Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Θα απαγγελθούν κατηγορίες στους άντρες του Ερντογάν


Δικαστικό "χαστούκι" από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον δεν αποδέχθηκε αίτημα από την Τουρκία, η οποία ζητούσε να απορριφθούν οι κατηγορίες για την επίθεση που δέχτηκαν οι Κούρδοι και Γεζίντι διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν αποζημίωση για τις βιαιοπραγίες έξω από το Καπιτώλιο, το 2017, από άνδρες της ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δικαστήριο καταδίκασε το επιχείρημα της Τουρκίας ότι προστατεύεται βάσει του νόμου περί ξένης κυριαρχίας, σε δύο ξεχωριστές καταγγελίες, που κατατέθηκαν εκ μέρους δώδεκα εναγόντων. Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα δεδικασμένο, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να ζητηθούν ευθύνες και από την Άγκυρα για την επίθεση.

Η υπόθεση αφορά ένα περιστατικό τον Μάιο του 2017, που συνέβη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον, όπου μια ομάδα διαδηλωτών, κυρίως με καταγωγή από τις εθνικές μειονότητες των Κούρδων και των Γεζίντι, δέχτηκαν βίαιη επίθεση από Τούρκους αξιωματικούς ασφαλείας, έξω ακριβώς από την οικία του Τούρκου πρέσβη στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι διαδηλωτές αποτελούσαν μια άμεση απειλή για την ασφάλεια του Ερντογάν, αλλά βίντεο που διαμοιράστηκαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές και οι υποστηρικτές του Ερντογάν, τρέχουν και επιτίθενται εν ψυχρώ στους διαμαρτυρόμενους, περικυκλώνοντας γυναίκες και ηλικιωμένους, τους οποίους αδιακρίτως κλωτσούν, χτυπούν με μπουνιές και πετούν στο έδαφος.


Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον δώδεκα αξιωματικών της τουρκικής ασφαλείας, λίγο μετά το περιστατικό, αλλά ακυρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ένα χρόνο μετά την επίθεση, τον Μάρτιο του 2018, γεγονός που συμπίπτει με την επιστροφή στις ΗΠΑ, του ευαγγελιστή πάστορα Μπράνσον, που κρατούνταν από το τουρκικό καθεστώς, ως ύποπτος για τρομοκρατία.

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά. Υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις που Τούρκοι αξιωματικοί ασφαλείας άσκησαν σωματική βία εντός των ΗΠΑ, με την Τουρκία να ισχυρίζεται φυσικά ότι ενεργεί σύμφωνα με τα δικαιώματά της να ασκεί ασφάλεια, και ότι δέχεται αδίκως κριτική για χρήση υπέμετρης βίας.

Το 2016, Τούρκοι αξιωματικοί ασφαλείας επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και διαδηλωτές έξω από το Ίδρυμα Brookings, την ώρα που ο Ερντογάν έδινε μια ομιλία στο εσωτερικό, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Ομοίως, τα έγγραφα του Κρατικού Τμήματος από την ημέρα των επιθέσεων του Sheridan Circle, το 2017, δείχνουν ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί ασφαλείας ήρθαν στα χέρια με την διπλωματική ασφάλεια και τη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν. Τα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο μιας αίτησης, βασισμένης στον νόμο για την ελευθερία της πληροφόρης, που κατατέθηκε από τους δικηγόρους για λογαριασμό των εναγόντων.

Η δίκη εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης για λογαριασμό των θυμάτων από το Sheridan Circle, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη γνώμη της Αμερικανίδας δικαστή, Colleen Kollar-Kotelly, την περασμένη Πέμπτη, να δίνει το έναυσμα για το πέρασμα στην επόμενη φάση της υπόθεσης.

Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της Τουρκίας, ότι ενεργούσε στο πλαίσιο των δικών της συμφερόντων ασφαλείας και, ως εκ τούτου, ήταν στο απυρόβλητο από οποιαδήποτε νομική ευθύνη εντός των ΗΠΑ.

Η Kollar-Kotelly δήλωσε ότι: "Η εναγομένη Τουρκία δεν αποδεικνύει με κανέναν τρόπο ότι υπήρχε ένδειξη επερχόμενης επίθεσης από τους διαδηλωτές. Αντ' αυτού, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν και επιτέθηκαν με βίαιο τρόπο στους διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν πέσει στο έδαφος και δεν αποτελούσαν πλέον απειλή".

Η απόφαση την Πέμπτη το βράδυ θεωρήθηκε ως σημαντική πρόοδος, ώστε τα θύματα να καταλογίσουν ευθύνες στην Τουρκία, ενώ ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η δικαστής απάντησε αμέσως στο αίτημα της Τουρκίας, με αρνητικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί καν να διατυπώσουν αυτοί επιχειρήματα για να αντικρούσουν την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Doug Bregman, δικηγόρος των θυμάτων, είπε: "Στέλνουμε ένα μήνυμα στους δικτάτορες ότι δεν μπορούν να κάνουν σε διαδηλωτές στη χώρα αυτή, ό,τι κάνουν στους αντιφρονούντες στη χώρα τους".

Ο Andreas N. Akaras, σύμβουλος της BBS&G, δήλωσε ότι η απόφαση απέδειξε ότι "τα γεγονότα ήταν σαφή". "Η επιδεξιότητα και η αμυντική γραμμή της Τουρκίας, βγαλμένη από τη φαντασία, απέτυχαν υπό το δικαστικό μικροσκόπιο", ανέφερε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]