Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαϊκά χρήματα σε υπηρεσία κατασκοπείας του Ερντογάν!


Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου

Φαίνεται πως στις Βρυξέλλες, επαληθεύεται για άλλη μια φορά, ότι ανοίγουν την "κάνουλα" των χρημάτων, δίχως να γνωρίζουν που καταλήγουν. Πρόσφατη αποκάλυψη του Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ δείχνει πως οι Ευρωπαίοι άθελά τους έχουν ενισχύσει με χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων υπηρεσία του Ερντογάν που αποδεικνύεται ότι προβαίνει σε εκτέλεση μυστικών αποστολών σε στενή συνεργασία με την ΜΙΤ, τη διαβόητη μυστική υπηρεσία της Τουρκίας.

Πρόκειται για την Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), η οποία ιδρύθηκε το 2010, υποτίθεται για να ενισχύσει τους απόδημους Τούρκους. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και δημοσίευσε το Nordic Monitor, διαπιστώθηκε ότι η YTB παραβίαζε μια σειρά νόμων. Οι ελεγκτές βρήκαν ότι η οργάνωση δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες για τη χρησιμοποίηση ειδικού κονδυλίου από τον προϋπολογισμό ύψους 9,6 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών το έτος 2017. Όπως θα δούμε παρακάτω, ο ελεγκτές δεν μπορούσαν να βρουν που πήγαν τα λεφτά.

Εκείνη τη χρονιά όμως, δηλαδή το 2017, η YTB έλαβε συνολικά 40 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από την ΕΕ, αλλά και τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς χορηγούς, όπως αναφέρει ο Μποζκούρτ παραθέτοντας και τα έγγραφα, στο πλαίσιο προγραμμάτων για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Ωστόσο, οι Τούρκοι έκαναν χρήση των χρημάτων με «διαφορετικό» τρόπο. Το μεταναστευτικό έχει ανοίξει χρυσές δουλειές φαίνεται για τις υπηρεσίες του Ερντογάν.

Επιχειρώντας λοιπόν η οργάνωση να δικαιολογηθεί, ισχυρίστηκε ότι οι πράξεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού θεωρήθηκαν "ευαίσθητες" και "επείγουσες" και ότι τα σχετικά έγγραφα φυλάσσονταν σε "ασφαλές δωμάτιο", αποτρέποντας τους ελεγκτές να προβούν σε έλεγχο. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι χρησιμοποιούνταν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) καθώς και το γραφείο του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατασκοπείας στο εξωτερικό με το πρόσχημα να βοηθηθούν οι απόδημοι Τούρκοι.


O Μποζκούρτ, στο ρεπορτάζ του, δείχνοντας τα σχετικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς καθώς το κονδύλι του ειδικού προϋπολογισμού δαπανήθηκε κρυφά κατά παράβαση των κανόνων λογιστικής και δαπανών που απαιτεί ο νόμος.
«Οι ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανακάλυψαν ότι οι υπάλληλοι της YTB δεν περιείχαν αποδείξεις ή άλλα δικαιολογητικά με τις εντολές πληρωμής που εξέδωσε η διοίκηση του YTB κατά παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών για τις δημόσιες δαπάνες. Η τήρηση των λογιστικών βιβλίων του YTB πραγματοποιείται χωρίς δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει η πληρωμή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο οργανισμός YTB είναι υποχρεωμένος να συμπεριλάβει δύο αντίγραφα τιμολογίων και άλλα δικαιολογητικά με τις εντολές πληρωμής που εξέδωσε η διοίκηση της YTB» αναφέρει.
Δικαιολογίες της οργάνωσης

