Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η Βόρεια Ήπειρος παραμένει καζάνι που βράζει
Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Έλληνας Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός από αλβανικά αστυνομικά πυρά σε πλαγιά του Αργυροκάστρου, ανήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πριν από ένα χρόνο, παραμένουν ασαφείς. Στα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι πως οι αλβανικές Αρχές δεν έδωσαν άδεια για ολοκληρωμένη διενέργεια νεκροτομής από Έλληνα ιατροδικαστή, παρά μόνο μερικά λεπτά εξέτασης. Από τότε μέχρι σήμερα, αν και είχαν υποστηρίξει τα Τίρανα πως υπήρχε βίντεο της επιχείρησης δολοφονίας, αυτό δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς, υπάρχει ή όχι το οπτικοακουστικό υλικό από την επιχείρηση της επίλεκτης δύναμης της αλβανικής αστυνομίας RENEA;
Επανερχόμενος στο θέμα ο αλβανικός Τύπος αναφέρει πως οι επίλεκτοι της αλβανικής Αστυνομίας δεν παραβίασαν τον νόμο για τη χρήση πυροβόλων όπλων, όταν εξουδετέρωσαν τον… «εξτρεμιστή που πυροβολούσε την Αστυνομία στους Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου, όπου σκοτώθηκε».
Η έκθεση έναν χρόνο μετά
Σύμφωνα με έκθεση της αλβανικής Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων, η οποία διερεύνησε το περιστατικό μετά από αίτημα της οικογένειας Κατσίφα, η επίλεκτη μονάδα της αλβανικής Αστυνομίας δεν χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους, πριν από τη ρίψη πυροβολισμών εναντίον του, για να ακινητοποιήσει τον Κωνσταντίνο, αλλά αυτό αιτιολογείται. Με λίγα λόγια, η Εισαγγελία προσφέρει πλήρη κάλυψη στους δολοφόνους του Έλληνα της Βορείου Ηπείρου. Σύμφωνα λοιπόν με το επιχείρημα, ο Κατσίφας οπλοφορούσε και άρα υπήρχε άμεσος κίνδυνος για άλλες ζωές, ως εκ τούτου δεν υπήρχαν περιθώρια, λένε, άλλης αντίδρασης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά, το ιατροδικαστικό πόρισμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αναμένεται δε να αργήσει ακόμη περισσότερο καθώς δύο από τους ανακριτές αποχώρησαν από την ομάδα ποινικής έρευνας, για διαφορετικούς λόγους και αντικαταστάθηκαν από δύο άλλους.
Την ίδια ώρα, και χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα -μιλώντας στην ελληνική έκδοση του euronews.com- επέμεινε στη δήλωσή του μετά τον θάνατο του Έλληνα ομογενούς, Κωνσταντίνου Κατσίφα, όταν είχε κάνει λόγο για «εξτρεμιστική τρέλα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πίστευα και πιστεύω πως κάποιος που τρέχει μέσα στον κόσμο κρατώντας όπλο και απειλώντας τις ζωές ανθρώπων, είναι επικίνδυνος».
Η αλβανική εκδοχή
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας εμμένει πάντως στο αρχικό αφήγημα της ιστορίας, στο πλαίσιο νέας συνέντευξης που παραχώρησε στο euronews μετά το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ότι ο Έλληνας ήταν τρελός και εξτρεμιστής. Σύμφωνα λοιπόν με τον αλβανικό αφήγημα, η πράξη του Κωνσταντίνου να υψώσει την ελληνική σημαίας στο στρατιωτικό κοιμητήριο Ελλήνων πεσόντων του 1940, που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο, ήταν «εξτρεμιστική τρέλα».
Αρχικά οι αλβανικές Αρχές υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία και τότε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε πυρ. Έδωσαν, μάλιστα, φωτογραφίες, στις οποίες τα περιπολικά έχουν υποστεί ζημιές από τα πυρά του «τρελού» Έλληνα.
Ακολούθως ανασκεύασαν τα περί υποστολής της σημαίας και ανέφεραν ότι ο Κατσίφας σκοτώθηκε στη διάρκεια καταδίωξής του, σε βουνοπλαγιά. Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, δεν αποκλείεται, υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, να χρησιμοποιεί ως άσο στο μανίκι της τη δολοφονία του Έλληνα ομογενούς, σε μια προσπάθεια - έστω αισχρή - για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και συσπείρωση γύρω από τον μανδύα του «πατριωτισμού».
Τα κενά της Ιστορίας
Τα δύο βίντεο «ντοκουμέντα», που έδωσαν στη δημοσιότητα, τότε, δύο αλβανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δείχνουν πράγματι τον Έλληνα ομογενή να τρέχει προς άγνωστη κατεύθυνση, κρατώντας στο χέρι του βαρύ όπλο. Ακούγονται πυροβολισμοί, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει τον Έλληνα να χρησιμοποιεί το όπλο του. Όλα αυτά εκτυλίσσονται στο χωριό Βουλιαράτες, Αργυροκάστρου.
