Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα όρθια


Οι γενιές των Ελλήνων μεταπολεμικά είχαν την τύχη να μην ζήσουν πόλεμο. Παρά τις παλινωδίες και τα σκαμπανεβάσματα η χώρα προόδευσε και σήμερα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των προοδευμένων κρατών, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλές σύγχρονες υποδομές (αν τις σεβόμασταν περισσότερο θα ήταν ακόμη καλύτερες), με πολλούς μορφωμένους ανθρώπους και την επιτυχή της παρουσία στα πέρατα του κόσμου.

Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα αντιμετωπίζει πάλι έναν αυτή τη φορά ακήρυχτο διπλό πόλεμο.

Από την μια ένα εξαιρετικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που δοκιμάζει την κοινωνία και την οικονομία και από την άλλη μια φασίζουσα επιθετική γείτονα που αμφισβητεί την ύπαρξη μας στον χώρο που ζούμε για περίπου 4.000 χρόνια. Οι δυο αυτές εξαιρετικές προκλήσεις θα δοκιμάσουν πολίτες και πολιτεία τους επόμενους μήνες.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξαιρετικά επικίνδυνης πανδημίας του κορονοϊού απαιτεί θαρρετές αποφάσεις της Πολιτείας και πλήρη συμμόρφωση με αυτές των πολιτών. Το τίμημα της ολιγωρίας και των δυο θα είναι πολλές χιλιάδες νεκροί πολίτες. Σε έναν ευαίσθητο και συναισθηματικό λαό όπως ο δικό μας και μόνο η μελλοντική εικόνα αυτής της εξέλιξης είναι ισχυρό στοιχείο κινητοποίησης.


Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί. Ήδη η σημερινή εικόνα των αδειών δρόμων, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει μπαρ, εστιατόρια και άλλους χώρους αναψυχής το επιβεβαιώνει. Η αδιανόητη πριν μόλις λίγο καιρό πρόκληση του κορονοϊού και η εκ των ων ουκ άνευ ανάγκη παραμονής στο σπίτι για καιρό θα οδηγήσει πολλούς εξ ημών στην επανεξέταση και αναθεώρηση πολλών συμπεριφορών και πρακτικών μας. Θα έχουμε χρόνο να βρεθούμε μόνοι με τον εαυτό μας. Είναι βέβαιο ότι θα δράσει παιδευτικά. Αποτελεί μια πολύ δύσκολη αλλά μεγάλη ευκαιρία για διόρθωση και πρόοδο.

Η δεύτερη πρόκληση που αφορά στην Τουρκία του φασίζοντα Ερντογάν προσβάλει βασικά ιστορικά, πατριωτικά αντανακλαστικά μας. Η παρομοίωση της Ελλάδας με τους Ναζί κινητοποιεί βαθιές ιστορικές μνήμες του λαού μας, ο οποίος πλήρωσε από τα μεγαλύτερα διεθνώς τιμήματα σε ανθρώπινες απώλειες για να αντιπαλέψει την ναζιστική Γερμανία, όταν οι συμπατριώτες του υπέγραφαν σύμφωνο συμμαχίας μαζί της. Οι νομικά άδικες προκλήσεις του στον Έβρο και στο Αιγαίο έχουν προσβάλει τους Έλληνες πολίτες. Άθελα του σφυρηλατεί την εθνική ενότητα. Έχει κινητοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμη και αυτήν την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις επικίνδυνες ιδεοληψίες της περί ανοιχτών συνόρων και ελεύθερης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Όταν βγεις από την καταιγίδα, δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος. Και αυτό είναι το νόημα της καταιγίδας’ αναφέρει ο συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι. Αυτοί που θα επιμείνουν στις ιδεοληψίες τους και θα αγνοήσουν αυτιστικά τις αγωνίες της πλειοψηφίας των πολιτών στις εξαιρετικά δύσκολες μέρες που έρχονται θα μείνουν πίσω και μόνοι. Η χώρα θα προχωρήσει με αυτούς που θα στηρίξουν αποτελεσματικά την επιβίωση της. Και θα είναι πλέον πολλοί. Κάθε σύστημα σε κρίση επιβίωσης εκπαιδεύει και αναδεικνύει τους άξιους.

Αχιλλέας Γραβάνης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]