Οι δικαιολογίες που επιστράτευσε η οργάνωση, όπως αναφέρει ο Μποζκούρτ, δεν μπόρεσαν να πείσουν καθώς η YTB
«υπερασπίστηκε την πρακτική, υποστηρίζοντας ότι τα έγγραφα σχετικά με τις ειδικές δαπάνες του προϋπολογισμού φυλάσσονταν σε ασφαλές δωμάτιο. Ωστόσο, αυτό δυσκολεύει τους ελεγκτές να ταιριάξουν τα λογιστικά στοιχεία με τα αντίστοιχα έγγραφα, καθώς δεν βρήκαν τα αναγνωριστικά νούμερα των παραγγελιών για να προσδιορίσουν ποιες δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από ποιον και για ποιον λόγο.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι το YTB δεν ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές που απαριθμούνται σε τρεις νόμους (αριθ. 5018, 4734 και 4735) σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς και τους λογιστικούς κανόνες, όταν ξόδεψε τα κονδύλια του ειδικού προϋπολογισμού. Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις, η YTB επικαλέστηκε πράξεις "κατ’ επείγοντος και πολιτικής ευαισθησίας" στο εξωτερικό.
Ωστόσο, οι ελεγκτές αντιτάχθηκαν στο επιχείρημα αυτό, λέγοντας ότι οι τουρκικοί νόμοι είναι πολύ σαφείς και ότι τα κεφάλαια της YTB δεν εξαιρούνται από τους κανόνες, ακόμη και αν τα χρήματα δαπανήθηκαν από ειδικό προϋπολογισμό. Το YTB υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για συμμόρφωση στο μέλλον, αλλά οι ελεγκτές δήλωσαν ότι το ίδιο επιχείρημα έγινε και τα προηγούμενα χρόνια όταν ελέγχθηκε ο προϋπολογισμός του YTB και από τότε δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Το YTB δαπάνησε 335 εκατομμύρια τουρκικές λίρες το 2017 σύμφωνα με την έκθεση. Έλαβε επίσης 40 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους διεθνείς χορηγούς, στο πλαίσιο προγραμμάτων για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες».
Στρατολογία στην Ελλάδα!
«Στις 26 Οκτωβρίου 2018 ο Ερντογάν διόρισε έναν 34χρονο άντρα με το όνομα Αμπντουλάχ Ερέν να είναι επικεφαλής του οργανισμού, ως μέρος των σχεδίων του να μετατρέψει τον οργανισμό σε κλάδο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
»Ο Έρεν ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της νεολαίας του κόμματους του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε για να επεκτείνει τα πλοκάμια του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στα Βαλκάνια, μια περιοχή που γνωρίζει καλά ο ίδιος καθώς γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου ζουν και Τουρκόφωνοι.
»Το τμήμα νεολαίας Κωνσταντινούπολης του κόμματος λειτουργεί εδώ και χρόνια ως ειδικός διαμετακομιστικός κόμβος για τον Ερντογάν για τη δικτύωση με μουσουλμανικές και τουρκικές ομάδες της διασποράς σε όλο τον κόσμο. Ο Έρεν ήταν βασικός συνεργάτης στην οικοδόμηση συμμαχιών και στην εξεύρεση ανθρώπων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το καθεστώς του Ερντογάν στην προώθηση του προφίλ του στις τουρκικές κοινότητες του εξωτερικού.
»Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Eren εκπαιδεύτηκε για να δουλέψει για το καθεστώς Ερντογάν. Επιλέχθηκε, όπως πολλοί άλλοι από τους Τουρκόφωνους της Δυτικής Θράκης, από όπου η τουρκική οργάνωση στρατολογεί πράκτορες, αφού η οικογένειά του απέδειξε την αφοσιωσή της στα συμφέροντα του τουρκικού κράτους. Ο θείος του είναι ο Χακάν Τσαβούσογλου, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας που εξακολουθεί να είναι βασικός ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν στην εκπόνηση των πολιτικών της Τουρκίας έναντι των βαλκανικών κρατών. Ο θείος, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε την οργάνωση YTB, έφερε τον Eren στη θέση του προσωρινού επικεφαλής του YTB, μεταφέροντάς τον από συμβουλευτική θέση που είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο, στην διοίκηση της υπηρεσίας.

Εκδήλωση της οργάνωσης στο Δαρμένη Ροδόπης

»Παρεμπιπτόντως, ο αδελφός του Eren, ο Ιμπραήμ Ερέν, είναι στενός φίλος του γιου του Ερντογάν Bilal. Οι δύο τους γνωρίζονται από το γυμνάσιο. Ο Τούρκος πρόεδρος έφερε τον Ιμπραήμ στην ηγεσία του κρατικού δικτύου TRT. Ο πατέρας των αδελφών Ερέν, Χάλιτ Έρεν, είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού (ΙΡCICA) του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) της Κωνσταντινούπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία.

»Ο Αμπντουλάχ Ερέν εργάστηκε επίσης στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), ένα κυβερνητικό think tank για την προπαγάνδα, που ήταν επιφορτισμένο με το καθήκον της συγκάληψης των δραστηριοτήτων του Ερντογάν. Το SETA είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως σημείο ανέλιξης σε κυβερνητικές θέσεις.

»Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Berat Albayrak, του γαμπρού του Erdoğan, που διέρρευσαν, το YTB στελεχώνεται από ισλαμιστές. Ένα mail που στάλθηκε στο Albayrak στις 29 Νοεμβρίου 2013 από τον Mithat Cansız, γενικό διευθυντή της κρατικής Διεθνούς Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και του φίλου του Albayrak, αποκάλυψε ότι το 70% των μελών του προσωπικού της YTB έχει ισλαμικό ιστορικό ενώ σχετιζόταν με το σκληροπυρηνικό Ισλαμικό Κόμμα Ευτυχίας. Αυτό συνέβη πριν τις μαζικές εκκαθαρίσεις στην τουρκική κυβέρνηση που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση περισσότερων από 130.000 δημοσίων υπαλλήλων. Φαίνεται ότι η παράνομη εκκαθάριση των κατασκευασμένων κατηγοριών άφησε το YTB έρμαιο των Ισλαμιστών».
SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]