Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί μας θεωρούν δεδομένους


Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Τελικά, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί μάς περνάνε για Αμερικανάκια. Αλλιώς, πώς να ερμηνεύσω τη δήλωση του Νίκολας Μπερνς, ο οποίος βγήκε σε συνέδριο, που διοργάνωναν το Delphi Forum και η «Καθημερινή», στην Ουάσινγκτον, για να μας πει να μην περιμένουμε ότι θα μας βοηθήσει ο Τραμπ, αν πάμε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Τι λέτε, κ. πρέσβη και πρώην υφυπουργέ Εξωτερικών της μεγάλης μας φίλης. Ο Τραμπ (για τον οποίο δεν έχω καθόλου καλή γνώμη) θα φταίει; Ωραίος τύπος είστε. Δηλαδή θέλετε να μας πείσετε ότι, αν συμβεί κάτι, θα φταίει ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ; Προφανώς εννοείτε ότι αν είχε εκλεγεί η κα Χίλαρι Κλίντον και ήσασταν εσείς υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσβλέπει σε αμερικανική βοήθεια, εάν οι Τούρκοι προκαλούσαν θερμό επεισόδιο;

Αξιότιμε κύριε πρέσβη, με όλον τον σεβασμό, νομίζω ότι μας εμπαίζετε. Εάν κάποιος ανατρέξει στην πρόσφατη ιστορία, θα διαπιστώσει με θλίψη ότι οι φίλοι μας οι Αμερικανοί μάς θεωρούν δεδομένους και ουδέποτε αντέδρασαν στις προκλήσεις της Τουρκίας, και όχι μόνο, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν πρόεδρος.


Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που επέβαλαν στην Ελλάδα τους συνταγματάρχες.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που εξαπάτησαν τον εγκληματικά αφελή Ιωαννίδη, τάζοντάς του την ένωση Ελλάδας – Κύπρου, και τον οδήγησαν στο πραξικόπημα σε βάρος του Μακαρίου.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που επέτρεψαν στον Αττίλα να εισβάλει στην Κύπρο.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που κάλυψαν τους Τούρκους στα Ίμια και έδωσαν εντολή στον Σημίτη να «γκριζάρει» το Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέτρεψαν τον Κώστα Καραμανλή, γιατί ενοχλήθηκαν από τις επιλογές του τόσο στο ενεργειακό όσο και από το «όχι» στα Σκόπια.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα να πει το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που ήθελαν και θέλουν να μοιράσουν το Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όχι, σεβαστέ μου κύριε πρέσβη. Δεν ήταν και δεν είναι θέμα Τραμπ η πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Το ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία οι ΗΠΑ δεν θα μας στηρίξουν το γνωρίζουμε. Μας το είπαν πριν από εσάς και ο Κώστας Καραμανλής και ο Δημήτρης Αποστολάκης.

Εκείνο που γνωρίζουμε, όπως και εσείς πιστεύω, πολύ καλά, είναι ότι, εάν θελήσετε ως ΗΠΑ, θα δημιουργήσετε ή –για να είμαι πιο ευγενής– θα αφήσετε την Άγκυρα, όταν κρίνετε, να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Για να έρθετε μετά ως καλός… διαιτητής, να μοιράσετε την περιοχή κρατώντας τη μερίδα του λέοντος για τα δικά σας συμφέροντα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή μας θυμίσατε, με καθόλου διπλωματικό τρόπο. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, πάντως, ήταν η βαθιά σιωπή όσων έπρεπε να σας απαντήσουν…

Εφημερίδα “Παρασκήνιο”


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]