Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι σημαίνει για εμάς, η EastMed Act των ΗΠΑ;


Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Και ενώ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, στα βασικά άρθρα των ενημερωτικών ιστοσελίδων και στα θέματα των ειδησεογραφικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, κυριαρχεί η ανησυχία για την κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος στην Ανατολική Μεσόγειο, η EastMed Act πέρασε εντελώς στα ψιλά.

Η EastMed Act αποτελεί πλέον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αφορά στην εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Eίναι ένας νόμος που προστατεύει ουσιαστικά την μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Ο EastMed είναι ο αγωγός που θα ξεκινάει από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου και θα καταλήγει στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ενσωμάτωση της EastMed Act στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό τόσο από το HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας) όσο και από το AJC (Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή). Ο αγωγός EastMed, θεωρείται πλέον και με την αμερικανική βούλα, ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Δύσης. Η απεξάρτηση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αποτελούσε και αποτελεί διακαή πόθο των ΗΠΑ, αλλά και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και η Ιταλία και η Γαλλία, στηρίζουν το εγχείρημα και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και κατασκευή του αγωγού. Άλλωστε οι ενεργειακοί κολοσσοί Edison και EdF, έχουν μεταξύ τους μετοχικούς δεσμούς, που οδηγούν στις από κοινού κινήσεις των Γάλλων και των Ιταλών στο αντικείμενο της μεταφοράς του φυσικού αερίου.


Μέσα στο νομοσχέδιο που πέρασε από το Κογκρέσο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου και διατάξεις κατά της Τουρκίας, σχετικές με το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι διατάξεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου αφορούν στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, στην ίδρυση ενεργειακού κέντρου συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και των υπόλοιπων χωρών που θα αναμειχθούν στον EastMed και στην παρακολούθηση των επικίνδυνων και κακόβουλων δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ματιά που ρίχνει η στήλη μας στο EastMed Act, δεν θα μπορούσε παρά να είναι από την πλευρά της οικονομικής οπτικής. Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, το FMF (Foreign Military Financing) δηλαδή το ταμείο των ξένων στρατιωτικών χρηματοδοτήσεων, θα προσφέρει βοήθεια ύψους $3 εκατ., που θα διοχετευτεί στην ελληνική αμυντική έρευνα και τεχνολογία. Επιπλέον στα πλαίσια του ΙΜΕΤ (International Military Education and Training), δηλαδή της διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης και άσκησης, οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με το ποσό των $1,3 εκατ. για το 2020, $1,5 εκατ. για το 2012 και $1,8 εκατ. για το 2022.

Η υπερψήφιση από το Κογκρέσο της EastMed Act έρχεται να προσφέρει πλήρη προστασία σε ένα τεράστιο έργο. Ο αγωγός EastMed θα έχει μήκος 1.900 χλμ., από τον οποίο θα διέλθουν τα 10 τρισ. κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, που εκτιμάται πως βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας τόσο για τις χώρες που θα παρέχουν το φυσικό αέριο όπως είναι το Ισραήλ, η Κύπρος και ενδεχομένως η Ελλάδα με την Αίγυπτο, όσο και για τις χώρες διέλευσης του αγωγού στις οποίες πλέον οριοθετούνται πλήρως τα δικαιώματα τους. Για την χώρα μας αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και φυσικά, είναι ένα μεγάλο έργο ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, στην προσπάθεια της να απαγκιστρωθεί ενεργειακά από τον κλοιό της Ρωσίας.

Αν στα ανωτέρω, προσθέσουμε και το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι θεαματικές. Ειδικά μετά τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη χρήση μέρους των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και μετά τις εισαγωγές υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα, μεταβάλλεται επί το θετικότερον. Ας θυμίσουμε ότι οι εταιρίες Gastrade και Gaslog, έχουν ήδη δρομολογήσει την λειτουργία ενός πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολη.

Η EastMed Act, έχει όπως καταλαβαίνουμε σημαντικότατη βαρύτητα για την χώρα μας, σε γεωπολιτικό, ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο. Για τα γεωπολιτικά και τα ενεργειακά υπάρχουν, πολύ πιο εξειδικευμένες στήλες στο Liberal.gr που μπορείτε να διαβάσετε. Επειδή όμως πιστεύουμε βαθιά, πως η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και τα οικονομικά συμφέροντα, διαμορφώνουν τελικά τους συσχετισμούς δυνάμεων και ορίζουν τις εξελίξεις, είμαστε αισιόδοξοι πως η συγκεκριμένη αμερικανική νομοθέτηση, θα βοηθήσει πολλαπλά την χώρα μας.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]