Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «στιγμή της αλήθειας» στα ελληνοτουρκικά


Οι πρώτοι μήνες του 2020 θα είναι δύσκολοι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ολα δείχνουν ότι θα φτάσουμε στη «στιγμή της αλήθειας», καθώς ο Ερντογάν μοιάζει αποφασισμένος να θέλει να προχωρήσει και να βάλει στο τραπέζι τις τουρκικές διεκδικήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αν αυτό θα γίνει έπειτα από μια μεγάλη ένταση ή όχι, θα φανεί. Ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις σε αυτά τα θέματα είναι πολύ επικίνδυνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε κάτι πολύ σωστό πριν από λίγες ημέρες. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι θύματα της επιτυχίας τους. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά σφυρηλάτησαν την τριγωνική σχέση με το Ισραήλ και κατόπιν και με την Αίγυπτο και εν μέρει με τις ΗΠΑ. Επαιξαν, επίσης, σωστά το χαρτί της ενέργειας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός ήταν εξαιρετικός και έφερε αποτελέσματα.

Προειδοποιούσαν βεβαίως πολλοί, και από αυτήν εδώ τη στήλη, ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από την πλευρά μας, αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες. Οποιος Ελληνας αξιωματούχος συναντήθηκε με ομολόγους του στο Ισραήλ άκουσε, για παράδειγμα, τη στερεότυπη φράση «η συνεργασία είναι στενή και θα βαθύνει και άλλο, αλλά σε αυτή την περιοχή κανείς δεν πολεμάει τον πόλεμο κάποιου άλλου».


Εν τω μεταξύ, τα γεωπολιτικά δεδομένα άλλαξαν. Ο Ερντογάν παραμέρισε το υπουργείο Εξωτερικών του και είναι αγκαλιά με το παλιό βαθύ κράτος και τους μηχανισμούς των Γκρίζων Λύκων. Εσωτερικά πιέζεται. Ο Τραμπ του έδωσε το πράσινο φως για τη Συρία και μαζί τη βεβαιότητα ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, άσχετα με το τι λέει το αμερικανικό βαθύ κράτος. Η Μέρκελ τον αντιμετωπίζει με τρόμο λόγω του προσφυγικού. Με τη Μόσχα τα έχει καλά. Ο Νετανιάχου, που είχε πολύ ισχυρές απόψεις για τον Ερντογάν, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και δεν είναι εκείνος που λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ο Ερντογάν έβλεπε ότι το ελληνικό και κυπριακό παιχνίδι έβγαινε, γεγονός που σήμαινε ότι θα είχε απέναντί του ζώνες επιρροής και συμμαχίες που θα τον απέκλειαν ουσιαστικά από την Ανατολική Μεσόγειο. Ζύγισε τα πράγματα, εσωτερικά και εξωτερικά, και αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά.

Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Πρέπει να ζυγίσουμε τις δικές μας συμμαχίες χωρίς να περιμένουμε κάποιο σωτήρα. Και χωρίς κραυγές και εσωτερικές έριδες.

Οσο για τη Δύση, είτε είναι οι ΗΠΑ είτε η Ευρώπη, καλό είναι να γνωρίζει ότι, όπως ξέραμε όλοι, η στιγμή της αλήθειας για τις σχέσεις με την Ελλάδα θα ερχόταν σε μία κρίση με την Τουρκία. Εκεί όπου μετράς συμμάχους και φίλους.

Αλέξης Παπαχελάς
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]