Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μακρόν εξαιρεί την Τουρκία από την Ευρώπη

Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση για τη διεύρυνση της ΕΕ προβλέπονται επτά στάδια, αλλά και δυνατότητα αναστροφής της πορείας ένταξης για τις επόμενες χώρες

Κατεβάζει δική του πλατφόρμα για τη διεύρυνση της ΕΕ

Μία νέα μεθοδολογία για τη διεύρυνση πρότεινε λίγες μέρες νωρίτερα η Γαλλία με 5σέλιδο non-paperτο οποίο κυκλοφόρησε προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άγγελου Αθανασόπουλου στο Vima.gr.

Τέσσερις αρχές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόταση Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει μεθοδολογία η οποία αναφέρει τις τέσσερις αρχές της σταδιακής σύνδεσης (gradual association), των αυστηρών όρων (stringent conditions), των απτών οφελών (tangible benefits), αλλά και της αναστρεψιμότητας (reversibility). Υπενθυμίζεται πως το γαλλικό σχέδιο μπαίνει στη συζήτηση λίγες μόνον εβδομάδες μετά το παρισινό “ΝΟ”, αναφορικά με την απαιτούμενη συναίνεση για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία.

Απουσιάζει η Τουρκία

Επίσης αξιοσημείωτο του non-paper είναι πως αυτό αναφέρεται μονάχα στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο) και δεν κάνει ούτε την ελάχιστη αναφορά στην επίσης υποψήφια προς ένταξη (έστω τυπικά) Τουρκία. Συνεπώς, εκτιμάται πως η τουρκική περίπτωση από μόνη της μιας ιδιαίτερη υπόθεση.


Το κείμενο

Το κείμενο της γαλλικής πρότασης, όπως σημειώνει το Vima.gr τιτλοφορείται «Μεταρρυθμίζοντας τη Διαδικασία Προσχώρησης στην ΕΕ» βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος». Σε αυτό τονίζεται πως «ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός που απαιτείται για τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι πολύ αργός και τα απτά οφέλη για τους πολίτες των υποψηφίων χωρών παραμένουν ανεπαρκή».

Μέχρι τον Ιανουάριο, πριν το… Πακέτο

Η γαλλική πλευρά ζητεί από την Επιτροπή να προχωρήσει στη διαμόρφωση προτάσεων επί της νέας μεθόδου για τη διεύρυνση μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και πριν από τη δημοσιοποίηση του επόμενου Πακέτου για τη Διεύρυνση, ώστε η νέα μεθοδολογία να αντανακλάται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο κάθε υποψήφιας χώρας πριν από την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Ο στόχος παραμένει η πλήρης ένταξη, αλλά ο δρόμος προς αυτόν θα πρέπει να είναι αυστηρότερος.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ακόμη πως το Παρίσι αιτείται να αλλάξει το σημερινό σύστημα του παράλληλου ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων που έχουν την ίδια θεματική και να δημιουργηθεί μία νέα διαδικασία σταδίων με βάση συνεκτικούς πυλώνες πολιτικής. Σύμφωνα με το παράρτημα που επισυνάπτεται στο non-paper, προτείνεται μία διαδικασία 7 σταδίων. Κάθε ένα από αυτά τα στάδια θα συνδέεται με συμμετοχή σε συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ ή και σε θεσμούς όπως το Eurojust, καθώς και με την πρόσβαση στα κονδύλια που σχετίζονται με κάθε μία από αυτές τις πολιτικές (ή ακόμη και με πρόσβαση στα διαρθρωτικά κονδύλια), εφόσον εκπληρώνονται με επιτυχία τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Πάντως, το σπουδαιότερο νέο στοιχείο συνίσταται στην πρόβλεψη για αναστροφή της ενταξιακής διαδικασίας σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των προβλεπομένων κριτηρίων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]