Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Που οφείλεται η ασυλία του Τραμπ στον Ερντογάν


Γιατί η Ελλάδα χάνει πάντα στα σημεία;

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Έκαναν λάθος ανάγνωση όσοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν τους χρησμούς Πομπέο ως μονοσήμαντη στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Η σημερινή αμερικανική ηγεσία, όπως και όλες οι προηγούμενες, αντιμετωπίζει με δέος τους δύστροπους γείτονες και με συγκατάβαση τους άκρως προβλέψιμους Έλληνες πολιτικούς που κάνουν επικύψεις για να εισπράξουν ένα φιλικό «ταπ-ταπ» στη πλάτη.

Είναι εφιαλτική η σύγκριση της «θέσης ισχύος», με την οποία διαπραγματεύεται ο Ερντογάν σε σχέση με την ανήμπορη Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της οποίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε μια συνάντηση «στο πόδι» με τον Ντοναλντ Τράμπ. Ο Ερντογάν με ένα απλό τηλέφωνο, ανακοινώνει την απόφαση του να εισβάλει στην Βόρειο Συρία και οι Αμερικανοί όχι μόνο του δίνουν το πράσινο φως, αλλά του…αδειάζουν και την γωνιά, εγκαταλείποντας στην τύχη τους γενναίους Κούρδους, μέχρι χθες συμμάχους τους.

Την ίδια ώρα ο Σουλτάνος μπορεί να προμηθεύεται ρωσικά οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, να κλείνει το μάτι στο Ιράν, να απειλεί την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, να σκυλοκαυγαδίζει με το Ισραήλ και γενικά να κάνει ότι μπορεί για να μπει στο μάτι του Λευκού Οίκου, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.


Έχει αποσπάσει μια ιδιότυπη ασυλία η Τουρκία και ασφαλώς δεν πρόκειται να την απολέσει αν μία ωραία μέρα στραφεί εναντίον της Ελλάδας. Το συγχωροχάρτι διαρκείας στον Ερντογάν δίνεται επειδή ο ίδιος, σε πλήρη αντίθεση με τους ψοφοδεείς και οσφυοκάμπτες Έλληνες πολιτικούς διαφημίζει πειστικά την(σ.σ. υπερτιμημένη) στρατιωτική του ισχύ, αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα να κάνει χρήση της για να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας του.

Στον αντίποδα η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, στα χνάρια της προηγούμενης, έχει επιδοθεί σε ένα ατελείωτο λιβάνισμα των Αμερικανών, προσφέροντας γη και ύδωρ, εις αντάλλαγμα, όχι στρατιωτικών εγγυήσεων, αλλά…μελλοντικών επενδύσεων, όπως ίσως αυτή η γουστόζικη που επιχειρήθηκε με την Εθνική Ασφαλιστική.

Κανείς δεν έχει αντίρρηση να δώσει η χώρα μας πρόσθετες βάσεις στην αμερικανική υπερδύναμη, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρουμε κάτι χειροπιαστό σε αντιστάθμισμα. Προηγμένα οπλικά συστήματα, σαφείς εγγυήσεις εδαφικής ακεραιότητας των νησιών, γενναία χρηματική βοήθεια με ευνοϊκούς όρους ή έναν συνδυασμό από αυτά. Όχι…αόριστες υποσχέσεις και τάξιμο μελλοντικών ιδιωτικών επενδύσεων!

Η στρατιωτική εξυπηρέτηση των Αμερικάνων έχει κόστος. Διαλύει κάθε ελπίδα στρατηγικής συνεννόησης με τον Πούτιν και μας βάζει απέναντι με χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς. Και όταν βεβαίως αυτή η εξυπηρέτηση δίνεται αβίαστα, χωρίς όρους και ανταλλάγματα, εμπεδώνει την αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι ο ευπειθέστερος καρπαζοεισπράκτορας της περιοχής.

Στον αντίποδα η ασύδοτη Τουρκία κάνει καθημερινή επίδειξη μαγκιάς. Αγοράζει πυραύλους από τους Ρώσους και αξιώνει αεροπλάνα από τους Αμερικανούς. Καταρρίπτει ρωσικά μαχητικά, αλλά είναι στα…μέλια με τον Πούτιν. Μεθαύριο θα μπουκάρει στη Συρία, υποκαθιστώντας την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και θα «απελευθερώσει» χιλιάδες τζιχαντιστές αιχμαλώτους από τα χέρια των Κούρδων(ξέρετε βέβαια που θα τους στείλει, ε;).

Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει ακόμη σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης θα μας σώσει…ο 6ος στόλος;

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]