Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αγωγός East Med και η στρατηγική του σημασία


«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό. Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί με το Ισραήλ, για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο… Επομένως, έχουμε μια νέα μέρα που αναδύεται για τις σχέσεις μας στην περιοχή και για τη σημασία των χωρών που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», 
δήλωσε ο Γερουσιαστής από το New Jersey, Βob Menendez, αμέσως μετά την ψήφιση από το Γερουσία του νομοσχεδίου για την έγκριση του αγωγού East-Med. Αυτά την Πέμπτη!

Σήμερα διαβάζω οτι Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία, υπό τα νέα δεδομένα και σε συνδυασμό με την Τουρκική προκλητικότητα και δράση στη Μεσόγειο, αποφάσισαν να επιταχύνουν την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο του 2020.

Καιρός ήταν!
Ομως, τι είναι ο αγωγός EastMed;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ EASTMED;

Ο East Med είναι ένα project με τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Πρόκειται για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ιταλία και απ΄εκεί στην Ευρώπη.

Με το έργο αυτό παρακάμπτεται η Τουρκία για αυτό και η ίδια αντιδρά σφόδρα στην υλοποίησή του. O αγωγός θα συνδέει τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας πλήρη δικαιώματα επήρειας στο Καστελλόριζο! Μ’ άλλα λόγια δικαιώνονται πλήρως οι ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 2.000 χιλιόμετρα, και σ’ ορισμένα σημεία του θα είναι βυθισμένος για αυτό και υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες...

Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβ. μέτρα.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για την υλοποίησή του εκτιμάται στα 6 – 7 δις ευρώ.

ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Οπως είναι γνωστό, εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου ύψους 900 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων!

Το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη έχει άλλα τουλάχιστον 128 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Είναι πολύ πιθανό τα κοιτάσματα ν’ αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερα.

Εκτιμάται οτι το Ισραήλ μόνον, μέσω του Εast Med, θα έχει την δυνατότητα να εξάγει προς την Ευρώπη 400 ως 500 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!

Αν μάλιστα, στον East Med διοχετευθεί φυσικό αέριο και από το τεράστιο κοίτασμα Zohr που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και επιπλέον εντοπιστεί φυσικό αέριο και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, τότε η σημασία του αγωγού αναβαθμίζεται περαιτέρω!

Το κοίτασμα Zohr αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Μεσόγειο και τα αποθέματά του εκτιμώνται σε 30 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου!!!.

Αξίζει, επίσης, να επισημάνουμε τη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, στην διαχείριση του κοιτάσματος Zohr. Αυτό σημαίνει και την ενεργό εμπλοκή της Ιταλικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ «ΜΙΝΩΑΣ»

Ο East Med, θ΄αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη φυσικού αερίου, νοτίως της Κρήτης.
Για το ζήτημα αυτό έχει σημασία να διαβάσουμε τί έλεγαν, το 2015, τρείς άνθρωποι που ξέρουν, ήτοι ο Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός και Α. Φώσκολος:
«Η πρόσφατη ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr από την ιταλική εταιρεία ENI στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, έρχεται να δικαιώσει έναν αγώνα ετών που δίνουμε για να πείσουμε τους πολιτικούς της Ελλάδας για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος των τελευταίων ετών έγινε στη Λεκάνη Λεβαντίνης που αφορά και την κυπριακή ΑΟΖ. Το κοίτασμα Zohr είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το κοίτασμα Leviathan που ανακαλύφθηκε το 2010 κι ήταν προηγουμένως το μεγαλύτερο. Σε αυτήν την Λεκάνη βρίσκεται επίσης και το κοίτασμα Tamar και το κοίτασμα Αφροδίτη που ανακαλύφθηκαν διαδοχικά το 2009 και το 2011. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενισχυθεί με έμπρακτο τρόπο όλες οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει για τα στρατηγικά αποθέματα της περιοχής, ενώ ακούγαμε τόσα χρόνια ότι πρόκειται για υπερβολές εκ μέρους μας. Τώρα με τα νέα δεδομένα όλοι συμφωνούν βέβαια ότι ήταν τελικά αναμενόμενα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν. Όμως δε θα σταθούμε σε αυτό το στοιχείο και θα συνεχίσουμε την ανάλυσή μας λέγοντας ότι το κοίτασμα Zohr μοιάζει με το κοίτασμα - στόχο που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο ονομάζουμε Μίνωας. Και αυτό γίνεται σε γεωλογικό επίπεδο. Δηλαδή η γεωλογική δομή έχει ομοιότητες που έρχονται να ενισχύσουν και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο Μίνωας ακόμα κι αν έχουμε διατυπώσει αρχικά εκτιμήσεις με σεισμικά δεδομένα της νορβηγικής εταιρείας PGS. Έτσι το κοίτασμα Zohr με την ανακάλυψή του θα έρθει να βοηθήσει και να αναδείξει την αξία του Μίνωα, έτσι μπορεί και να πείσουμε τους πολιτικούς της Ελλάδας ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.»
ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ

Από τα ανωτέρω ευκόλως εξηγείται η προκλητικότητα και η αγωνία της Τουρκίας. Οι παράνομες ενέργειες της για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη. Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι γιατί αφ’ενός «είναι πολλά τα λεφτά Αρη», αφ’ ετέρου γιατί υποβαθμίζεται ο στρατηγικός της ρόλος και ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν.

Ομως, το κεντρικό θέμα έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα της χώρας μας να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις έρευνες νοτίως της Κρήτης και να ενισχύσει τη συνεργασία και τις συμμαχίες της με τους άλλους παίκτες της περιοχής.

Τελικά, μπορεί και να αποδειχθεί προφητικός ο Γερουσιαστής Bob Menendez όταν μιλάει για μια « μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό.».

Στο τέλος, ίσως επίσης να αποδειχθεί οτι οι ...ταρζανιές του Ερντογάν έφεραν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, για τον ίδιο, αποτελέσματα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]