Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εγκρίθηκε από την Τουρκική Βουλή η αποστολή στρατού στη Λιβύη


Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε από την Άγκυρα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) υπερψήφισαν όπως αναμενόταν το νομοσχέδιο, ενώ το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα İYİ και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) το καταψήφισαν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επιμένει ότι η αποστολή στρατευμάτων θα σύρει την Τουρκία σε μία ακόμη σύρραξη και υπογραμμίζει ότι στη Λιβύη πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση.

Ο Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε μετά την ψηφοφορίαΒΒΒ ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία.


Το νομοσχέδιο επιδιώκει μονοετή εντολή για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας εκεί, περιλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών πλοίων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, αναφέρει το Anadolu.

Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Φαχέζ Μουσταφά αλ Σάρατζ, όμως δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για αν θαΒΒΒ αναπτυχθούν μάχιμες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Την Τετάρτη εξάλλου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]