Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Η «εξόντωση» Μπαγκντάντι και το ξέπλυμα της Αλ Κάιντα


Η δολοφονία του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγντάτι στην επαρχία Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας τα ξημερώματα της Κυριακής (27.10.2019), κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων, αποκάλυψε τις σχέσεις στοργής και φιλοξενίας μεταξύ των σαλαφιστών της Αλ Νούσρα και του ISIS, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις αναλύσεις των πιο προβεβλημένων και καλοπληρωμένων think tank για την Μέση Ανατολή και το Ισλαμικό Κράτος. Εάν βαθμολογούνταν, κατά πάσα πιθανότητα, θα κρίνονταν «μεταξεταστέοι».

Το κρησφύγετο του Αλ Μπαγκντάτι βρισκόταν στην καρδιά της Βόρειας Συρίας, σε μια περιοχή που ελέγχεται από την τοπική Αλ Νούσρα – οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα και συνεργό της Τουρκίας στη στρατιωτική εισβολή και κατοχή. Σύμφωνα με τους Νew Υork Times οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει τα ίχνη του από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο το πράσινο φως για την επιχείρηση εξόντωσης δόθηκε από τη Μόσχα, κατόπιν συνεννόησης με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Μετά το πρώτο τιτίβισμα Τραμπ για τη δολοφονία του Αλ Μπαγκντάτι, αμερικανοί αναλυτές και ερευνητές γνωστών think tank σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη ζημιά που υπέστη η αξιοπιστία τους άρχισαν να διαδίδουν ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους αναζήτησε καταφύγιο εκεί την τελευταία στιγμή, εκφράζοντας παράλληλα έκπληξη για το γεγονός. Ωστόσο, μήνες τώρα είχαν επιδοθεί σε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση ξεπλύματος της Αλ Κάιντα υποστηρίζοντας ότι έχει επέλθει διαζύγιο μεταξύ των δύο ακραίων τζιχαντιστικών ρευμάτων, και πως η Αλ Κάιντα είχε απορρίψει την εξτρεμιστική ιδεολογία «Τακφίρι».


Πέφτοντας από τα σύννεφα!

Ο γνωστός αναλυτής, μέλος του think tank Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής,Τσαρλς Λίστερ, έσπευσε να δηλώσει ότι «θα εκπλησσόταν εάν ο Μπαγκντάτι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα στο Ινλτίμπ», και μάλιστα αρνήθηκε ότι η Αλ Κάιντα είχε τον έλεγχο του Ιντλίμπ.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη αξιοπιστία με τα παραπάνω έχει και το πρόσφατο tweet του Λίστερ με «στόχο» τον Κούρδο διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και αρχηγό του YPG, Μαζλούμ Άμπντι. Ανάρτησε φωτογραφία όπου ο Άμπντι φαίνεται να κολυμπάει κοντά στον Οτσαλάν στη Λατάκκεια της Συρίας, όταν ήταν έφηβος. Το tweet αναπαρήγαγε αστραπιαία ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απαιτούσε από τους Αμερικανούς την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία.

Εξάλλου, ο νεοσυντηρητικός εκδότης του Daily Beast, Μαίκλ Βάις, χαρακτήρισε «αξιοπερίεργο» το γεγονός ότι ο Αλ Μπαγκντάτι είχε βρει καταφύγιο στα λημέρια των τζιχαντιστών του Ιντλίμπ, ενώ ο έτερος συγγραφέας του άρθρου Χασάν Χασάν διαβεβαιώνει τους αναγνώστες ότι «σε καμία περίπτωση η Αλ Κάιντα ή άλλοι τζιχαντιστές δεν θα βοηθούσαν τον ISIS να κρύψει τον Αλ Μπαγκντάτι».

Η Τζένιφερ Καφαρέλα ερευνήτρια του νεοσυντηρητικού Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών επίσης έσπευσε να δηλώσει πως «η παρουσία του Αλ Μπαγκντάτι στο Ιντλίμπ θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη».

