Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μάικλ Ρούμπιν: Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται την Τουρκία


Του Γιάννη Μαντζίκου

Την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπιστευτούν ποτέ ξανά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αγορά του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S -400 εκφράζει με σχετικό του σχόλιο στο Liberal.gr, ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής μιας από τις γνωστότερες και ισχυρότερες «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον, του American Enterprise Institute, ο οποίος σημειωτέον έχει επικηρυχθεί από την Άγκυρα με το ποσό των 750.000 ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει την άφιξη των υλικών μερών που αποτελούν τους S -400 στην Τουρκία, ο Ρούμπιν κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η στροφή του Ερντογάν προς την Ρωσία δικαιολογούνταν λανθασμένα από την Δύση, συγκεκριμένα λέει «Για μια δεκαετία πολλοί στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ είχαν καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι ο Ερντογάν δεν είναι τόσο κακός όσο τον κατηγορούσαν ότι είναι. Για να δικαιολογήσουν μάλιστα την στροφή του Τούρκου προέδρου προς την Μόσχα κάποιοι προέβαλλαν το επιχείρημα ότι αυτό γίνεται για διαπραγματευτικούς λόγους. Το ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Ερντογάν έχει φανεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι διπλωματικές μας εμμονές συνέχιζαν να ελπίζουν ότι η Τουρκία δεν ήταν τόσο κακός σύμμαχος, κι έτσι συνέτειναν στην πώληση των μαχητικών F-35».


Ο Αμερικανός αναλυτής συνεχίζει το σχόλιο του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Ερντογάν άλλαξε την Τουρκία, ωστόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται περισσότερο σαν εχθρός παρά σαν σύμμαχος» και προσθέτει «Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς δεν πρέπει να εμπιστευτεί ποτέ ξανά τους Τούρκους αξιωματούχους και στρατιωτικούς υπό τον Ερντογάν, ενώ οι Τούρκοι διπλωμάτες πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Δύση με την ίδια καχυποψία όπως οι Ρώσοι, οι Βορειοκορεάτες, οι Κινέζοι και οι Ιρανοί».

Τέλος ο Ρούμπιν δεν παραλείπει να σχολιάσει τον ρόλο της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου στο υπό διαμόρφωση σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου «Είναι η ώρα οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι να εγγυηθούν με πιο ενεργό τρόπο την άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου, τώρα που ο Ερντογάν απέδειξε στον κόσμο ότι είναι απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα η διάθεση να κλέψει αέριο από τα κυπριακά ύδατα κάτω από τον μανδύα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]