Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ρόλος της ΕΕ στην εφαρμογή του παγκόσμιου συμφώνου για τη μετανάστευση


Της Lina Vosyliute

Το paper αυτό εξετάζει τις αντιπαραθέσεις γύρω από την υιοθέτηση του Παγκοσμίου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση (CGM) και τις επιδράσεις τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη μια πλευρά η ΕΕ έχασε το momentum να μιλήσει ενωμένη στην τελική διάσκεψη στο Μαρακές και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς τρία κράτη-μέλη ψήφισαν εναντίον της GCM και πέντε απείχαν (ένα μέλος δεν παραβρέθηκε στη διάσκεψη).

Από την άλλη πλευρά, 19 κράτη-μέλη της ΕΕ υπέγραψαν την GCM. Δείχνει μια θετική πολιτική δέσμευση μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών, για την ανάπτυξη μελλοντικών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ.

Αυτό το paper προσφέρει μια γενική εικόνα του ρόλου της ΕΕ στην εφαρμογή της GCM, και συγκεκριμένα στη δέσμευση της ΕΕ να δημιουργήσουν "διαθεσιμότητα και ευελιξία των μέσων για τη νόμιμη μετανάστευση (στόχος 5).


Υποστηρίζει ότι ενώ ορισμένες πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης της ΕΕ είναι γενικώς ευθυγραμμισμένες με την GCM, κάποιες τρέχουσες οδηγίες της ΕΕ για την εργασιακή μετανάστευση, δεν πληρούν τα πρότυπα που θέτουν τα μέσα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων.

Επιπλέον, οι πολιτικές παράτυπης μετανάστευσης της ΕΕ, όπως η προσφάτως προταθείσα οδηγία της ΕΕ για Επιστροφές, είναι ασύμβατες με την GCM, για παράδειγμα σε σχέση με τον στόχο 13 αναφορικά με την "χρήση της κράτησης ως το ύστατο μέτρο” ή τον στόχο 7 που επίσης προτείνει να διευκολύνει την πρόσβαση για τους μη μετακινούμενους μετανάστες "σε μια μεμονωμένη αξιολόγηση που ίσως οδηγήσει σε ένα κανονικό status”.

Το paper καταλήγει θέτοντας ορισμένα ερωτήματα για τις μελλοντικές αξιολογήσεις του ρόλου της ΕΕ στην εφαρμογή της GCM. Θα εκμεταλλευτούν οι νομοθέτες της ΕΕ την GCM ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας μακροχρόνιας και περιεκτικές στρατηγικής στον τομέα της μετανάστευσης; Ή θα συνεχίσουν να ψάχνουν για συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών-μελών και να θέτουν τις πολιτικές της Ένωσης σε "διακυβερνητισμό” και τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή;

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]