάσσαλοι με συρματοπλέγματα, ώστε να φράξουν τα παράνομα περάσματα των διακινητών.

Τότε δυο Αξιωματικοί πίεσαν ιδιαίτερα διότι είχαν αξιολογήσει τις πληροφορίες ως ιδιαίτερα αξιόπιστες και δεύτερον το είδαν ως την ευκαιρία που χρειάζονταν για να γίνουν έργα οχύρωσης που στη μνημονιακή Ελλάδα, σχεδόν είχαν εγκαταλειφθεί και συντηρούνταν μόνο τα απαραίτητα. Η πίεση που άσκησαν τότε οι δυο ανώτατοι Αξιωματικοί, γέμισε τόσο το χερσαίο κομμάτι στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, όσο και σε άλλα σημεία με κονσερτίνες, το ακανθώδες συρματόπλεγμα που δύσκολα μπορεί κανείς να το προσπεράσει.

Οι Αξιωματικοί αυτοί ήταν ο τότε Διοικητής της 1ης Στρατιάς και ο επίσης τότε Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού που σε ευρείες συσκέψεις, παρουσία και ανωτάτων της ΕΛ.ΑΣ, είχαν εκφράσει την άποψη της άμεσης ενίσχυσης της συνοριακής γραμμής, η οποία ούτως ή άλλος ήταν απαραίτητη. Οι τότε Διοικητές όμως είναι οι δυο νυν Αρχηγοί, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]