Έκπληκτοι και συγκλονισμένοι λοιπόν, οι ειδήμονες περί της Συρίας και του ISIS, από το γεγονός ότι ο άλλοτε “χαλίφης” κρυβόταν στο ορμητήριο της «καλής» αντιπολίτευσης. Καθόλου τυχαίο, όμως, καθώς εξ’ αρχής υποστήριζαν πως ο ISIS δεν αντιπολιτευόταν αρκετά τον Άσαντ, και πως οι Αμερικανοί έπρεπε να βασιστούν στις άλλες «μετριοπαθέστερες» (!) τζιχαντιστικές ομάδες, με την ελπίδα ότι θα εξαντλούσαν το συριακό στρατό και θα εξανάγκαζαν τον Άσαντ σε διαπραγμάτευση.

Ξέπλυμα της Αλ Κάιντα

Ασφαλώς, κανείς δεν γνώριζε που ακριβώς βρισκόταν ο Μπαγκντάτι μετά την πτώση της Ράκα το 2017, ωστόσο δεν ήταν μυστικό το γεγονός ότι χιλιάδες μαχητές του ISIS είχαν περάσει στο Ιντλίμπ, το οποίο ελεγχόταν από την Αλ Κάιντα. Το ενδεχόμενο όμως να αποτελέσει η περιοχή μαγιά για την ανασύσταση του ISIS φαίνεται πως δεν απασχολούσε σοβαρά ούτε τους έγκριτους ειδήμονες, ούτε την Ουάσιγκτον.

Αντίθετα πλασάρισαν το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Ταχρίρ Αλ Σαμ -πρώην Αλ Νούσρα- ως ορκισμένο εχθρό του ISIS και ως πολιτικά ώριμη αντιπολίτευση. Ο πιο δραστήριος σε αυτό το μέτωπο δείχνει να είναι πάλι ο Λίστερ ο οποίος το 2017 κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κογκρέσο δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα κάνει τη σωστή αντιπολίτευση!! “Al-Qaeda has really got it right” - @Charles_Lister. Ενώ τον περασμένο Αύγουστο, σε μια προφανή προσπάθεια να πείσει για την άρση του χαρακτηρισμού της οργάνωσης ως τρομοκρατική ομάδα, ο ίδιος έγραψε ότι η Ταχρίρ Αλ Σαμ «εξελίσσεται σε ένα πολιτικά ώριμο και ευφυές τζιχαντιστικό κίνημα».

Λίγες ημέρες αργότερα η ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Τσουρκόβ ανέφερε στο Foreign Policy ότι «η Ταχρίρ Αλ Σαμ μπορεί να ήταν κάποτε εξτρεμιστική, τώρα όμως οι ηγέτες της προσχωρούν σε μια πιο προσεχτική και ρεαλιστική στάση όσον αφορά τη στρατολόγηση μελών». Η επιχείρηση ξεπλύματος της Αλ Κάιντα πέρασε και στους ΝΥΤ, με άρθρο του γνωστού νεοσυντηρητικού αρθρογράφου Τομας Φριντμαν ο οποίος καλούσε τις ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους «μετριοπαθείς αντάρτες του Ινλίμπ» και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή «στηρίζοντας τον αγώνα κατά του ISIS στη Συρία».

Απατηλό αφήγημα

Ωστόσο, η αμερικανική πολιτική που ασκήθηκε στη Συρία από το 2012 κινήθηκε πάνω στις ράγες αυτών ακριβώς των αναλύσεων, με ατμομηχανή το περίφημο σχέδιο που εκπόνησε ο πρώην επικεφαλής της CIA Ντείβιντ Πετρέους για τον εξοπλισμό της Αλ Κάιντα, η οποία αφού βαπτίστηκε «μετριοπαθής αντιπολίτευση» και τέθηκε υπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, έχοντας ως ορμητήριο το Ιντλίμπ πολεμά σήμερα μαζί με την Τουρκία, ενώ μέχρι χθες παρείχε καταφύγιο στον αρχηγό του ISIS.

Έτσι, τώρα ο Ντόναλντ Τράμπ μπορεί μεν να εκμεταλλεύεται την εξόντωση του Αλ Μπαγκντάτι μέσα στο Ιντλίμπ ως προεκλογικό ατού, αλλά η έκρηξη που πυροδότησε ο αρχηγός του ISIS τίναξε στον αέρα όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και ολόκληρο το απατηλό αφήγημα περί «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» πάνω στο οποίο οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει την παρέμβασή τους στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Ε.Λ.
AntiNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]