Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό κλιμάκωσης από την Τουρκία


Αντιμέτωπη με μια σαφή προσπάθεια διατήρησης της έντασης στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου βρίσκεται η Αθήνα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Αγκυρας για αποστολή χιλίων στελεχών του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι συγκεκριμένες τακτικές μονάδες θα έχουν στόχο να μη γίνονται δεκτές οι απωθήσεις ή επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την ελληνική πλευρά. Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε σε κλίμα υψηλών ρητορικών τόνων που χρησιμοποίησαν και χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θωρακίζεται αυξάνοντας τον βαθμό επιφυλακής στα νησιά (όπως αποκάλυψε χθες η «Κ»), ιδιαίτερα σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, φοβούμενη προβοκάτσια. Από την άλλη στον Εβρο έχει αποφασιστεί η ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη με σκοπό να καλυφθούν αδύναμα σημεία, αλλά και να δοθεί μήνυμα ενίσχυσης της αποτροπής. Επίσης, με ευθύνη της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), εκδόθηκε για πρώτη φορά Οδηγία προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία απαγορεύεται έως και τις 12 Μαρτίου η ναυσιπλοΐα στις θαλάσσιες περιοχές εντός των χωρικών υδάτων Λέσβου, Χίου και Σάμου «προς αντιμετώπιση παράνομων ροών μεταναστών διά θαλάσσης». Με τη συγκεκριμένη NAVTEX υπ’ αριθμόν 391/2020 ουσιαστικά καταγράφεται για πρώτη φορά σε επίσημο σήμα που εκπέμπεται η απαγόρευση πλου λέμβων με παράνομους μετανάστες σε ελληνικά ύδατα.


Σε ρητορικό επίπεδο, πάντως, οι Τούρκοι αξιωματούχοι σχεδόν παραφυλάνε τους Ελληνες ομολόγους τους, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα. Χθες, από το Ζάγκρεμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τουίταρε στα αγγλικά ότι «θεωρούμε απολύτως απαράδεκτο ότι ανθρώπινες ψυχές –άνθρωποι σε κίνδυνο που προσπαθούν να επιβιώσουν και να έχουν μια καλύτερη ζωή– χρησιμοποιούνται για να επιτύχουν τους πολιτικούς στόχους του ανατολικού γείτονά μας». Λίγες ώρες αργότερα ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Θεωρείς αποδεκτό να πετάτε δακρυγόνα σε αθώους πρόσφυγες; Είναι αποδεκτό να τους πυροβολείτε και να τους σκοτώνετε; Αντί να διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις για εμάς στην Ελλάδα, θα έπρεπε να συμπεριφέρεστε στους πρόσφυγες σαν ανθρώπινα όντα, όπως η Τουρκία».

Νωρίτερα, ο κ. Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ταμπλόιντ Bild ήταν ακόμα πιο οξύς καθώς ανέφερε ότι «καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια χώρα της Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ε.Ε., πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της και τους αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο. Βυθίζει τα σκάφη τους, επιτίθεται με δακρυγόνα, σκοτώνει τρία άτομα και τραυματίζει πολλά άλλα», ισχυρίζεται ο κ. Τσαβούσογλου στη γερμανική εφημερίδα Bild και ζητεί από την Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, καθώς, όπως λέει, αυτό είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επανέλαβε ότι «η Τουρκία δεσμεύεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τον μετανάστη που σκοτώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφότου οι ελληνικές αρχές εκτόξευσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης για να αναχαιτίσουν δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα». Μάλιστα, είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τέλος, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ δήλωσε χθες σε εκδήλωση στην Αθήνα ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Δείχνουμε συμπάθεια στη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, σηκώνοντας δυσανάλογο φορτίο για την Ε.Ε.», ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Τουρκία.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]