Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως η Τουρκία «αγκαλιάζει» τα Σκόπια


Πρωταγωνιστικό ρόλο στα Σκόπια θέλει να παίξει η Τουρκία και δεν το κρύβει. Από την άλλη και τα Σκόπια επιθυμούν όπως όλα δείχνουν να έχουν στενές σχέσεις με την Άγκυρα την οποία θεωρούν σταθερή σύμμαχο και βοηθό τους.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Διήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιεί από χθες Δευτέρα στα Σκόπια ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ. Οι Υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως οικονομικά θέματα αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής – αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία να έχει από καιρό κάνει φανερή την πρόθεση της να έχει στην καθοριστική επιρροή της τα Σκόπια.

Άλλωστε επί πολλά χρόνια οι χώρες τους έχουν αναπτύξει εξαιρετικά στενούς δεσμούς και είναι χαρακτηριστικό πως στην στρατιωτική ακαδημία της Μπίτολα γιορτάστηκε η αποφοίτηση του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και το πως γίνονται μαθήματα σε αξιωματικούς του στρατού των Σκοπίων για να μάθουν να μιλάνε τουρκικά.


H Υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα έχει μάλιστα δηλώσει πως η Τουρκία ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται την εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ καθώς σταθερά τους βοηθούσε και κρατούσε την πόρτα ανοιχτή. Άλλωστε οι χώρες τους συνεργάζονται ήδη πολύ στενά σε αποστολές του ΝΑΤΟ και κυρίως στο Αφγανιστάν όπου οι Σκοπιανοί είναι υπό τουρκική διοίκηση με υποδιοικητή από τα Σκόπια.

Η Τουρκία άλλωστε αποτελεί βασικό υποστηρικτή του στρατού της γειτονικής χώρας και είναι η πρώτη χώρα που σύναψε αμυντική συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ αναμένεται άμεσα να ενισχύσει με υλικό τις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας και θεωρείται αυτονόητο πως και την εκπαίδευση στα οπλικά συστήματα θα αναλάβουν Τούρκοι εκπαιδευτές. Κάτι που σίγουρα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η Αθήνα.

USay


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]