Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απασφαλισμένη βόμβα


Η διαδήλωση των μεταναστών στην Μόρια είναι ένα πρώτο δείγμα για την επόμενη φάση του προβλήματος.

Είτε η συγκέντρωσή τους ήταν υποκινούμενη, είτε αυτοσχέδια και αυθόρμητη, ανοίγει δυστυχώς τον δρόμο για εξελίξεις δυσάρεστες και καθιστά τις αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης επείγουσες.

Η επιβάρυνση των νησιών προφανώς και δεν μπορεί να συνεχιστεί, η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να έχει χαρακτήρα άμεσο και αποτελεσματικό.

Με αντιδράσεις τέτοιου τύπου, όπως η συγκέντρωση της Λέσβου, το ζήτημα έχει ήδη μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα απασφαλισμένη και έτοιμη να εκραγεί.

Οι ενδεχόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων προφανώς θα πυροδοτούσαν μία έκρηξη και ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να είναι αποφασιστικός εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αυτές συμβαίνουν σε περιοχές νευραλγικής σημασίας στα ανατολικά σύνορα της χώρας, καθιστά το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και η υποχώρηση της εμπιστοσύνης προς το κεντρικό κράτος σε τέτοιες περιοχές, θα μπορούσε να μετατραπεί σε παράμετρο αστάθμητη και σε κίνδυνο υπαρξιακό στην συγκεκριμένη συγκυρία.


Η στάση της αντιπολίτευσης εν προκειμένω δεν είναι παραγωγική και εποικοδομητική. Το να υψώνονται οι τόνοι και να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης εκ του ασφαλούς μία τέτοια υπόθεση, υπονομεύει εν πολλοίς τις δυνατότητες διαχείρισης του προβλήματος. Η άσκηση κριτικής περιλαμβάνεται ασφαλώς στα καθήκοντα της αντιπολίτευσης, όμως με την στείρα προσέγγισή της και εκείνη θα βρεθεί υπόλογη σε περίπτωση δυσάρεστων εξελίξεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον η αριστερά σε όποια εκδοχή της, επαίρεται για τις κοινωνικές της ευαισθησίες, θα όφειλε να αξιοποιήσει τα δίκτυα της (αν υπάρχουν…), ούτως ώστε να υπάρξει κατευνασμός των παθών, συνεργασία και αποτελεσματική προσέγγιση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή έχει χρέος να λάβει υπόψη της τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών και προωθήσει με ταχύτητα τα σχέδια που έχει εξαγγείλει, διαχειριζόμενη άλλες αντιδράσεις, αλλού και από άλλους. Απελάσεις, μετεγκαταστάσεις, επαναπροωθήσεις και οποιοδήποτε άλλο ενδεδειγμένο μέτρο στο πλαίσιο της νομιμότητας θα πρέπει να εφαρμοστούν με την δέουσα προσοχή και προσήλωση.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι αυτήν την στιγμή παρουσιάζεται και οι «καλοθελητές» δεν είναι λίγοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι στο κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο επείγει μία επαναξιολόγηση και μία διαφορετική ιεράρχηση των προβλημάτων. Εννοείται πως η κυβερνητική λειτουργία και δραστηριότητα δεν είναι μονοδιάστατη και μονοθεματική. Θα πρέπει όμως να γίνεται και αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν, ή μάλλον είναι παράτολμο, να ανοίγει κάποιος μέτωπα παντού.

Αν π.χ. το ποδόσφαιρο και η τύχη δύο ομάδων αντιμετωπίζονται με όρους κοινωνικής συνοχής, πώς μπορεί να μην αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους το μεταναστευτικό και οι διάφορες εκφάνσεις του;

Κωβαίος Άγγελος
Το Βήμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]