Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ιράκ απειλεί να "αναθεωρήσει" τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ


Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι είναι αναγκασμένη να "επανεξετάσει τις σχέσεις της" με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε χθες η Ουάσινγκτον ενάντια σε βάσεις υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών ενσωματωμένων στις ιρακινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα περισσότερους από 25 νεκρούς.

Στην έκτακτη σύγκληση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μαχντί παραδέχθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ τον ενημέρωσε λίγο πριν την εξαπόλυση των επιδρομών των αμερικανικών δυνάμεων

"Οι αμερικανικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητές τους και όχι με εκείνες των Ιρακινών", κατήγγειλε η παραιτηθείσα κυβέρνηση.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι στόχος των επιδρομών ήταν βάσεις των ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ - μιας από τις πιο ριζοσπαστικές παρατάξεις του Χασντ αλ-Σαάμπι, συνασπισμού παραστρατιωτικών στον οποίο κυριαρχούν οι φιλοϊρανοί – και σκοπός τους ήταν να τερματίσουν μια σειρά επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών και διπλωματών τους τελευταίους δύο μήνες.


Εντούτοις, στην ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο, αντικρούοντας την αμερικανική θέση, τόνισε ότι "η προστασία του Ιράκ, των στρατιωτικών του βάσεων, των δυνάμεων εκεί είναι αποκλειστική ευθύνη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας".

Τέτοιες επιδρομές "παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ" και "παραβιάζουν τους κανόνες εμπλοκής του διεθνούς συνασπισμού", δυνάμεις του οποίου βρίσκονται αναπτυγμένες στο Ιράκ υπό αμερικανική εντολή για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, συνέχισε η ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις αυτές "οδηγούν το Ιράκ να επανεξετάσει τις σχέσεις του και το πολιτικό και νομικό πλαίσιο για την προστασία της κυριαρχίας του".

Ο Μαχντί, ωστόσο, δήλωσε στους υπουργούς ότι ενημερώθηκε για τις χθεσινές επιδρομές από τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου.

"Μου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν τις ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ και απάντησα ότι αυτή ήταν μια επικίνδυνη ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση", δήλωσε, σύμφωνα με ένα βίντεο από τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο.

"Προσπαθήσαμε να ειδοποιήσουμε τους διοικητές", συνέχισε, αλλά προφανώς μάταια, καθώς ο απολογισμός των νεκρών και οι υλικές ζημιές είναι σημαντικές. Οι αποθήκες όπλων της αστυνομίας καταστράφηκαν στις επιδρομές, τόνισε επίσης ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

"Θα δούμε τι θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο, εμείς, ως κυβέρνηση, διαχειριζόμαστε μόνο την τρέχουσα κατάσταση", συμπλήρωσε, επιστρέφοντας το μπαλάκι των ευθυνών στο στρατόπεδο των βουλευτών που εξακολουθούν να αδυνατούν να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο αντικαταστάτη του, καθώς η νόμιμη προθεσμία έληξε πριν από δύο εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες για μια συμφωνία για μια κυβέρνηση συνεργασίας έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο, οι χθεσινοβραδινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν οργή που έδειχνε για λίγο να επισκιάζει τη λαϊκή εξέγερση που εισέρχεται στον τέταρτο μήνα.

Σήμερα, στις περισσότερες πόλεις του νότιου Ιράκ, στη Βαγδάτη και στο Κίρκουκ (στο κέντρο), διαδηλωτές έκαψαν ή ποδοπατούσαν αμερικανικές σημαίες, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]