Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο φιλάνθρωπος με τα γλυκά και το διαζύγιο Ερντογάν - Γκιουλέν


Η υπόθεση του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά επανήλθε στο προσκήνιο όταν αρχικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον βάρυναν μόνο και μόνο για να συλληφθεί ξανά μετά από παρέμβαση -όπως ο ίδιος- υποστηρίζει του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για πολλούς η περίοδος που συνδέεται με την περίπτωση του Καβαλά αποτελεί την αρχή της "μεγαλομανίας" του Τούρκου προέδρου και του διαζυγίου με τον άλλοτε σύμμαχο του και μισητό εχθρό πια Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πριν λίγες μέρες, ένα τουρκικό δικαστήριο εξέπληξε την κοινή γνώμη της χώρας, απαλλάσσοντας τελικά εννέα ακτιβιστές που αντιμετώπιζαν από το 2013 κατηγορίες τρομοκρατίας για την εμπλοκή τους στις διαδηλώσεις του Πάρκου Γκεζί, ανάμεσα τους ο Οσμάν Καβάλα.

Την άνοιξη του 2013 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν κατά της αυταρχικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του AKP. Αριστεροί, εθνικιστές, οπαδοί ποδοσφαίρου, Κούρδοι, γυναίκες με μαντήλα – η τουρκική κοινωνία σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας. Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν τα οικοδομικά σχέδια της κυβέρνησης σε ένα πάρκο κοντά στη γνωστή πλατεία Ταξίμ. Ο Ερντογάν ήθελε να μετατρέψει ένα πρώην οθωμανικό στρατόπεδο -που κατεδαφίστηκε το 1940- μεταξύ άλλων και σε εμπορικό κέντρο.


Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο και κατασκήνωσαν με σκηνές μέρα-νύχτα στο χώρο. Ο Καβαλά γνωστός και σεβαστός στους κύκλους των διανοητών εκτός και εντός Τουρκίας για το έργο του, κατέβηκε και αυτός στους δρόμους, φέρνουν γλυκά και μάσκες στους διαδηλωτές. Αυτά ήταν και τα πειστήρια βάση των οποίων κατηγορείται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως δεν σταμάτησε εκεί αφού έκτοτε ξεκίνησε ένα ανηλεές κυνήγι κατά όλων εκείνων των φερόμενων ως «γκιουλενιστών»: στήνοντας δίκες, βάζοντας λουκέτο σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, στέλνοντας σπίτι τους ή στο εδώλιο δικαστές, αστυνομικούς, το οποίο συνεχίζει ως σήμερα.

Τότε ήταν που ράγισε εντελώς το γυαλί ανάμεσα στον Ερντογάν και τον εξόριστο πια στις ΗΠΑ Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αν και αρχικά ήταν επιφυλακτικός προς τον πρώην δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τη διακυβέρνησή του, τον υποστήριξε τόσο πολύ, ώστε έφτασε να θεωρείται ο πνευματικός μέντοράς του.

Οι πολύκροτες δίκες για τις υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», οι οποίες έστειλαν στην φυλακή πολλούς υψηλόβαθμους Κεμαλικοθς στρατιωτικούς, πιστώνονται σύμφωνα με πολλούς στους ανθρώπους του κινήματος. Ο Ερντογάν έκτοτε προώθησε ο ίδιος μέλη του κινήματος σε περισσότερες καίριες θέσεις τους κράτους ως μια χειρονομία ανταπόδοσης.

Λίγους μήνες όμως μετά τις διαδηλώσεις του Πάρκου Γκεζι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ομιλίες που είχε κάνει ανά την Τουρκία έλεγε αναφερόμενος ξεκάθαρα στο τάγμα του Γκιουλέν ότι «εσείς που επιθυμείτε να έχετε μια παράλληλη προς το κράτος κατάσταση και έχετε διεισδύσει στα κρατικά όργανα, να ξέρετε ότι θα μπούμε στα κρησφύγετά σας, θα σας κάνουμε φύλλο και φτερό, και θα αποκαλύψουμε τις συμμορίες αυτές που φωλιάζουν στους κόλπους του κράτους. Όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τις συμμορίες, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τις οργανώσεις που κάνουν εργολαβίες για διεθνή κέντρα». Από την πλευρά του ο Γκιουλέν απαντούσε «Εάν υπάρχει ακόμη και ένα κομμάτι σιτάρι του δημοσίου που κάποιοι έχουν σφετεριστεί και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό σημαίνει ότι κι αυτοί έχουν κοινή πορεία με τους κλέφτες», είπε και τόνισε πως «όσοι παραβλέπουν τον κλέφτη και στρέφονται εναντίον αυτών που αποκάλυψαν τον κλέφτη, ο Θεός να τους γκρεμίσει και να τους κάψει το σπίτι».

Ως γνωστόν η κόντρα Ερντογάν-Γκιουλέν δεν σταμάτησε εκεί αλλά γιγαντώθηκε με αποκορύφωμα το πραξικόπημα του 2016, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος χρεώνει στον άλλοτε σύμμαχο του, συνεχίζοντας έκτοτε το κυνήγι κάθε υπόπτου "γκιουλενιστή".

Δεν είναι τυχαίο ότι ανήμερα της απόφασης του δικαστηρίου για την αθώωση του Καβάλα, οι αρχές της Τουρκίας εξέδωσαν νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.

Γιάννης Μαντζίκος
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]