Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ-Ράμα κρούουν κώδωνα κινδύνου


Πιθανή αναζωπύρωση εθνικισμού στα Βαλκάνια

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και συνέχισης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αφότου η ΕΕ "έκλεισε την πόρτα" στην επιθυμία τους να αποτελέσουν μέρος του μπλοκ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα, στους Financial Times.

Φόβοι Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τον Ζόραν Ζάεφ, η απόφαση της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή στο "κακό παρελθόν" της εθνικά διαιρεμένης χώρας του, συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε παρά λίγο το 2001, ενώ σε μια ξεχωριστή συνέντευξη ο Ράμα δήλωσε ότι η Αλβανία κινδυνεύει να γίνει η "παράπλευρη απώλεια" των διαιρέσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ηγέτες τόνισαν ότι η αποτυχία της ΕΕ να προχωρήσει με τη διαδικασία προσχώρησης των δύο χωρών θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, με γεωπολιτική έννοια, καθώς αυξάνεται η επιρροή άλλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Και οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες επειδή η ΕΕ απέτυχε υλοποιήσει μια σιωπηρή συμφωνία, αφού τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια ενήργησαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.


"Ένα μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι θα μπορούσε να επιστρέψει το κακό παρελθόν που είχαμε", δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που επιλύονται από τη συμφωνία Πρεσπών θα μπορούσαν να ξανανοίξουν λόγω εθνικιστικού αισθήματος.

Εξήγησε ότι εάν υπάρξει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστικές ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς για να χρησιμοποιήσει το ίδιο είδος ρητορικής, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία Πρεσπών θα μπορούσε τεθεί σε κίνδυνο εάν το κόμμα του δεν κερδίσει τις εκλογές το επόμενο έτος.

Είμαστε "παράπλευρη απώλεια" λέει ο Ράμα

Ο Έντι Ράμα έκρινε ότι η εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι απλώς ένα μόνιμο άλυτο. Δήλωσε ότι η ανάγκη για εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ "δεν μπορεί πραγματικά να είναι ένα πάγιο άλλοθι για αυτό που είναι το βασικό ζήτημα".

"Αποκοπήκαμε δύο φορές βίαια από την Ευρώπη, την πρώτη φορά επί πέντε αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βίαια από τον εαυτό της", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο που θα χειροτερεύσει πριν βελτιωθεί, και απλά εμείς είμαστε οι παράπλευρες απώλειες" τόνισε ο Ράμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]