Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με διαύγεια σκέψης, εμείς θα καθορίσουμε τις εξελίξεις


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Εκκίνηση των γεωτρήσεων από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία και από αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να γίνει την αμέσως επόμενη περίοδο στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που πανικοβάλλει την Τουρκία, που δρα απερίσκεπτα και σπασμωδικά, με σχεδόν ακέφαλο τον στρατό της, μιας και οι ικανότεροι και πιο έμπειροι αξιωματικοί βρίσκονται στα κελιά του Ερντογάν.

Η αρχή θα γίνει αρχές με μέσα Απριλίου στο οικόπεδο 6 από τις εταιρείες ΕΝΙ και Total, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι το νέο ή το παράξενο, απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των αψυχολόγητων ενεργειών. Αλλά πρέπει να δει κανείς πως, παρ' όλες τις διαχρονικές αυτές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά και, βέβαια, η Κύπρος ετοιμάζεται για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύριο μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Ελλάδα είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν διεθνή δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon-Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζει να διαφαίνεται πως η προσπάθεια της Κύπρου είναι η ισορροπία και η ευθυγράμμιση των συμφερόντων των πετρελαϊκών εταιρειών-κολοσσών, και βεβαίως των χωρών στης οποίες ανήκουν, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Κύπρο και τα δικά της συμφέροντα εντός της δικής της ΑΟΖ, με αυξανόμενο το ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.


Στα εδάφη της Συρίας, από την άλλη, ήδη δύο ακόμα νεκροί Τούρκοι και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των ημερών, ενώ η Άγκυρα εσπευσμένα προσεγγίζει... ανατολίτικα τις ΗΠΑ ζητώντας δύο συστοιχίες Patriot προκειμένου να προστατεύσει τους στρατιώτες της στην περιοχή του Ιντλίμπ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το πεπρωμένο της και να αποφύγει τη μεταφορά εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών σε φέρετρα και πλαστικούς σάκους πίσω στις οικογένειές τους. Η Μόσχα, από την άλλη, εκδίδει πολεμικά ανακοινωθέντα. Σύμφωνα με τους Ρώσους στρατιωτικούς και διπλωμάτες, η Τουρκία με το πυροβολικό της παρείχε σθεναρή κάλυψη και υποστήριξη στις θέσεις των τζιχαντιστών και των άτακτων συριακών δυνάμεων σε δύο συγκεκριμένες περιοχές, όπου με τη στήριξή της οι δυνάμεις αυτές των τζιχαντιστών εισήλθαν και στις δύο αυτές συγκεκριμένες περιοχές.

Την ώρα που μεταφέρονταν εσπευσμένα και νέες δυνάμεις των Τούρκων στη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, δηλαδή 5.000-7.000 στρατιώτες, εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τανκς, μαχητικά αεροπλάνα -της Ρωσίας απ’ ό,τι φαίνεται- επιτέθηκαν κατά τουρκικών θέσεων σκορπώντας τον όλεθρο. Έτσι, οι Ρώσοι και ο στρατός του Άσαντ απάντησαν με απόλυτη επιτυχία με αυτές τις επιθέσεις από αέρος κατά των τουρκικών θέσεων. Η Μόσχα επισημαίνει πως η Τουρκία του Ερντογάν πρέπει επιτέλους να σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες και να διακόψει την προμήθεια οπλικών συστημάτων, άλλων πολεμικών εφοδίων και πυρομαχικών σε αυτούς.

Επειδή στην περιοχή μόνο δύο πολεμικές αεροπορίες μπορούν να είναι πραγματικά ενεργές και μάχιμες επί συριακού εδάφους, συμπεραίνεται πως ο βομβαρδισμός προήλθε από ρωσικά αεροσκάφη, η βάση των οποίων βρίσκεται στην περιοχή της Λαττάκειας.

Η άλλη πολεμική αεροπορία, η οποία έχει την άμεση δυνατότητα να επιχειρεί είναι η τουρκική, μιας και η πολεμική αεροπορία του Άσαντ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων που διαθέτουν έστω και περιορισμένη μεν αλλά σύγχρονη, δε, αντιαεροπορική ομπρέλα, όπως οι τουρκικές δυνάμεις και οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από τον Ερντογάν. Η αμερικανική αεροπορία δεν επιχειρεί τους τελευταίους μήνες στον εναέριο χώρο πάνω από την επαρχία του Ιντλίμπ, λόγω της θηριώδους αντιαεροπορικής άμυνας-ομπρέλας των Ρώσων που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή σταδιακά εδώ και πέντε περίπου χρόνια - από το 2015.

Εάν η επίθεση αυτή ταυτοποιηθεί και επισήμως, τότε η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να παραδεχθεί ότι για πρώτη φορά τουρκικές δυνάμεις και το ρωσικό εκστρατευτικό σώμα αντάλλαξαν πυρά και υπήρξαν σοβαρές απώλειες για την Τουρκία στην περιοχή του Ιντλίμπ. Μια τέτοια παραδοχή δεν έχει πισωγυρίσματα. Γνωρίζοντας αυτήν τη λεπτομέρεια η Άγκυρα επιχείρησε εμμέσως και αμέσως να εμπλέξει τις ΗΠΑ και κατ' επέκταση το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε την αποστολή συστοιχιών του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot, αν και γνωρίζει καλύτερα από όλους πως η Ατλαντική Συμμαχία έχει ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να εμπλακεί στη Συρία υπό αυτές τις συνθήκες που προς το παρόν επικρατούν.

Πριν από δύο μόλις ημέρες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά θέσεων επιτιθέμενων δυνάμεων εναντίον του στρατού του Άσαντ στο Ιντλίμπ. Κατόπιν τούτου, είναι σαφές πως θα είναι η δεύτερη φορά που θα εμπλακούν σε πολεμικό επεισόδιο απευθείας στρατεύματα της Ρωσίας και της Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 από τουρκικά F-16 το 2015 στη Συρία, και αυτό βάζει σε σκέψεις τους Τούρκους επιτελείς, που εκτός αυτών... έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τον Στρατάρχη Χαφτάρ της Λιβύης, που προελαύνει, και την Ελλάδα, που παρά το ήπιο προφίλ που επιδεικνύει θα αναγκαστεί να βυθίσει τουρκικά πλοία, γεωτρύπανα ή πολεμικά πλοία, αν τολμήσουν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή στην ελληνική ΑΟΖ!

Το τι και πώς η χώρα μας θα εκμεταλλευθεί αυτήν τη ευνοϊκή συγκυρία, που για πρώτη φορά προέκυψε με πολλά ατού υπέρ της, θα εξαρτηθεί από το ένστικτο, την ευφυΐα και τον τσαμπουκά των δικών μας επιτελών και πολιτικών προϊσταμένων. Οι οιωνοί πάντως είναι και καλοί και υπέρ μας, μιας και τα ανοικτά δύσκολα μέτωπα είναι πολλά ακόμα και για τον παράφρονα δικτάτορα της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]