Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ - Μακρόν καλούν Πούτιν και Ερντογάν


Κρίσιμες διαγράφονται οι επόμενες ώρες και ημέρες για τη Συρία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν εξαρτούσε από την τηλεφωνική επικοινωνία που επρόκειτο να έχει χθες το βράδυ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις περαιτέρω αποφάσεις του. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει θέσει στον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Ασαντ διορία έως τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές που πρόσφατα κατέλαβαν στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας με ανοικτό πόλεμο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ανοικτός σε τετραμερή συνάντηση κορυφής Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η χώρα του δεν πρόκειται να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιντλίμπ. Επιπλέον, επανήλθε στην πρότασή του για δημιουργία «ασφαλούς ζώνης», πλάτους 30-35 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, εντός συριακού εδάφους, για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Την πρόταση για τετραμερή συνάντηση κορυφής διατύπωσαν το βράδυ της Πέμπτης η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χθες ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η πιθανότητα της συνόδου συζητείται, αλλά δεν υπάρχουν αποφάσεις ακόμη».


Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. ζήτησαν, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιούσαν Σύνοδο Κορυφής, την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ και την ανεμπόδιστη πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. Επιπλέον, κάλεσαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασχοληθεί με την κατάσταση στη Συρία, προκειμένου να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Γενς Λάρκε απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός προτού η κρίση μετατραπεί σε «λουτρό αίματος». Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επικαλούμενο τις δικές του καταγραφές μέσω drones, ισχυρίστηκε ότι οι αναφορές για εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα είναι ψευδείς και κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει σε όσους κατοίκους του Ιντλίμπ το επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές της Συρίας.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η έκκληση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προς τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν στη χώρα του αμυντικούς πυραύλους Patriot. Η αγορά ανάλογων ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα πυροδότησε σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]