Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φοβάται χτύπημα μέσω Κύπρου ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν;


Φοβάται επιθετικές ενέργειες της Δύσης μέσω Κύπρου. Γιατί δεν τις φοβάται και μέσω Ελλάδας, και αποσύρει στρατεύματα από τον Έβρο;

Υπάρχουν κάποιες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, που καταδεικνύουν την πρόθεσή της να εντείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, επιδεικνύοντας όμως λιγότερο ενδιαφέρον για την αμυντική της ενδυνάμωση στον Έβρο.

Ήδη, προ ημερών αναφέρθηκα στην μεταφορά αρμάτων από την Αδριανούπολη, από την Στρατιά του Έβρου, τα οποία βρίσκονται τώρα στην Συρία. Αλλά, προηγουμένως, απέσυρε από την ίδια Στρατιά, προς ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, μία επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard (42 άρματα μάχης συνολικά), γερμανικής κατασκευής, η οποία εδρεύει σε στρατόπεδο στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας (εκεί ευρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού), ενώ έχουν προβεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους - ειδικές δυνάμεις, πεζικό κ.λπ.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε το γεγονός -λόγω του ότι υπάρχει απαγόρευση μεταφοράς των αρμάτων σε άλλη χώρα- αλλά φωτογραφίες και ρεπορτάζ της εφημερίδας "Σημερινή" της Λευκωσίας την διαψεύδουν. Μάλιστα δε, η μεταφορά πρέπει να έγινε σταδιακά, κατά τους προηγούμενους μήνες.

Τα άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Για ποιο λόγο να μεταφέρει άρματα εκεί; Για άμυνα, από ποιον; Ενδεχομένως να εξετάζει την περίπτωση σύρραξης με αφορμή τις παράνομες έρευνες που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι σε θέση όμως η Κύπρος μόνη της να δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρκικό στρατό;


Επ’ αυτού πρέπει να υπενθυμίσουμε τον φόβο που εξέφρασε προ ολίγου καιρού η ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία βλέπει παντού εχθρούς. Ετοιμάζονται να χτυπήσουν την Τουρκία μέσω Κύπρου, έγραψε. Και τι προτείνει; «Για να αποτραπούν τα σχέδια, πρέπει η Τουρκία να κερδίσει πρώτα πολιτισμικά την Κύπρο και τους Τουρκοκύπριους».

Φαίνεται λοιπόν, πως για να το επιτύχει αυτό, ήδη ο Ερντογάν διόρισε ειδικό αξιωματούχο που θα παρακολουθεί στενά την διαχείριση των χρημάτων που αποστέλλει η Άγκυρα στα Κατεχόμενα, και τα οποία για κάποιο διάστημα έχει αναστείλει [ίσως, λόγω ρήξης των σχέσεων με τον Ακιντζί]. Αν δε λάβει κάποιος υπόψη, ότι με αγωγούς η Τουρκία παρέχει στα Κατεχόμενα ρεύμα και νερό και οσονούπω και αέριο, τότε φαίνεται παράλογο να συζητά κάποιος για ενιαία Κύπρο, με το ένα τμήμα της να αποτελεί τουρκική αποικία.

Ο φόβος του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2015, φαίνεται ότι είναι πραγματικός. Και είναι ένας από τους λόγους που προσέφυγε στην Ρωσία. Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα, ο Ακάρ, μιλώντας ακόμη μια φορά για την "Γαλάζια Πατρίδα":
«Ως Τουρκία παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο. Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία διενήργησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του αιώνα (Γαλάζια Πατρίδα) που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στο έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα.
Μέσα από αυτή την άσκηση, στείλαμε το μήνυμα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που συγκεντρώνουν φρεγάτες και πολεμικά σκάφη στην Κύπρο και την περιοχή και ανακατεύουν εντάσεις στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου με τη δικαιολογία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ότι είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στις προσπάθειές τους».
Εξακολουθώ να έχω την απορία. Φοβάται επιθετικές ενέργειες της Δύσης μέσω Κύπρου. Γιατί δεν τις φοβάται και μέσω Ελλάδας, και αποσύρει στρατεύματα από τον Έβρο; Τι λόγους έχει να μη φοβάται;

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]