Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιταλία: Μειώνεται κατά 25% ο αριθμός βουλευτών-γερουσιαστών


Μεγάλο ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η χθεσινή υπερψήφιση, με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ, 14 κατά και δύο αποχών), από την ιταλική Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών του Κοινοβουλίου κατά 25%. Ιδιαίτερα ικανοποιημένο αισθάνεται το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), που η σχετική μεταρρύθμιση του Κοινοβουλίου αποτελούσε πάντοτε τη σημαία του πολιτικού προγράμματός του.

Υπέρ της μείωσης ψήφισαν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας (M5S,Pd, Italia Viva, Leu), αλλά και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης (Λέγκα, Forza Italia, Αδέλφια της Ιταλίας). Αντίθετα στη μείωση ήταν μόνο τα κόμματα «Περισσότερη Ιταλία» (3 βουλευτές) και το «Εμείς με την Ιταλία» (4 βουλευτές). Ενάντια στην πρόταση ψήφισε και ένας βουλευτής του κυβερνητικού Κινήματος 5 Αστέρων (Μ5S), ενώ μία βουλεύτρια του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) απείχε.

Με βάση το νομοσχέδιο της «μεταρρύθμισης Φακάρο» (όπως ονομάσθηκε από τον υφυπουργό των 5 Αστέρων που το επεξεργάσθηκε), ο αριθμός των βουλευτών μειώνεται από 630 στους 400, ενώ των γερουσιαστών από 315 στους 200 (εκτός από τους δια βίου, τιμητικούς γερουσιαστές). Επιπλέον μειώνονται από 12 σε 8 οι βουλευτές και από 6 σε 4 οι γερουσιαστές που εκλέγονται από τις ψήφους του εξωτερικού. Καθώς το νομοσχέδιο αφορά ουσιαστικά στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η διαδικασία προβλέπει τη διαδοχική εξέτασή του δύο φορές από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όμως η χθεσινή απόφαση άνοιξε τον δρόμο για την τελική του έγκριση.


Η μεταρρύθμιση του αριθμού των εδρών του Κοινοβουλίου μεταβάλλει την αριθμητική σχέση της εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος στα κοινοβουλευτικά όργανα –1 βουλευτής ανά 151.210 κατοίκους, από 1 ανά 96.006 και 1 γερουσιαστής ανά 302.420 κατοίκους, έναντι 188.424 κατοίκων που ίσχυε ως σήμερα.

Η απόφαση θεωρείται ως μία επιτυχία της πολιτικής του Κινήματος 5 Αστέρων, που από τις εκλογές του 2018 είχε θέσει τη μείωση του αριθμού των εδρών στο επίκεντρο του προγράμματός του. Ωστόσο πολλοί είναι οι επικριτές -όχι τόσο του γράμματος, όσο του πνεύματος- της μεταρρύθμισης αυτής.

Είναι αρκετοί οι αναλυτές, αλλά και οι πολιτικοί, που θεωρούν πως η «εσπευσμένη» τούτη απόφαση δεν αποτελεί άλλο παρά μία λαϊκιστικού είδους κίνηση (ιδίως από πλευράς του Κινήματος) με ψηφοθηρικό στόχο. Άλλοι διαβλέπουν μία στρατηγική τακτική των κομμάτων της κυβέρνησης συμμαχίας με κύριο στόχο τα πρωτεία της Λέγκας, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει μικρότερη εκπροσώπηση σε μία νέα Βουλή - τη στιγμή μάλιστα που οι σφυγμομετρήσεις καταγράφουν άνοδο των ποσοστών της.

Και φυσικά δεν λείπουν και οι φωνές που τονίζουν πως η μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών απλώς πλήττει τη δυνατότητα καλύτερης αντιπροσώπευσης του πληθυσμού, καθώς αυξάνεται η αναλογία πληθυσμού προς βουλευτή ανά περιφέρεια. Κατά συνέπεια πλήττεται και η δημοκρατία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]