Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θαλάσσιο «τείχος» στο Αιγαίο για αποτροπή ροών


Τι λέει η τουρκική Ακτοφυλακή

Μόνο τις τρεις πρώτες μέρες από το άνοιγμα της «στρόφιγγας» η Τουρκική Ακτοφυλακή επενέβη για την επιστροφή τουλάχιστον 13 φουσκωτών με 590 επιβαίνοντες, καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η επιχείρηση αποτροπής των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο αποδίδει καρπούς. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, σκάφη του Λιμενικού απέτρεψαν την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα τριών λεμβών με δεκάδες μετανάστες που είχαν αποπλεύσει από τα μικρασιατικά παράλια και είχαν προορισμό τις ανατολικές ακτές της Λέσβου.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής, τις τρεις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα της «στρόφιγγας» των ροών, από την 1η ως την 3η Μαρτίου, τα σκάφη της χρειάστηκε να επέμβουν και να μεταφέρουν πίσω τουρκικές ακτές τουλάχιστον 13 βάρκες με συνολικά 590 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν προορισμό τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ανάπτυξη ισχυρής δύναμης αποτροπής στην ελληνική πλευρά, αποτελούμενη από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX, με την ενίσχυση και του Πολεμικού ναυτικού, δεν επέτρεψε στους διακινητές την είσοδο των φουσκωτών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως έχει καταγγείλει επίσημα το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο ντοκουμέντο, σε πολλές περιπτώσεις οι τουρκικές ακταιωροί όχι μόνο δεν αποτρέπουν τη μεταφορά των φουσκωτών προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και τα συνοδεύουν ως την οριογραμμή.


Οι περισσότερες απόπειρες -πέντε συνολικά- από αυτές που καταγράφηκαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή, έγιναν στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ των ακτών της βόρειας Λέσβου και αυτών της επαρχίας Τσανάκαλε. Τη συγκεκριμένη διαδρομή ακολούθησε και η βάρκα με τους 42 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Εφταλούς, έπειτα από δύο 24ωρα μηδενικών ροών.

Τρεις από τις βάρκες είχαν προορισμό τις ακτές της Χίου και επέστρεψαν στο Τσεσμέ, από όπου είχαν ξεκινήσει και δύο αποτροπές έγιναν στο πέρασμα από την περιοχή του Κουσάντασι προς τις ακτές της Σάμου.

Ένα περιστατικό διάσωσης έγινε από την τουρκική ακτοφυλακή σε βραχονησίδα της περιοχής του Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, ενώ άλλο ένα έγινε στο Δέλτα του Έβρου, στο θαλάσσιο πέρασμα από τον Αίνο (Ενέζ) προς τις ακτές της Αλεξανδρούπολης.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες, η πλειονότητα των 590 επιβαινόντων στις βάρκες ήταν Αφγανοί (363). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Τούρκων, 159 ήταν Σύροι, 40 από το Κονγκό, 20 από τη Σενεγάλη, 2 από το Ιράκ, 2 από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 3 από το Ιράν και 1 από το Πακιστάν.

Υπενθυμίζεται πως με NAVTEX των ελληνικών Αρχών, και με στόχο τον έλεγχο των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, έχει απαγορευτεί από τις 2 ως τις 12 Μαρτίου η ναυσιπλοϊα σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από τη Λέσβο ως τη Σάμο. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα σκάφη του λιμενικού, της FRONTEX, της δύναμης NATO Aegean Activity, καθώς και τα εμπορικά πλοία που είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά αξιοπλοϊας.

Σημειώνεται πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν από το επίσημο σήμα του προέδρου Ερντογάν για άνοιγμα των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων προς την Ελλάδα, τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής έδειχναν απροθυμία να ανταποκριθούν στις κλήσεις της ελληνικής πλευράς για επέμβαση σε περιστατικά με λέμβους που εντοπίζονταν να πλέουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα με κατεύθυνση στην Ελλάδα.

Οπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, στην τελευταία συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων στελεχών του Λιμενικού, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σμύρνη στο πλαίσιο των διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς επικαλέστηκαν απανωτές …αβαρίες που έθεσαν πολλά περιπολικά της Τουρκικής Ακτοφυλακής εκτός λειτουργίας και στο ναυπηγείο για επισκευή.

Βασίλης Ιγνατιάδης
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]