Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσδοκίες και παρενθέσεις - ΣΥΡΙΖΑ


Πριν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την ανάλυση του αποτελέσματος όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις από το ΠΑΣΟΚ μας πρόλαβαν. Παρόλα αυτά το γεγονός της απομάκρυνσης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει τα συμπεράσματα της κάλπης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλάζει, ωστόσο, τις προσδοκώμενες επιπτώσεις αυτής της κάλπης στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία σαφή ήττα σε όλα τα επίπεδα. Το αν αυτή η ήττα ήταν στρατηγική ή όχι εξαρτάται από τι ορίζουμε ως στρατηγική ήττα. Εφόσον το ζητούμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να είναι πιθανή κυβερνητική επιλογή, για να μιλήσουμε για οριστική του ήττα θα πρέπει να μην σταθεί ως δεύτερος πόλος σε έναν πιθανό νέο δικομματισμό.

Αυτό ήταν μία πιθανότητα πολύ σημαντική μέχρι πριν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την άκομψη απομάκρυνση του Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτιά του. Το τι θα συμβεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το προβλέψουμε, αν δηλαδή η κυρία Γεννηματά θα χάσει ή θα κερδίσει από αυτή την κίνηση.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να αντιμετωπίζει το φάσμα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης στις εθνικές εκλογές με ανοιχτή την πιθανότητα να αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερες απώλειες, κάτω ακόμα και από το 24% το οποίο έλαβε.

Το οποίο φάσμα το αντιμετωπίζει ακόμη, άσχετα αν είναι προφανής η παρέμβαση συγκεκριμένων παραγόντων στο ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διασωθεί στη δεύτερη θέση. Και να καθιερωθεί ένα σχήμα με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της κεντροαριστεράς ως κυβερνητική επιλογή.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 1.343.816 ψήφους έναντι 1.926.526 ψήφων το Σεπτέμβριο του 2015, έναντι 2.245.978 ψήφων τον Ιανουάριο του 2015 και έναντι 1.518.376 ψήφων στις ευρωεκλογές του 2014. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των δύο ευρωεκλογών αντικατοπτρίζει την απορρόφηση του ποσοστού των ΑΝΕΛ και απεικονίζεται στον αριθμό των ψηφοδελτίων που είχαν σταυρό στην Κουντουρά (περίπου 176.000 στα 3/4 των εκλογικών τμημάτων), η οποία σαφώς και δεν έχει ιδεολογική σχέση με την αριστερά σε οποιαδήποτε μορφή της.


Αυτοί οι ψηφοφόροι προφανώς και δεν έρχονται από την αριστερά αλλά μάλλον από τους ΑΝΕΛ, και είναι αυτοί οι οποίοι παρά το γεγονός πως ψήφισαν ένα κόμμα σαν τους ΑΝΕΛ στήριζαν αναφανδόν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές απώλεσε σχεδόν το σύνολο των κερδών που έλαβε, με δεδομένο πως στις ευρωεκλογές του 14’ και με βάση το αποτέλεσμά τους φάνηκε πως ήταν τότε η επόμενη κυβέρνηση.

Και η επίδοση του σήμερα είναι κατά τι μικρότερη από την εκλογική του επίδοση τον Ιούνιο του 2012 όπου έλαβε 1.655.022 ψήφους. Η διαφορά των περίπου 200 χιλιάδων ψήφων από τον Ιούνιο του 12’ μπορεί να εξηγηθεί και από την επίδοση του κόμματός του Βαρουφάκη το οποίο έλαβε περίπου αυτό τον αριθμό. Αυτός ο αριθμός της επίδοσης του Ιουνίου του 12’ είναι αυτός των εκλογέων οι οποίοι επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη βεβαιότητα της εκλογικής νίκης.

Η πτώση της επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ από αυτόν τον αριθμό δείχνει βαθιά απογοήτευση από το εκλογικό σώμα το οποίο επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Δεν αποτελεί, εντούτοις, την εκλογική του βάση η οποία μπορεί να προσδιοριστεί στον αριθμό των ψήφων τους οποίους έλαβε τον Μάιο του 12’ και αφορούν τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κυβερνητική προσδοκία (1.061.928), αφαιρώντας από αυτούς τους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25. Άρα περίπου 850.000.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε και οποιαδήποτε φιλική εκλογική δεξαμενή σε αυτές τις εκλογές, καθώς εμβόλισε τα φίλια κόμματα σε αυτόν και προκάλεσε την οριστική ήττα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού με την πολιτική του, απορροφώντας, πάντως, έναν σημαντικό αριθμό ψηφοδελτίων, κυρίως από τους ΑΝΕΛ.

Στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και μέχρι το Σάββατο το βράδυ που η Φώφη έδιωξε τον Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία φίλια πολιτική δύναμη που να έχει αξιομνημόνευτο ποσοστό εντός της ευρωβουλής.

Μετά τα γεγονότα του Σαββάτου υπάρχει περίπτωση να αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής, με στόχο μία μελλοντική κυβερνητική συνεργασία, αλλά και σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ να έχει σύμμαχο σε μία πολιτική παρεμπόδισης του κυβερνητικού έργου της Νέας Δημοκρατίας.

Τα γεγονότα του Σαββάτου στερούν από τη Νέα Δημοκρατία τον προφανή κυβερνητικό σύμμαχο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού από το παράθυρο.

Πράγμα το οποίο καθιστά αναγκαία πλέον την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να εμφανίσει απώλειες στις εθνικές εκλογές συγκριτικά με την εκλογική του επίδοση στις ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Για αυτό, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την πιθανή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη στιγμή που μιλάμε εμφανίζεται απονευρωμένος και σε πανικό.

Και πρέπει φυσικά να δούμε και τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης του Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής, και αν αυτό θα μπορέσει να καταφέρει πλήγματα στην συνοχή του κόμματός του Αλέξη Τσίπρα.

Ο λόγος για τον οποίο είμαι επιφυλακτικός, είναι πως με την εξαίρεση του Βαρουφάκη, δεν υπάρχουν προφανείς προορισμοί για όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Ακόμη, το ΚΙΝΑΛ δεν ξέρουμε πως θα πορευθεί τις επόμενες ημέρες. Τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, δεν ήταν ένας ιδιαίτερα πιθανός προορισμός αυτών των ψηφοφόρων.

Το βασικό συμπέρασμα, ωστόσο, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε σχεδόν το σύνολο των ευκαιριακών ψηφοφόρων που τον επέλεξαν στη βάση της επερχόμενης νίκης του το 2015. Περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι. Παράλληλα, εμφάνισε περαιτέρω απώλειες προς τα αριστερά του και κυρίως προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ κατάφερε και απορρόφησε σχεδόν πλήρως τους ψηφοφόρους του Πάνου Καμμένου μέσα από τη μεταγραφή της Έλενας Κουντουρά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον τα ζητούμενα είναι δύο στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Να παγιωθεί στη δεύτερη θέση και να διασώσει αν είναι δυνατόν τον ηγέτη του. Ή ενδεχομένως για κάποιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ να μην τον διασώσει, αν αυτό είναι δυνατό.

Είναι εξαιρετικά πιθανό σε περίπτωση περαιτέρω συρρίκνωσης της εκλογικής του επίδοσης, να τεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ θέμα ηγεσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις στο αριστερό ήμισυ του εκλογικού φάσματος.

Για εμάς που δεν επιθυμούμε τη διαιώνιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθεστώς διπολισμού, ευκταίο θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επιτύχει τους στόχους του και να βρεθεί αν είναι δυνατόν σε ένα ποσοστό κάτω του 20%.

Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επιτύχει και εναπόκειται σε παράγοντες πέραν της κεντροδεξιάς παράταξης και των δυνατοτήτων της.

Σίγουρα, πάντως, είναι απαραίτητη η αυτοδυναμία έτσι ώστε να μην μπλέξουμε στα αριστεροδεξιά σενάρια .

Στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί μία παρένθεση στην ιστορία της χώρας. Αυτό είναι ανεξάρτητο των ετών που κυβέρνησε, καθώς παρένθεση θα αποδειχθεί εάν ο λαός αναγνωρίσει πως έκανε λάθος που τον εξέλεξε στην κυβέρνηση και πώς βρέθηκε εκεί με αθέμιτα μέσα χωρίς πραγματικά να το δικαιούται.

Τα μέσα αυτά ήταν το ασύστολο ψεύδος και η παραπλάνηση του ελληνικού λαού, και αυτά αρκούν για να του αποδοθεί από το λαϊκό αίσθημα η κατηγορία του σφετεριστή. Και τα ονόματα των σφετεριστών στην ιστορία μπαίνουν σε παρένθεση.

Κάσσανδρος
AntiNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]