Γιατί, ενώ υπάρχει οπτική καταγραφή της στιγμής που ο Κατσίφας πέφτει νεκρός, στο ύψωμα, οι αλβανικές Αρχές δεν δίνουν το υλικό στην Ελληνική Δημοκρατία;
Γιατί οι ελληνικές Αρχές, μια εβδομάδα μετά, δεν έχουν καταχωρίσει επίσημο αίτημα παραλαβής του υλικού, προς εξιχνίαση της υπόθεσης θανάτου του ομογενούς;
Γιατί, ενώ υπήρχε ο χρόνος, ο Κατσίφας δεν πέρασε τα σύνορα, ώστε να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος;
Αυτά δεν είναι τα μόνα αναπάντητα ερωτήματα από τη «σκοτεινή» υπόθεση της δολοφονίας του Έλληνα της Βορείου Ηπείρου. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ιωαννίνων, Θεόδωρο Βουγιουκλάκη, στον οποίο δεν επετράπη ολοκληρωμένη διενέργεια νεκροτομής, παρά ολιγόλεπτη εξέταση επί της σορού του Κατσίφα, τα σημαντικότερα ερωτήματα προκύπτουν από δύο βασικούς παράγοντες. Οι Αλβανοί ιατροδικαστές έπλυναν τη σορό του ομογενούς και έραψαν τα τραύματα που έφερε από τις σφαίρες. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει ο κύριος Βουγιουκλάκης, υπάρχει απόκρυψη στοιχείων.
Είναι δεδομένο ότι ο Κατσίφας δεν δέχτηκε χαριστική βολή μετά τη σύλληψή του. Είναι, ωστόσο, εξίσου δεδομένο ότι οι αλβανικές Αρχές δεν επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν. Έφερε δύο διαμπερή τραύματα στην καρδιά. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Το «κακό» προφίλ του Κωνσταντίνου Κατσίφα
Είναι δεδομένο πως η έντονη πατριωτική δράση του θύματος και η υπερβολική του αγάπη για την Ελλάδα, τον οδήγησαν σε αρκετές περιπτώσεις σε ακραία συμπεριφορά, ουδέποτε ωστόσο συνελήφθη για βίαιη συμπεριφορά. Το γεγονός ότι κρατούσε όπλο - είτε το χρησιμοποίησε είτε όχι για να βλάψει - τον έφερε σε δυσμενή θέση.
«Αψηφούσε τον θάνατο, αψηφούσε τα πάντα, δεν έχει κάνει τίποτα τραγικό, δεν πείραξε κανέναν, δεν σκότωσε κανέναν», ανέφερε η αδερφή του. Η δράση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, ενοχλούσε τόσο τις Αρχές της Αλβανίας όσο και πολιτικούς και κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα. Ο Κατσίφας ήταν οπαδός του εθνικιστικού κινήματος ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου). Στις αναρτήσεις του μιλούσε για «Καθαρή» Βόρεια Ήπειρο. Καταδίκαζε ανοιχτά τις συνομιλίες για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με την οποία, αν και προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί, η Βόρειος Ήπειρος προσχωρεί οριστικά στην Αλβανία. Μιλούσε για σκλαβωμένα Ελληνόπουλα και απελευθέρωση από τον αλβανικό ζυγό.
Παραμένει ανοιχτή η πληγή
Είναι γεγονός πως ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και της ευθύνης που η όποια πλευρά φέρει, αποτέλεσε αφορμή, αιτία, ή ευκαιρία για να άνοιγμα της συζήτησης για τα προβλήματα και τη βίαιη καθημερινότητα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Η Αλβανία, όσο η Ελλάδα δεν την φέρνει προ των ευθυνών της, εκμεταλλεύεται τον διαθέσιμο χρόνο για μείωση του αριθμού των Ελλήνων που ζουν εντός της χώρας, καθώς και άλλων μειονοτήτων.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στην Αλβανία, για να γίνει κάποιος μέλος μιας μειονότητας πρέπει να πάρει άδεια από τον αρμόδιο νομάρχη, ο οποίος δεν εκλέγεται αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, Έλληνες που ζουν στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά ή τις άλλες μεγάλες πόλεις δεν θα μπορούν να δηλωθούν ως Έλληνες. Δεδομένου δε ότι αν επιμείνουν και δηλωθούν Έλληνες, δεν μπορούν να πάρουν άδεια για απλά πράγματα λόγω της καταγωγής τους, καταστέλλεται περαιτέρω η επιμονή τους για ένταξη στην ελληνική μειονότητα.
Σημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...